Prezentare – ASRock X370 Taichi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 31 October, 2017.

 

 

Asa cum ii spune si numele, ASRock X370 Taichi este o placa de baza ATX dotata cu chipset-ul de top al celor de la AMD pentru platforma AM4: X370. Asta inseamna ca avem doua sloturi PCI-Express 16x 3.0 conectate direct la CPU, ce pot functiona in mod 16x / – sau 8x / 8x in cazul in care vrem sa folosim configuratii multi-card (SLI sau CFX). Sloturile in cauza le puteti recunoaste dupa ranforsarea metalica din jurul slotului PCI-Express. In rest, chipsetul X370 se ocupa de celelalte sloturi PCI-Express: 1 x PCIe 2.0 16x (electric 4x, impartit cu cel de-al doilea slot M.2) si 2 x PCIe 2.0 1x.

Pe langa cele 16 lane-uri PCIe 3.0 destinate placilor grafice, Ryzen dispune de 4 lane-uri destinate conectivitatii cu chipsetul X370 precum si inca 4 lane-uri ce pot fi configurate in mai multe moduri (SATA Express, M.2, SATA, etc). In cazul lui X370 Taichi, acestea din urma sunt dedicate in totalitate slotului Ultra M.2, ce poate suporta astfel un maxim de 32Gb/s. Conectivitatea directa la procesor pentru SSD-urile NVMe este un bonus al platformei Ryzen fata de Kaby Lake, unde majoritatea placilor de baza au slotul M.2 conectat la chipset-ul Z270.

Pe placa putem gasi o mufa dedicata iluminarii coolerului stock AMD, precum si doua headere pentru controlul benzilor RGB de pana la 2.5m, maxim 36W (3A). Nu avem butoane de Power sau Reset, in schimb in partea inferioara a placii de baza gasim un Debug LED pentru diagnosticarea problemelor si urmarirea ciclului de boot.

Solutia audio folosita de ASRock pentru X370 Taichi este bazata pe codec-ul ALC1150 de la Realtek, condensatori Fine Gold de la Nichicon precum si un amplificator operational NE5532 de la Texas Instruments, dedicat amplificarii iesirii de casti de pe panoul frontal. O solutie simpla, dar care si-a dovedit eficienta de-a lungul timpului.

 

 

In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 8 porturi S-ATA 6Gbps native PCH-ului impreuna cu alte 2 porturi furnizate de un controller 3rd party. Capabilitatile de stocare sunt completate de 2 porturi M.2, dintre care unul dintre ele este Ultra si poate urca pana la 32Gb/s.

 

Comentarii

3 comentarii la: Prezentare – ASRock X370 Taichi

  1. fubu a scris pe:

    Matei, din punctul tau de vedere, la capitolul AM4 cum arata un top 5 placi de baza pentru oc?

  2. Gogu a scris pe:

    Da, ar fi interesant de aflat.

  3. matose Post author a scris pe:

    Cu scuzele de rigoare pentru raspunsul intarziat, in topul me ar fi ASRock X370 Taichi, ASUS Crosshair VI Formula (Extreme e prea scumpa pentru o platforma Ryzen) si Gigabyte X370 Gaming K7. Din pacate MSI nu a reusit sa scoate pe piata o placa de baza AM4 buna pentru OC…

Lasa-ne un comentariu: