PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 22 August, 2012.

 

Sistemul de test si metodologie

 

 

In acest test urmarim sa aflam cum se comporta sursa in doua scenarii: 1. Folosind un sistem “domestic”, la setarile din fabrica; 2. Atunci cand este la limita fie a voltajelor, fie a puterii livrate, fie a protectiei OCP. Pentru acestea am folosit o configuratie alcatuita dintr-un procesor Intel Core i7 3960X si trei placi grafice AMD Radeon HD7970. Placa de baza folosita a fost MSI Big Bang XPower II, iar memoriile folosite au fost 4x 2GB DDR3 produse de Kingston, care au rulat la frecventa de 1333 MHz. Pentru a testa comportamentul sursei in conditii normale, am folosit frecventele stock atat pentru procesor (3,3 GHz base / 3,6 GHz Turbo, 1.15v) cat si pentru placile video (925/1375 MHz, 1.075v vGPU), insa pentru a descoperi adevaratul potential al acestei surse am overclockat placile video (1000/1400 MHz, 1.2v) si am mai rulat inca odata testele. La final, am crescut frecventa si voltajul placii video pana cand consumul a depasit ceea ce poate sustine sursa, aceasta intrand in protectie, si am notat valoarea maxima de consum suportata.

Platforma a fost testata in regim open-air, masurand consumul la priza al intregului sistem cu un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Voltcraft VC-10.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan FURMark 1.9.10 si Prime 95 Blend (pe 6 thread-uri pentru a mai lasa resurse de alocat si pentru FURMark), la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12 V si +5 V, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12 V, am masurat voltajul in trei puncte (Molex, CPU si GPU).

La final, tinand cont de modul in care s-au comportat un esalon mai mare de surse, precum si de certificarea 80PLUS Platinum, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in sarcina maxima.

Comentarii

8 comentarii la: PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

  1. dani a scris pe:

    “…iar GreenMe puncteaza bine la acest capitol.”- s-a copiat de la review-ul sursei anterioare, aici nu e vorba de GreenMe.

  2. Ihlades Post author a scris pe:

    Am corectat, merci. 🙂

  3. Radu a scris pe:

    Sunteti mult prea departe de cum se face o testare de sursa PC. Suntem in 2012 cand un oscilocop digital si un clampmetru nu mai sunt chiar atat de inaccesibile. Nu zic sa fie testate la fel ca la hardwaresecrets, dar un clampmetru(ptr masurare consum DC) si un osciloscop(ptr masurare zgomot sursa)(Ripple) puteati folosi.

  4. Monstru a scris pe:

    Am mai explicat odata ce si cum, poti citi aici…

    http://lab501.ro/carcase-surse/vizita-la-enermax-in-laborator-naxn-450w-revo87-850w-si-lepa-g1600-testate

  5. Radu a scris pe:

    Daca tot folositi Volcrat ex de preturi:
    VOLTCRAFT VDO-2072A 70 Mhz/1GS/s 540Euro inclusiv TVA
    VOLTCRAFT VC-605 1000A(DC) 100Euro inclusiv TVA
    Se poate folosi orice alt tip de aparate
    Pana la 300.000Euro este cale lunga…
    Cat despre sarcina artificiala se poate construi de catre orice electronist (atx dummy load) la preturi destul de accesibile, eu am facut acasa asa ceva si m-am speriat cand am vazut performantele la sursele de sub 300lei, majoritatea au 100-150W (curati restul este pe eticheta)

  6. Monstru a scris pe:

    Suna simplu dar nu este, sarcina artificiala este problema aici, avem osciloscop ceva mai bun decat ce ai zis tu mai sus (masoara Ramiro etajele de alimentare la placile video cu el), avem clamp metru Fluke, dar sunt inutile fara o sarcina artificiala construita cum trebuie (gen ce vezi in link-ul de mai sus). Nu, 5 rezistente legate la sursa nu sunt o sarcina artificiala pe care sa o folosesti in teste profi, mai bine testez practic decat asa…

  7. Radu a scris pe:

    Sarcina artificiala(Dummy load) se poate face din cateva sute de reziste de 10W (conectate paralel+serie pentru a atinge puterea necesara) dispuse pe o placa A4 sau A3 de cablaj, impreuna cu cateva vetilatoare de 12V, nu arta profi dar lucraza foarte bine. Mufele sunt problema, pe care eu le-am recuperat dupa placi de baza si HDD

  8. Radu a scris pe:

    Exemplu de calcul sarcina ptr 500W(42A/12V)
    Se folosesc 100 rezistente de 1,8ohm de 10W fiecare.
    Acestea se conecteza in serie 4 rezistente si fiecare serie se conectateaza in pararel de 25 de serii. Valoare tolala 1,8*4/25=0,288ohm (adica un consum de 42A cand sunt incarcate cu 12V)
    Legat de putere, fiecare rezistenta disipa 10W in urmatoarele conditii 20 grade temp aer si 250 grade temp corp rezistor, de acea au nevoie de ventilare fortata (cu un ventilator)

Lasa-ne un comentariu: