Lucid HydraLogix 200 – Anything is possible

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 22 November, 2010.

.

Concluzii

.

Am ajuns in final si la concluzie care nu ar trebui sa fie greu de tras daca analizam numai performanta, dar sunt totusi mai multe aspecte de discutat aici. Referitor la performanta avem urmatoarele situatii:

  • aplicatii care scaleaza foarte bine dar cu erori grave de afisare: 3D Mark Vantage si Unigine Heaven 2.1
  • aplicatii care scaleaza bine fara erori de afisare: Alien vs Predator si 3D Mark 2003
  • aplicatii care arata o scalare cat de cat pozitiva: Far Cry 2, 3D Mark 2005 si 3D Mark 2006
  • aplicatii care scaleaza doar intr-o singura configuratie din cele 13 testate: Resident Evil 5 si DIRT 2
  • aplicatii care nu scaleaza deloc, returnand rezultate chiar mai slabe: restul

A trecut aproape un an de la prima versiune publica de driver (v 1.3) pentru chipul Lucid Hydra 200. De atunci au aparut inca 4 noi revizii importante (1.4, 1.5, 1.6 si 1.7) fiecare cu actualizarile sale aducand suportul pentru noi placi video si noi drivere. De asemenea a fost introdus suportul pentru 3 GPU-uri, urmand ca in scurt timp sa fie posibila si alcatuirea de configuratii HydraLogix cu 4 GPU-uri. Toate jocurile testate astazi sunt suportate nativ de driverul HydraLogix, dar totusi sporurile de performanta nu sunt chiar cum ne-am asteptat. Daca acum sunteti dezamagiti, nu vreti sa fi vazut rezultatele de acum 10 luni cand am testat prima data tehnologia cu driverele 1.3 🙂

Tehnologia cu siguranta are potential cum a dovedit-o in cele cateva aplicatii unde a scalat frumos dar cred ca mai trebuie multa munca la partea de drivere pana sa devina o solutie viabila pentru gameri. Remarc inca o data stabilitatea deosebita a driverelor Lucid fata de Catalyst-ul celor de AMD care mi-a creat numai probleme in configuratiile CFX.

Este chipul Hydra 200 o idee buna pentru ASUS Crosshair IV Extreme? Daca nu s-ar fi putut activa SLI pe placile motorizate de AMD 890FX probabil ca raspunsul ar fi fost da, dar asa utilitatea sa este destul de redusa… mai ales pentru ca vorbim de o fata destinata overclockerilor extremi. Unii dintre voi se gandesc ca poate e util atunci cand vrem sa activam 4-way CrossfireX datorita faptului ca este si bridge PCI-Express. Pai nu, pentru ca northbridge-ul 890FX poate lucra si in mod 4 x PCI-Express 8x si am si scapat si de latenta suplimentare introdusa de chipul Hydra 200.

Dar pentru MSI Big-Bang Fuzion? Desi avem si aici tehnologii ca SLI si CrossfireX disponibile putem gasi o intrebuintare si chip-ului Hydra. Procesoarele pe Socket 1156 au integrate 16 lane-uri PCI-Express v2.0 care se pot imparti in 2 x PCI-Express v2.0 8x in cazul unei configuratii multi-card. E, atunci cand vorbim de Big-Bang Fuzion avem chipul Lucid Hydra 200 conectat direct la cele 16 lane-uri ale procesorului eliminand astfel chipset-ul ca pas suplimentar.

Mai mult, fiind folosit acelasi LT24102 avem la dispozitie 32 lane-uri PCI-Express pentru configuratii multi-GPU ceea ce inseamna: 16x / 16x sau 16x / 8x / 8x in cazul a 3 placi video. Asadar, chipul Hydra 200 poate fi folosit ca bridge PCI-Express cu posibilitatea de a ne juca cu tehnologia HydraLogix atunci cand avem chef. Dezavantajele sunt doua la numar: pretul mai ridicat fata de alte placi de baza S1156 precum si latenta suplimentara introdusa atunci cand folosim o singura placa video.

MSI P55A-Fuzion costa aproape jumatate fata de fratele sau mai mare Big-Bang dar nici nu mai avem posibilitatea de configuratii multi-card 3-way. Ramanem doar “fun”-ul de a ne juca cu Hydra precum si cu latenta suplimentara introdusa. Dar nu e dracul chiar atat de negru, ~800RON pentru o placa cu Hydra 200, USB 3.0 si SATA 6GB/s este chiar un pret bun.

De departe placa cea mai potrivita pentru chipul Hydra 200 este MSI 870A-Fuzion. Costa ~550RON si are pe langa chipul Hydra atat SATA 6Gb/s cat si USB 3.0. La acest pret este perfecta pentru a prilejui folosirea tehnologiei HydraLogix pentru un upgrade la placa grafica; de exemplu avand un Radeon HD 5550 putem adauga un HD 5770 pentru a castiga ceva performanta in jocurile noi. Bine, presupunand ca mai rezolva ceva Lucid in ceea ce priveste driverele.

Comentarii

14 comentarii la: Lucid HydraLogix 200 – Anything is possible

  1. hm… se pare ca duce bine bine placa asta 🙂

  2. Aceste articole parca sunt dintr-o revista de specilitate IT.Citesc fiecare articol cu placere si imi dau seama ca am foarte multe de invatat.

  3. Doru a scris pe:

    Hehe, se pare ca acest cip (!= chip :P) e la fel cu o hidra, ii mai tai o placa (capatana), merge mai bine, e mai puternica, mai tai una, merge si mai bine 🙂 Unde-i Fat Frumos cand ai nevoie de el?

  4. endluzerul a scris pe:

    18 scenarii hardware x 13 benchmark-uri…un adevarat maraton in spiritul Lab501!

    Felicitari Matose! It’s almost beyond possible! 🙂 Great effort!

  5. Smecherie! O placa foarte fiabila… era interesant sa afisezi si o estimare a pretului.. oricum treaba buna si succes in continuare..

  6. Ca intodeauna ai un articol interesant si bine documentat!

  7. chiar e tare faza, mi-as dorii si eu o piesa ca asta …

  8. Deci, chiar e uimitor… ma gandesc ca si pretul e pe masura;))

  9. hm… suna interesant, insa nu stiu daca merita avand in vedere capacitatea ei si pretul:|

  10. Foarte tare smecheria!Dar ce pret are?

  11. hai ca suna bine ! acum depinde si daca avem buzunarul destul de adanc si cu ceva in el ca sa ne permitem 😉

  12. edy12006 a scris pe:

    Explicati-mi si mie, va rog:

    Daca ai doua procesoare pe o placa de baza, care insumate sa zicem ca au 3.6 gh, e tot una ca atunci cand ai 1 dual core de 3.6?

  13. matose Post author a scris pe:

    La un procesor dual-core de 3.6GHz ambele nuclee functioneaza la 3.6GHz. Daca ai doua procesoare pe o placa de baza si suma lor este 3.6GHz atunci ai echivalentul unui procesor dual-core cu frecventa de 1.8GHz.

  14. daniburcea85 a scris pe:

    Imi place cum suna, dar cred ca are un pret destul de ridicat.

Lasa-ne un comentariu: