“It’s all about GPU”: viziunea NVIDIA despre netbook-uri, PC-uri de mici dimensiuni şi sisteme all-in-one, dar şi despre sistemul de operare

Scris de: , in categoria: Stiri, in 4 June, 2009.

Highlights Bucureşti

  • Windows 7, accelerat pe GPU-urile NVIDIA GeForce
  • Acer AspireRevo demonstrează capacităţi multimedia complete
  • Computex 2009 – avanpremieră IT: soluţii bazate pe platforma ION şi multiprocesorul Tegra
  • Nou val de jocuri cu PhysX şi aplicaţii bazate pe tehnologia CUDA
  • Ochelarii 3D stereo NVDIA, acum şi în România, prin parteneri selectaţi

Bucureşti 3 iunie 2009 NVIDIA® Corporation, liderul mondial în tehnologia de procesare vizuală prezintă astăzi, la Bucureşti, în cadrul evenimentului “It’s All About GPU”, cele mai noi tehnologii şi tendinţe din industria vizuală: accelerarea nativă de către unitatea de procesare vizuală a viitorului sistem de operare Microsoft Windows 7; sistemul Acer AspireRevo, ce dovedeşte că termenii “mic”, “accesibil” şi “puternic” pot coexista fără nicio problemă; lansări notabile Computex 2009; precum şi anunţarea unei serii noi de jocuri şi aplicaţii CUDA.

Una dintre cele mai aşteptate lansări din ultima perioadă este cea a sistemului de operare Windows 7. Reprezentanţii NVIDIA expun celor prezenţi care sunt cele mai importante facilităţi ale noului sistem de operare Microsoft ce urmează să se lanseze anul acesta, şi mai ales, cum anume vede NVIDIA simbioza dintre acest SO şi tehnologiile şi produsele sale cele mai noi. Una dintre particularităţile noului sistem de operare este accelerarea materialelor video de înaltă definiţie care au fost create cu standardul de codare video digitală H.264. Pentru prima dată, pot fi rulate astfel de filme cu Windows Media Player, fără a folosi foarte mult din puterea de procesare a sistemului (CPU). Dar poate cea mai impresionantă funcţie în ceea ce priveşte capacităţile multimedia o reprezintă funcţia de recodare video “Drag and Drop”. Această funcţie demonstrează avantajele semnificative pe care le aduce procesarea pe unitatea de procesare vizuală (GPU).  În momentul în care vreţi să rulaţi un anumit tip de fişier care nu este recunoscut, puteţi folosi această funcţie să decodaţi formatul original şi să-l recodaţi în formatul recunoscut de dispozitivul dumneavoastră mobil.

“Windows 7 va transforma total experienţa de utilizare a computerului oferind un plus de performanţă pentru sarcinile cele mai solicitante şi o interfaţă vizuală complet imersivă. Folosind unitatea de procesare vizuală atât pentru randarea grafică, cât şi pentru procesarea paralelă, Windows 7 le va permite utilizatorilor să vizualizeze şi să manevreze rapid conţinut multimedia de înaltă definiţie,” a declarat Igor Stanek,  Product PR Manager, NVIDIA.

Vedeta evenimentului este sistemul ultracompact Acer AspireRevo. Chiar dacă nu este mai mare decât o carte obişnuită, modelul AspireRevo este un sistem desktop complet. Soluţia grafică NVIDIA ION garantează utilizatorilor mini sistemului posibilităţi multimedia nebănuite, indiferent de situaţie şi de scenariul de utilizare – fie că sunt rulate filme HD, editate filmele de familie sau pozele de vacanţă, micul AspireRevo nu va dezamăgi nicio clipă. Chiar şi rularea jocurilor pe sisteme de asemenea dimensiuni devine o realitate, popularele Spore sau COD4 fiind exemple sugestive în acest sens.

Pe lângă partea practică – sesiunile de demo-uri care scot în evidenţă avantajele tehnologiilor CUDA, 3D stereo şi ale motorului de fizică PhysX, sunt trecute în revistă cele mai noi produse ce integreză tehnologia ION, lansate la Computex, Taipei, eveniment care se desfăşoară în perioada 2-6 iunie în inima industriei IT-ului, Taiwan. Astfel, după recentele anunţuri, privind lansările platformei ION în viziunea Acer şi Lenovo (IdeaPad S12 este cel mai puternic netbook al momentului), numeroase alte companii fructifică “momentul Computex” anunţând o serie de implementări notabile. Aşa cum Lenovo a demonstrat-o deja, platforma ION poate reprezenta bula de aer de care aveau nevoie netbook-urile, dar şi desktop-urile de mici dimensiuni (Asrock ION 330, ECS 7AT-3L, MSI Windbox D200 etc) respectiv sistemele all-in-one (ASUS eeeTop ET2002, ECS Morph-I, MSI Windtop AE2201 şi mulţi alţii).

Tegra este un nume bine cunoscut în comunitatea împătimiţilor din lumea IT şi iată că efortul ultimilor ani de dezvoltare începe să-şi arate roadele: în afară de cele peste 20 de proiecte în derulare, Computex delectează vizitatorii cu noutăţi absolute, atât pe partea de netbook-uri şi tablet PC-uri, mai uşoare ca niciodată, cât şi în lumea MID-urilor. Avantajul adus de Tegra se datorează în primul rând arhitecturii sale multiprocesor eterogene, fiecare unitate de procesare fiind proiectată să îndeplinească diferite acţiuni: procesorul (CPU) rulează cod html şi Java iar al doilea procesor este un procesor video pentru rularea materialelor de înaltă definiţie, datorită tot unei tehnologii NVIDIA. Al treilea procesor integrat în multiprocesorul Tegra este o unitate de procesare grafică (GPU) NVIDIA, ce are sarcina de a accelera animaţiile Flash (anunţul privind accelerarea conţinutului Flash a fost făcut public tot în cadrul târgului Computex) şi interfaţa aplicaţiilor şi a sistemului de operare.

“Suntem entuziasmaţi să putem anunţa atât de multe implementări, atât pe platforma ION cât şi pe arhitectura multiprocesor Tegra,” a mai declarat Igor Stanek. Mobilitatea intră într-o nouă eră, moment de mult aşteptat de inovatori dar şi entuziaşti. Dar vestea cu adevărat bună este că aceste tehnologii vor fi disponibile pentru majoritatea celor care-şi doresc un dispozitiv mobil cu care se pot bucura de Internet în orice moment, de oriunde.”

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: