OCZ ZX 1250W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 27 June, 2011.

OEM-ul este Great Wall, nefiind chiar faimos pentru produsele high-end pana acum. Pana sa trecem la electronica avem sansa sa tragem cu ochiul la ventilatorul care raceste sursa, un Yate Loon D14BH-12 de 140mm ce poate atinge 140 cfm la 2800 rpm, cifre ce arata foarte bine chiar daca ne raportam la zgomotul maxim de 48 dB.
.

Un ventilator bun poate spune multe despre alegerile calitative facute de producator, insa trebuie sustinut de o electronica cel putin decenta. OCZ a ales sa foloseasca un filtru de intrare destul de onorabil ca si constructie, cu 3 condensatori (unul X, doi Y) montati pe mufa de alimentare ajutati de 3 bobine si alti 4 condensatori pozitionate pe PCB.

Partea de redresare e lasata in grija a doua punti, iar PFC-ul activ foloseste 3 tranzistori MOSFET, o bobina serioasa ce domina vizual zona respectiva de PCB, precum si doi condensatori electrolitici ru rol de filtrare, ce din pacate sunt Teapo; sunt etichetati cu 105 C probabil isi duc misiunea pana la capat in mod onorabil, insa ne-am fi asteptat la ceva mai calitativ intr-o sursa de asemenea nivel.

Partea de comutatie e alcatuita dintr-o pereche de tranzistori MOSFET ce rezista la 24A, marja de siguranta fiind foarte mare – pentru puterea maxima la 220V nefiind necesar un curent mai mare de 5A prin ei.

Partea de redresare e moderna, folosind tranzistori MOSFET in loc de diode de mare curent, oferind astfel disipatie mai scazuta de energie. Arhitectura secundara e DC-to-DC, cu alte cuvinte in zona de redresare se genereaza doar tensiunea de + 12V (pe care avem si consumatorii seriosi in PC-urile moderne), iar din aceasta cu ajutorul unor circuite in comutatie se genereaza mai apoi tensiunile secundare de + 3.3V si + 5V.

Pe placa din spate, cu conectorii modulari, vom regasi cativa condensatori suplimentari ce au rolul de a amortiza transmiterea tranzientilor intre conectori  diferiti; desi sursa nu foloseste multi condensatori solizi low-ESR ar ar fi fost locul potrivit unde sa fie prezenti, datorita capacitatii lor crescute de a filtra curenti mari.

Comentarii

2 comentarii la: OCZ ZX 1250W – Test practic

  1. jonix a scris pe:

    Felicitari pentru review. E bine de stiut pe ce ne bazam cand cumparam aceste pretioase componente. Oricum, OCZ si mai nou prin PC P&C au ramas doar la stadiul de design in materie de surse. Cei care le fac pentru ei, Impervio, nu-s chiar buricul in domeniu.

  2. Mult Succes 🙂

Lasa-ne un comentariu: