ASUS Radeon R9 290X Matrix Platinum Review
Temperaturi
Temperatura in IDLE s-a stabilizat la 41 grade C in conditiile in care ventilatorul avea o turatie minima de 20%, iar ventilatoarele erau extrem de silentioase. Pentru ca este unul din benchmark-urile cele mai solicitante, am rulat preset-ul Extreme prezent in 3DMark11 si am masurat din nou temperaturile si turatia ventilatorului. Astfel, temperatura maxima atinsa in timpul testului a fost 76 grade C iar turatia a fost de 44% (la aceasta turatie ventilatoarele se auzeau deja destul de clar). Temperatura in LOAD este buna tinand cont de overclocking-ul setat de producator dar si comparativ cu placa de referinta care este mult mai calda si mult mai galagioasa. Criticile mele aduse sistemului de racire sunt insa destul de intemeiate, mai ales cand comparam rezultatele cu cele obtinute de Tri-X-ul celor de la Sapphire.
Overclocking
Despre performanta v-a vorbit colegul meu Tudor in articolul lui din octombrie anul trecut, asadar nu vom mai reveni asupra acestui aspect. In schimb ceea ce ne intereseaza este potentialul de overclocking, folosind GPU Tweak (pentru setare) si MSI Afterburner (pentru monitorizare).
Overclocking-ul din fabrica este binevenit dar nu ne putem multumi cu atat, asa ca am comutat BIOS-ul pe LN2, am setat o tensiune de alimentare de 1.25v (tensiune reala in LOAD masurata cu multimetrul pe spatele GPU-ului), ventilatoarele la maxim, Power Limit la +50% si am pornit in aventura cautarii frecventei maxime la care pot rula 3DMark11 Extreme.
In final, de la 1050MHz la cat rula GPU-ul la setarile din fabrica, am ajuns la 1170MHz pentru GPU si 1700MHz pentru memoriile GDDR5 (tensiunea default), o crestere buna pentru un GPU atat de complex cum este Hawaii… dar parca ma asteptam la mai mult tinand cont ca Sapphire R9 290X Tri-X a ajuns la 1260MHz. Oricum este destul de complicat overclocking-ul pe aceste GPU-uri pe aer – folosind un TRUE la aceleasi setari am obtinut 4 grade C in minus si 50MHz mai mult la GPU (1220MHz adica).
Comentarii
Multumim pentru review Matei! Totusi mi-ar place ca pe viitor daca puteti sa introduceti si teste legate de temperaturi, nivel de zgomot idle si load, intre aceste versiuni custom! Stiu ca faceti chestia cu temperaturile pentru fiecare placa in parte, insa din punctul meu de vedere ar fi mai util si la indemana sa vedem rezultatele cumulate pentru o comparatie mai usoara!
Pingback: Incearca tableta Asus Transformer Book Duet TD 300!