Enermax Triathlor 550W – Refresh-ul mainstream
Ventilatorul folosit este produs chiar de Enermax, fiind vorba despre un T.B. Silence de 139mm. Acesta difera de majoritatea ventilatoarelor folosite in surse prin doua lucruri. Primul este tipul de lagar folosit, proprietar Enermax si numit Twister Bearing, acesta ofera in teorie o durata de viata sporita in comparatie cu traditionalul lagar cu rulmenti. Al doilea specific este profilul palelor, in forma aripilor de liliac, care ar trebui sa sporeasca fluxul de aer cu 20% – 30%. In mod ciudat, chiar daca ventilatorul are aproape 140mm diametru, codul produsului este specific ventilatoarelor de 120mm: ED122512H.
Deschizand sursa vedem si electronica cu care Enermax ataca segmentul mainstream. Platforma folosita de sursele Triathlor este una asemanatoare cu cea din Pro87+/Modu87+ insa adaptata pentru alt segment de piata. Asta face ca interiorul sa fie caracterizat de un layout extrem de aerisit, iar pentru ca avem de a face cu o sursa de putere medie nici radiatoarele nu au ajuns sa fie prea mari, motiv pentru care Triathlor-ul este atat de usor.
Partea de filtrare se gaseste in cea mai mare parte pe un PCB secundar, micut, plasat chiar langa mufa de alimentare de la reteaua electrica, pe care se gasesc un condensator X, patru condensatori Y si o bobina. A doua bobina si varistorul pe baza de oxid de metal si-au gasit locul pe PCB-ul principal, in fata puntii redresoare. Acestea ar trebui sa fie suficiente pentru a proteja sursa si celelalte componente de varfurile de tensiune din reteaua electrica, desi mi-ar fi placut sa vad si un al doilea condensator X.
Componentele sunt asamblate cu atentie, iar calitatea lipiturilor nu dezamageste cu toate ca am vazut si mai bune. De asemenea, componentele folosite in constructia Triathlor-ului sunt de calitate: condensatorul din primar este un Rubycon de 470uF, certificat la 85˚C, in timp ce secundarul foloseste numai KZE-uri de la Chemi-Con, certificate la 105˚C, respectand astfel promisiunea de pe cutie care ne garanta ca sursa este echipata integral cu condensatori electrolitici japonezi.
Remarcam totusi utilizarea tehnologiei DC-to-DC intr-o sursa de mijloc, tehnologie care sporeste considerabil eficienta si care asigura o mai buna stabilitate a tensiunilor in crossload-uri. PCB-urile care gazduiesc VRM-urile corespunzatoare rail-urilor de +3.3v si +5v se gasesc fizic aproape de partea de intrare.
Comentarii
S-a stabilit un pret pentru Europa?
Pingback: Vizita la Enermax in laborator (part 2): Triathlor ECO 650W, Revolution X't 530W si Platimax 1350W testate - lab501