ASUS Radeon R9 290X Matrix Platinum Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 24 March, 2014.

ASUS Radeon R9 290X Matrix Platinum

 

Matrix, Lightning, SOC sau Hall Of Fame… o serie de sufixe care ne arata faptul ca placa video in cauza se vrea a fi o bestie in overclocking, atat in conditii de racire stock cat si pe apa sau subzero. In cazul fiecarui GPU high-end a existat o implementare care s-a ridicat peste celelalte, dominand copios scena overclocking-ului. In cazul GTX 480 am avut Lighting si SOC, GTX 580 a beneficiat de o implementare Lightning de exceptie in timp ce GTX 680 nu prea a avut o implementare care sa exceleze (probabil ca GPU-ul a fost cauza principala aici). Si in cazul GPU-urilor AMD situatia este oarecum similara: HD 5870 a fost taramul celor de la Gigabyte prin SOC in timp ce MSI a scos pe piata excelentul HD 6970 Lightning.

Placile din seria Matrix au impresionat intotdeauna prin specificatiile tehnice dar parca totdeauna ceva a lipsit pentru a le face cu adevarat sa straluceasca. GTX 580 Matrix a aparut destul de tarziu si in afara de cateva golden sample-uri aparute prin Taiwan placa nu a putut sa depaseasca rezultatele obtinute de excelenta GTX 580 DirectCU II care impreuna cu GTX 580 Lightning au dominat topurile rezultatelor. Diferenta intre cele doua era de faptul ca Lightning-ul era gata de OC doar modificand switch-urile de pe spate, in timp ce GTX 580 DirectCU II trebuia modificata la sange… ceea ce dura minim 1-2 ore cu tot cu documentare cu tot.

Ultima placa din seria Matrix cu care m-am jucat a fost HD 7970 care din nou si-a facut tarziu aparitia pe piata, fiind echipata cu GPU-uri GHz Edition ceea ce a facut ca potentialul de overclocking sa fie destul de redus. Totusi, am apreciat in special constructia placii, coolerul avand o baza solida din cupru, radiator de LN2 pentru VRM inclus in pachet iar numarul de faze de alimentare era exact ceea ce aveau nevoie overclockerii… fara excese inutile. Mai mult, frecventele din fabrica erau cele mai mari de pe piata pentru acest GPU… per total o placa reusita. In ceea ce priveste capacitatile de overclocking, placa nu a putut straluci din cauza GPU-ului care are un comportament mult mai slab decat predecesorul sau fara sufixul GHz Edition unde placi ca HD 7970 Lightning sau HD 7970 DirectCU II au stralucit in topuri.

Subiectul nostru de astazi, ASUS Radeon R9 290X Matrix Platinum are o misiune destul de dificila din cauza GPU-ului cu care este echipata. Nucleul Hawaii are o densitate foarte mare de tranzistori per mm, asadar avem tot felul de probleme cum ar fi TDP si consum mare precum si potential de overclocking limitat (atat la GPU cat si la memorii). Asadar sunt extrem de curios ce poate sa faca o implementare Matrix in cazul unui GPU atat de problematic cum este R9 290X.

 

_MG_7430

 

Comentarii

Un comentariu la: ASUS Radeon R9 290X Matrix Platinum Review

  1. fubu a scris pe:

    Multumim pentru review Matei! Totusi mi-ar place ca pe viitor daca puteti sa introduceti si teste legate de temperaturi, nivel de zgomot idle si load, intre aceste versiuni custom! Stiu ca faceti chestia cu temperaturile pentru fiecare placa in parte, insa din punctul meu de vedere ar fi mai util si la indemana sa vedem rezultatele cumulate pentru o comparatie mai usoara!

Lasa-ne un comentariu: