PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 22 August, 2012.

 

Rezultate

 

 

Asa PCP&C, stai acolo, stai pe langa 12.00v pentru ca acolo e sweetspot-ul. Nimeni nu pare sa reuseasca sa obtina stabilitatea voltajelor de pe Seasonic Platinum, dar pornind de la ~12.2v inseamna ca PCP&C-ul se apropie extraordinar de mult de valoarea nominala tocmai atunci cand conteaza, in full-load. Tensiunile raman in permanenta acolo unde trebuie, iar scaderea de 1.67% este de fapt suficient de mica… doar ca nu la nivelul lui Seasonic.

Sursa poseda o rezerva suficienta de putere incat sa ne permita sa depasim valoarea de pe eticheta cu aproape 150W, iar platforma noastra de test pune sarcina aproape exclusiv pe rail-ul de +12v. Ce vreau sa spun cu asta? Daca as mai fi pus vreo 3-4 hard-disk-uri de 10.000rpm cred ca sursa PCP&C poate sa sustina un consum DC de 1400W in mod stabil. In conditiile de test insa, pe la 1350W OCP-ul pe rail-ul de +12v intra in actiune iar sistemul se stingea.

Smecheria cu alimentarea ultimei placi video prin intermediul a doua adaptoare de la Molex la PCI-Express cred ca o voi numi de acum incolo “smecheria surselor albe”. De ce? Se pare ca numai ele poseda o electronica capabila sa tina inca o placa video pe langa ceea ce-mi permit conectorii. Ultima oara cand am facut asta a fost un pas necesar pentru incarcarea sursei, dar acum a fost doar un pitic in mintea mea: poate PCP&C-ul sa tina patru HD7970 in full-load? Long story short, electronica este capabila sa tina patru HD7970 (chiar si overclockate la 1000/1400MHz cu 1.15v, cu CPU-ul la setarile din fabrica) dar apare aceeasi problema a caderii de tensiune foarte mare pe firul de +12v al conectorilor Molex iar a patra placa video va fi alimentata practic cu ~11.7v. E imbucurator faptul ca sursa este capabila sa tina in picioare, in mod stabil, un sistem quad-VGA overclockat dar nu recomand nimanui sa faca asta.

In ceea ce priveste zgomotul, eficienta ridicata a sursei chiar poate fi observata, pentru ca ventilatorul se invarte suficient de lent incat sa nu poata fi auzit intr-un sistem high-end. Mai mult decat atat, in modul de operare silent, ventilatorul incepe sa se invarta de la 600W consum DC incolo. Tradeoff-ul aici il reprezinta din pacate temperatura, asa ca in full-load sursa chiar frigea in partea de jos iar aerul suflat era cald. Consolarea vine insa de pe urma faptului ca stabilitatea nu este afectata deloc pana in momentul atingerii OCP-ului.

 

Comentarii

8 comentarii la: PC Power & Cooling Silencer Mk III 1200W – Test practic

 1. dani a scris pe:

  “…iar GreenMe puncteaza bine la acest capitol.”- s-a copiat de la review-ul sursei anterioare, aici nu e vorba de GreenMe.

 2. Ihlades Post author a scris pe:

  Am corectat, merci. 🙂

 3. Radu a scris pe:

  Sunteti mult prea departe de cum se face o testare de sursa PC. Suntem in 2012 cand un oscilocop digital si un clampmetru nu mai sunt chiar atat de inaccesibile. Nu zic sa fie testate la fel ca la hardwaresecrets, dar un clampmetru(ptr masurare consum DC) si un osciloscop(ptr masurare zgomot sursa)(Ripple) puteati folosi.

 4. Monstru a scris pe:

  Am mai explicat odata ce si cum, poti citi aici…

  http://lab501.ro/carcase-surse/vizita-la-enermax-in-laborator-naxn-450w-revo87-850w-si-lepa-g1600-testate

 5. Radu a scris pe:

  Daca tot folositi Volcrat ex de preturi:
  VOLTCRAFT VDO-2072A 70 Mhz/1GS/s 540Euro inclusiv TVA
  VOLTCRAFT VC-605 1000A(DC) 100Euro inclusiv TVA
  Se poate folosi orice alt tip de aparate
  Pana la 300.000Euro este cale lunga…
  Cat despre sarcina artificiala se poate construi de catre orice electronist (atx dummy load) la preturi destul de accesibile, eu am facut acasa asa ceva si m-am speriat cand am vazut performantele la sursele de sub 300lei, majoritatea au 100-150W (curati restul este pe eticheta)

 6. Monstru a scris pe:

  Suna simplu dar nu este, sarcina artificiala este problema aici, avem osciloscop ceva mai bun decat ce ai zis tu mai sus (masoara Ramiro etajele de alimentare la placile video cu el), avem clamp metru Fluke, dar sunt inutile fara o sarcina artificiala construita cum trebuie (gen ce vezi in link-ul de mai sus). Nu, 5 rezistente legate la sursa nu sunt o sarcina artificiala pe care sa o folosesti in teste profi, mai bine testez practic decat asa…

 7. Radu a scris pe:

  Sarcina artificiala(Dummy load) se poate face din cateva sute de reziste de 10W (conectate paralel+serie pentru a atinge puterea necesara) dispuse pe o placa A4 sau A3 de cablaj, impreuna cu cateva vetilatoare de 12V, nu arta profi dar lucraza foarte bine. Mufele sunt problema, pe care eu le-am recuperat dupa placi de baza si HDD

 8. Radu a scris pe:

  Exemplu de calcul sarcina ptr 500W(42A/12V)
  Se folosesc 100 rezistente de 1,8ohm de 10W fiecare.
  Acestea se conecteza in serie 4 rezistente si fiecare serie se conectateaza in pararel de 25 de serii. Valoare tolala 1,8*4/25=0,288ohm (adica un consum de 42A cand sunt incarcate cu 12V)
  Legat de putere, fiecare rezistenta disipa 10W in urmatoarele conditii 20 grade temp aer si 250 grade temp corp rezistor, de acea au nevoie de ventilare fortata (cu un ventilator)

Lasa-ne un comentariu: