Cougar GX600 – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 7 May, 2012.

 

6 suruburi mai târziu am desfacut si capacul sursei, ca sa vedem indeaproape cu ce avem de-a face. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, Cougar face parte dintr-o companie mai mare, HEC COMPUCASE Enterprise Co. Ltd, deci mica va va fi mirarea când veti afla ca HEC este OEM-ul pentru electronica din sursa de fata. Având mai bine de 30 de ani de experienta in domeniu, ma astept ca rezultatul sa fie pe masura; haideti sa aruncam o privire.

 

 

 

 

Din cod (PLA14025S12M) reiese ca ventilatorul de 140mm folosit este produs de Power Logic; din pacate site-ul lor are câteva probleme care m-au impiedicat sa obtin mai multe detalii. S-ul inseamna, conform normelor Power Logic, ca ventilatorul este de tip “sleeve bearing”, ceea ce aduce semne de intrebare in legatura cu fiabilitatea. Si problema este cu atat mai importanta cu cat cei de la Cougar scriu peste tot c-ar folosi un ventilator “hydro-dynamic bearing”, tehnologie superioara ca fiabilitate si nivel de zgomot.

Trecând peste minciunica cu ventilatorul, observam layout-ul destul de aerisit si bine organizat al sursei, fapt care, alaturi de lipiturile lucrate atent, ne spun ca avem de-a face cu un produs lucrat ingrijit, de calitate. Acesta este un singur aspect, dar marcheaza primul „+” pe care il primeste astazi GX600.

Al doilea lucru la care ne uitam este calitatea componentelor folosite, in special condensatorii din primar si secundar. Cougar se lauda cu faptul ca folosesc 105°C JAPANESE CAPACITORS in aceasta sursa; in prima faza m-am gândit ca voi vedea, precum in numeroase alte surse, condensatori Nippon-Chemicon peste tot. Supriza mi-a fost furnizata de condensatorul din primar, produs de Panasonic (deci japonez, fara niciun dubiu), cu o capacitate de 390uF, certificat la 105˚C. Majoritatea condensatorilor din secundar sunt produsi de Teapo, o companie de provenienta taiwaneza, iar cei de la Cougar merita blamati pentru acest lucru. 105°C JAPANESE CAPACITORS?

Sursa este dotata cu tehnologia „DC to DC” (rail-urile de 3.3V si 5V deriva din cel de 12V). Asa cum vedem in majoritatea design-urilor, VRM-urile reponsabile pentru aceasta sunt plasate pe PCB-ul cu conectori, protejat cu o folie de plastic negru de restul componentelor.

Pe lânga cel care gazduieste conectorii, au mai fost folosite doua PCB-uri secundare in constructia acestei surse: unul pentru controller-ul care se ocupa de PFC-ul activ, iar altul pentru integratul care ofera protectii OCP, SCP, OVP, UVP, OPP si OTP.

 

 

Comentarii

16 comentarii la: Cougar GX600 – Test practic

  1. darco_2 a scris pe:

    Felicitari pentru review, Ihlades!

    Felicitari si echipei lab501 pentru noul coleg!

  2. Ionutz a scris pe:

    Monstru o mica observatie, pag 1 (unul dintre membrii de vaza)
    si felicitari pentru articol…

  3. Monstru a scris pe:

    Man, nu reusesc sa vad greseala 🙁

  4. Ionutz a scris pe:

    Spre finalul randului 5…

  5. ionutigna a scris pe:

    Pentru cei care nu l-au recunoscut inca, este vorba de ihlades, unul dintre membrii de vaza ai echipei noastre de overclocking. Ei bine, de astazi ihlades se alatura echipei LAB501

    aici 🙂

    Misto sursa… si cu 5 ani garantie. Felicitari pentru articol!

  6. Monstru a scris pe:

    Man eu tot nu ma prind, ce este gresit in “unul dintre membrii de vaza ai echipei” ?

  7. arondutzu a scris pe:

    Oameni de vaza = oameni de valoare, domnule ionut.. nu s-a gresit cu nimic

  8. Monstru a scris pe:

    Aaaaaa, am inteles, credeai ca am vrut sa spun de baza. Nu, chiar oameni de vaza am vrut sa spun 🙂

  9. Ionutz a scris pe:

    DA asta am vrut sa spun…dar se pare ca am gersit,imi cer scuze, alta data ma voi documenta inainte a corecta pe cineva…

  10. Monstru a scris pe:

    Nu este absolut nici o problema domnule, sugestiile si corectiile sunt intotdeuna binevenite.

  11. Alonewolf a scris pe:

    Ihlandes,felicitari pt.promovare;review modest dar nu descuraja.
    “6 suruburi mai târziu am desfacut si capacul sursei”M0nstrule eu pe asta chiar n-am inteles-o!

  12. Monstru a scris pe:

    O avea sursa 6 suruburi domnule, nu stiu, ca nu eu am defsacut-o 🙂

  13. Alonewolf a scris pe:

    Bravo ai intors-o foarte bine!

  14. Enz0 a scris pe:

    Bravo Ihlades. Scurt si la obiect. A fost o placere sa lecturez acest review.
    Totusi crezi ca prin folosirea condensatorilor “japonezi” sursa ar fi tras ceva mai bine la greu? Inclin sa cred ca nu ar fi fost mare diferenta. Filtrarea se pare ca e foarte buna chiar si prin folosirea alternativei Teapo.
    Totusi, nota 2 pentru Cougar. Nu este frumos sa umblii cu cioara vopsita. Oare chiar nu s-au gandit ca la review-uri oamenii vor desface sursa si vor observa minciunica?

  15. Ihlades Post author a scris pe:

    Diferentele in ceea ce priveste filtrarea nu ar fi fost foarte mari, dar si fiabilitatea este un avantaj important al componentelor de calitate.

  16. Jony a scris pe:

    Felicitari pentru review!

Lasa-ne un comentariu: