ASUS Rampage IV Black Edition Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 8 August, 2014.

 

_MG_8371

_MG_8375

_MG_8408

 

Dupa cum se poate vedea din forma mai mult patrata decat dreptunghiulara a placii, aceasta nu este ATX ci eATX, la fel ca si varianta Extreme. Avem la dispozitie tot 8 sloturi de memorie DDR3, asezate cate 4 pe fiecare parte a procesorului. Dupa cum stim, Ivy Bridge-E ca si predecesorul sau Sandy Bridge-E au cate 2 controllere de memorie, fiecare ocupandu-se de 2 canale de memorie (4 module in cazul de fata) iar pentru a pastra traseele IMC -> RAM cat mai scurte s-a ales amplasarea sloturilor de memorie pe ambele parti.

Din motive de impedanta, pentru un overclocking cat mai bun al memoriilor este necesar sa folosim sloturile gri populand intai acelea care sunt situate mai aproape de procesor. Daca dorim sa folosim un singur IMC, putem monta modulele de memorie pe o singura parte a procesorului.

Avem la dispozitie 4 sloturi PCI-Express 16x Gen3, doua din ele fiind 16x electric in timp ce celelalte sunt 8x electric. Daca dorim alcatuirea unei configuratii 4-way SLI sau CrossfireX, cele 40 lane-uri PCI-Express Gen3 din procesor se impart in mod 16x+8x+8x+8x. De notat ca vom rula in mod nativ, procesorul avand suficiente lane-uri pentru a nu necesita vreun bridge care sa introduca inevitabil latenta suplimentara. In mod 3-way SLI / CrossfireX vom avea o configuratie 16x+ 16x + 8x, in timp ce in mod 2-way vom avea 16x + 16x.Daca nu v-ati prins inca, platforma Patsburg este alegerea ideala pentru configuratii multi-card cu mai mult de 2 placi video.

In drepta sus avem coltisorul din placa dedicat overclockerilor, situat optim pentru ca poate fi accesat cu usurinta chiar daca avem montata pe placa o configuratie 4-way SLI / CrossfireX. Acesta contine butoanele de Power si Reset, punctele de masura ale voltajelor, switch-urile pentru activarea/ dezactivarea celor 4 sloturi PCI-Express (util pentru debuging cu placile video pe subzero), buttonul de MemOK, butonul de activare LN2 Mode (elimina Cold-Boot Bug) si Slow Mode impreuna cu un debug display.

 

_MG_8382

_MG_8377

 

O alta noutate adusa de Rampage IV Black Edition ce lipsea de pe batrana Extreme este placa de sunet integrata denumita SupremeFX Black. Aceasta este 99 % similara cu SupremeFX IV ce am putut-o analiza in detaliu in cazul lui Maximus VI Formula, diferenta constand intr-un releu NEC / Tokin folosit pentru a cupla / decupla amplificatorul de casti pentru iesirea frontala.

DSP-ul folosit este popularul Realtek ALC1150 (SNR 115dB) amplasat sub elegantul shield metalic, dar care foloseste un circuit de iesire diferential utilizand un OPAMP Texas Instruments NE5532… o imbunatatire semnificativa fata de arhitectura single-ended folosita in mod obisnuit. Dar cum majoritatea producatorilor au inceput sa foloseasca design-ul diferential la placile de baza Intel Z87 si Z97, ASUS a mers mai departe acordand o atentie deosebita iesirii frontale.

Pentru aceasta, DSP-ul integrat in ALC1150 livreaza semnalul digital direct catre un DAC Cirrus Logic CS4398 (SNR 120dB), mult mai performant decat cel integrat in chipul Realtek. Mai departe DAC-ul scoate semnalul analog prin doua iesiri diferentiale (cate una pentru fiecare canal) care trec apoi prin cate un OPAMP Texas Instruments LM4562 – o alegere excelenta, mult mai potrivita decat TI NE5532 folosit pentru iesirea de pe backpanel.

Mai departe avem binecunoscutul amplificator de casti Texas Instruments TPA6120A2 care poate conduce casti de pana la 600 ohmi, fiind acelasi folosit si pe Xonar Essence One si Xonar Essence STX. In straturile PCB-ului avem separata partea analog de cea digitala, masa celor doua fiind complet separata pentru a nu induce interferente in zona de semnal mic. Toti condensatorii electrolitici folositi in zona audio sunt ELNA in timp ce in zona dedicata circuitului pentru frontpanel avem si 4 condensatori cu film WIMA, ce pastreaza mai bine calitatea semnalului  fata de cei electrolitici.

 

_MG_8384

 

In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 6 porturi S-ATA 6Gbps (2 suportate in mod nativ de PCH si 4 furnizate de doua controllere aditionale ASMedia) impreuna cu cele 4 porturi S-ATA 3Gbps cu care a fost dotata placa. Ca si celelalte placi de baza ASUS lansate in ultimii ani Maximus VI Impact suporta USB BIOS Flashback. Aceasta poate rescrie BIOS-ul de pe un stick USB avand conectata DOAR o sursa de alimentare (fara memorii, CPU, placa video, HDD, etc).

 

Comentarii

Niciun comentariu la: ASUS Rampage IV Black Edition Review

Lasa-ne un comentariu: