Lucid HydraLogix 200 – Anything is possible
Pentru a adresa problema performantei limitate, producatorii de chipuri grafice (NVIDIA si ATI) au dezvoltat propriile tehnologii de interconectare a 2 sau mai multe GPU-uri. Placile video sunt conectate individual la northbridge comunicand intre ele prin sloturile PCI-Express dar si prin conectoarele proprietare prin care sunt unite.
.
.
Pentru a imparti sarcinile intre GPU-uri sunt folosite doua metode:
Split Frame Rendering (SFR): este o tehnologie care nu prea se mai foloseste in prezent. Aceasta presupune ca fiecare GPU sa randeze cate o parte din scena, procentul exact fiind distribuit dinamic in functie de complexitatea scenei. Aceasta metoda reduce numarul de pixeli prelucrati de fiecare placa, in schimb scena trebuie incarcata in memoria fiecarui GPU prezent. Pe scurt, daca avem in sistem 3 GPU-uri e ca si cum am avea 3 “artisti” si un sigur “arhitect” sa proiecteze o cladire.
Metoda SFR ofera cele mai bune rezultate atunci cand nu avem legaturi intre frame-uri si operatiile executate asupra pixelilor sunt probleme principala de performanta.
Alternate Frame Rendering (AFR): este metoda cea mai folosita in prezent pentru configuratiile multi-GPU. Presupune randarea alternativa a frame-urilor de catre fiecare GPU, astfel timpul pe care il are la dispozitie pentru randare creste. Daca avem o configuratie alcatuita din 2 placi, una din placi va randa frame-urile pare (2n) pe cand cealalta va randa pe cele impare (2n-1). Rezultatele cele mai bune sunt obtinute atunci cand placile video sunt absolut identice, iar frame-urile consecutive sunt balansate pentru a necesita un timp egal de procesare.
Cand nu sunt indeplinite cele doua conditii avem de-a face cu cele doua probleme majore ale acestei tehnologii: latenta si scalarea. Cand unul din GPU-uri ramane in urma si se pierde sincronizarea intalnim fenomenul binecunoscut voua, micro-stuttering-ul. Acesta se manifesta ca o agatare foarte scurta a imaginii, fiind cu atat mai proeminent si deranjant cu cat framerate-ul este mai mic. Scalarea este un capitol la care s-a lucrat mult de la primele incarnari ale configuratiilor multi-GPU si acum putem vedea cresteri de pana la 90-99%.
Atentie, configuratiile multi-card cu mai mult de doua GPU-uri pot avea probleme de scalare din cauza limitarilor platformei (frecventa CPU mica, bottleneck pe magistrala PCI-Express, etc)
Comentarii
hm… se pare ca duce bine bine placa asta 🙂
Aceste articole parca sunt dintr-o revista de specilitate IT.Citesc fiecare articol cu placere si imi dau seama ca am foarte multe de invatat.
Hehe, se pare ca acest cip (!= chip :P) e la fel cu o hidra, ii mai tai o placa (capatana), merge mai bine, e mai puternica, mai tai una, merge si mai bine 🙂 Unde-i Fat Frumos cand ai nevoie de el?
18 scenarii hardware x 13 benchmark-uri…un adevarat maraton in spiritul Lab501!
Felicitari Matose! It’s almost beyond possible! 🙂 Great effort!
Smecherie! O placa foarte fiabila… era interesant sa afisezi si o estimare a pretului.. oricum treaba buna si succes in continuare..
Ca intodeauna ai un articol interesant si bine documentat!
chiar e tare faza, mi-as dorii si eu o piesa ca asta …
Deci, chiar e uimitor… ma gandesc ca si pretul e pe masura;))
hm… suna interesant, insa nu stiu daca merita avand in vedere capacitatea ei si pretul:|
Foarte tare smecheria!Dar ce pret are?
hai ca suna bine ! acum depinde si daca avem buzunarul destul de adanc si cu ceva in el ca sa ne permitem 😉
Explicati-mi si mie, va rog:
Daca ai doua procesoare pe o placa de baza, care insumate sa zicem ca au 3.6 gh, e tot una ca atunci cand ai 1 dual core de 3.6?
La un procesor dual-core de 3.6GHz ambele nuclee functioneaza la 3.6GHz. Daca ai doua procesoare pe o placa de baza si suma lor este 3.6GHz atunci ai echivalentul unui procesor dual-core cu frecventa de 1.8GHz.
Imi place cum suna, dar cred ca are un pret destul de ridicat.
Pingback: Lucid HydraLogix 200 – Anything is possible
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube