ASUS Rampage III Black Edition – OC si gaming in acelasi pachet

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 4 April, 2011.

.

Comentarii rezultate si comportament BIOS

.

Placa s-a comportat excelent desi BIOS-urile nu au trecut prin atat de multe revizii incat sa fie considerate mature. Dupa cateva minute de overclocking pe Rampage III Black Edition primul lucru care mi-a venit in cap a fost: “Placa se simte ca un Classified !”, lucru care nu are cum sa fie departe de adevar pentru ca ambele sunt proiectate in stransa legatura cu Shamino.

Mai spectaculos decat rezultatele obtinute in ceea ce priveste frecventa procesorului a fost comportamentul pe partea de uncore si implicit, memorie. Cu acelasi procesor nu am reusit sa obtin stabil nici macar 4400MHz la uncore cu Rampage III Extreme pe LN2, in timp ce cu Rampage III Black Edition am ajuns lejer la 4700MHz cu single-stage. Se pare ca acele Typical Sweet Spot alese de inginerii ASUS fac minuni, cel putin in cazul procesorului meu. Memoria a urcat fara probleme la 2133MHz cu latente 7-7-7-21 1T, mai sus nu ar fi fost problema daca tineau memoriile dar si asa aveau 1.9v in ele si chiar nu vroiam sa ma apropii de 2v. Am ramas placut impresionat de faptul ca  desi frecventa de boot a memoriei era ridicata, BIOS-ul nu a relaxat latentele ceea ce permite o eficienta foarte buna. .

Impresii Thunderbolt

.

Inca de la constructie partea audio a Thunderbolt a impresionat, asadar nu era nici un motiv pentru care acest lucru sa nu se intample si in practica. Suna foarte bine atat pe iesirea de casti cat mai ales pe cea de Line Out, procesorul audio de la C-Media care prin natura sa nu coloreaza deloc sunetul impreuna cu DAC-urile separate CS4398 si OPAMP-urile LM4562 care le-am catalogat deja ca fiind excelente conlucreaza de minune.

Bine, nu se poate compara cu Xonar Essence ST-ul modat pe care l-am folosit ca referinta dar pot sa zic ca nu ar fi departe de el fara modificari. E greu de explicat in cuvinte sunetul, dar pot spune ca este categoric peste orice solutie care vine cu vreo placa de baza pe care am pus mana, chit ca e de gaming sau nu. Problema este ca procesorul CM6631 nu ofera nici un fel de accelerare hardware pentru jocuri, totul fiind realizat software. Asta inseamna ceva mai putin realism cat si o pierdere de performanta pe ici pe colo. Este o alegere ciudata pentru o solutie dedicata gaming-ului, dar eu personal ii iert pentru calitatea audio de exceptie oferita !

Cealalta parte din Thunderbolt este cea dedicata procesorului de retea Killer E2100 de la BigFoot Networks. Ca sa nu avem discutii voi face cateva precizari de la inceput 2 precizari: aceasta placa de retea nu va accelera transferul torrentelor si nici nu veti obtine mai multe fps-uri. Pentru cei care inca mai sunt pe receptie dupa aceste doua precizari o sa va spun si cum functioneaza si care sunt imbunatatirile pe care le puteti astepta.

In primul rand, driverele de la BigFoot ocolesc protocoalele Windows-ului permitand comunicarea directa intre aplicatii (jocuri, programe de transfer, etc) si placa de retea. Mai mult, programul de configurare si control detecteaza aplicatiile care folosesc reteaua si le prioritizeaza dupa conceptul: daca e joc, are prioritatea cea mai mare. Aceste doua imbunatatiri fata de o placa de retea obisnuita pot aduce imbunatatiri sesizabile doar daca:

– incerci sa te joci online cu uTorrent-ul downloadand zeci de GB de date

– in timp ce te joci online Windows-ul incearca sa realizeze diverse operatiuni ce implica functionarea protocoalelor de retea

Da, din testele mele chiar si  fara cele doua scenarii de mai sus ping-ul  din jocuri era ceva mai mic, dar nesemnificativ. Oricum acest lucru poate sa depinda de foarte multi factori si oricum nu este ceva sesizabil pe care sa dai 60-70 euro in plus, cat este pretul lui Killer E2100. Procesorul de retea (NPU) cu memorie dedicata este doar o inginerie de marketing menita pentru a lua banii de la cei lenesi (nu pot sa inchida torrent-ul cand se joaca online 🙂 ) sau de la cei care au nevoie de un motiv pentru a se lauda la prieteni. Pur si simplu tehnologii atat de complicate nu fac diferenta, cel putin pe conexiunile de internet actuale.

Comentarii

7 comentarii la: ASUS Rampage III Black Edition – OC si gaming in acelasi pachet

  1. Otilia Iacobinescu a scris pe:

    Grafică absolut uluitoare, sunt uimită!

  2. si eu am placa, acelasi model si sunt inca multunit de ea.

  3. Hello!
    You testing max BCLK??

    regards

  4. Cristi a scris pe:

    ramicori de unde ai reusit sa cumperi placa ?

  5. mihai a scris pe:

    eu am o asemenea placa si am dat pe ea 1200 de roni 🙂

  6. Cristi a scris pe:

    Mihai de unde ai cumparat placa ?

  7. bbk a scris pe:

    @Cristi

    De la hoti, de unde crezi?!

Lasa-ne un comentariu: