Prezentare – Alienware AW2720HF Gaming Monitor

Scris de: , in categoria: Diverse, in 29 September, 2020.

Alienware AW2720HF

 
Display-urile de tip LCD si-au facut pentru prima oara aparitia in segmentul consumer in anii 80, ramanand insa multa vreme apanajul notebook-urilor, datorita performantei scazute prin comparatie cu un display CRT, respectiv pretului prohibitiv. La mijlocul anilor 90 au inceput sa apara si primele variante comerciale pentru monitoare TFT-LCD dedicate desktop-urilor, iar anul 2003 a fost primul an in care monitoarele de acest gen intreceau clasicele monitoare CRT din punct de vedere al vanzarilor.

Paradoxal, dar aveau sa treaca doar 5 ani pana cand primul prototip al unui display LCD cu o rata de refresh ridicata (120Hz) isi facea aparitia in cadrul evenimentului Nvidia Nvision 2008 si inca un an pana cand produsul final ajungea in retail. Si asa cum era de asteptat, primele implementari nu s-au bucurat de succes comercial, acesta fiind cazul oricarei tehnologii aflate la inceput de drum, iar gamerii profesionisti inca preferau monitoarele CRT, datorita avantajelor oferite de tehnologia matura incorporata in acestea.

Au mai durat 3 ani din acel moment pana la aparitia primelor monitoare cu o rata de refresh de 144Hz, in 2012, un an pana la aparitia primului monitor cu o rata de refresh de 240Hz, in 2013, respectiv 7 ani pana cand primele monitoare cu o rata de refresh de 360Hz au fost anuntate la CES 2020.

Si ca in cazul fiecarui domeniu, respectiv fiecarei tehnologii emergente, primele implementari au avut intotdeuna neajunsuri, de la utilizarea exclusiva a panourilor TN in primii ani, la disponibilitatea doar in formate de dimensiuni reduse (22, 23.5, 24″) si pana la reproducerea mediocra a culorilor, utilizatorii fiind pusi de multe ori in situatia de a alege intre un display cu o rata ridicata de refresh pentru gaming si un display echipat cu un panou IPS de calitate pentru alte sarcini.

Progresul tehnologic si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu, astfel incat in ultimii ani am vazut panouri IPS de buna calitate cu o rata de refresh de 144Hz, iar anul trecut si-au facut aparitia display-uri cu o rata de refresh de 240Hz, echipate insa cu panouri IPS cu 99% acoperire a spectrului sRGB, potrivite atat pentru gaming, cat si pentru activitati ceva mai pretentioase, cum ar fi editare foto.

Un astfel de monitor este si Alienware AW2720HF, anuntat in Septembrie 2019. Acesta a ajuns si in magazinele din tara noastra, fiind comercializat in momentul de fata pentru ~ 1949 RON, si pentru ca este vorba despre un monitor cu adevarat interesant, producatorul ne-a pus la dispozitie un exemplar pentru teste.

 

Comentarii

4 comentarii la: Prezentare – Alienware AW2720HF Gaming Monitor

 1. Marian a scris pe:

  Am cautat de vreo doua ori tabelul cu specificațiile monitorului(rezolutie, timp de raspuns, blue light filter, consum…) si n-am gasit nimic.
  Cred ca te-ai indragostit de Ampere

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Nu trec specificatiile in tabel la monitoare, prefer sa le mentionez pe cele importante in text.

 3. Fekete Tibor a scris pe:

  comparat cu IPS-urile 1440p, PG279Q, calitativ este comparabila imaginea, sau mai slaba?

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Buna Tibor,

  Din punct de vedere al reproducerii culorilor, luminozitatii si contrastului sunt comparabile – un usor avantaj pentru Alienware la capitolul reproducere a culorilor. Ambele au filtru blue light, ambele sunt panouri IPS, ambele se descurca de minune si in editare foto.

  Diferenta o face rezolutia si timpul de raspuns. PG279Q are o rezolutie mai ridicata, AW2720HF are un timp de raspuns semnificativ mai mic, iar refresh-ul este considerabil mai mare.

Lasa-ne un comentariu: