Prezentare – Z490 AORUS Xtreme & Z490 AORUS Xtreme Waterforce

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 30 April, 2020.

 
Ceea ce a inceput ca o poveste ambitioasa cu X399 AORUS Xtreme si Z390 AORUS Xtreme, a fost continuat cu succes de X570 AORUS Xtreme si TRX40 AORUS Extreme, iar de aceasta data se pare ca am atins apogeul. Desigur, si Z390 AORUS Xtreme a avut o versiune Waterforce, dar parca nu era atat de …monolitica… monstruoasa… inevitabila, asa cum este Z490 AORUS Xtreme Waterforce.

PCB-ul este livrat separat, fiind ranforsat cu ajutorul unui back-plate solid, respectiv cu ajutorul unei rame de plastic care acopera 3 din cele 4 laturi ale placii de baza. Dupa ce montam procesorul si solutiile de stocare NVMe, putem atasa monoblock-ul, inainte sa montam placa de baza in carcasa.

Pe latura superioara gasim doi conectori EPS12v cu 8 pini, precum si 2 conectori PWM pentru ventilatoare, ceilalti 5 fiind pozitionati pe laterala, paralel cu PCB-ul. In coltul din dreapta sus gasim butonul OC si de-bug led-ul, precum si doi conectori pentru senzori de temperatura, butoanele Power si Reset fiind pozitionate pe masca de plastic.

Urmeaza conectorul ATX 24 pin, un conector USB 2.0 frontal, doi conectori pentru benzi LED, 6 conectori S-ATA 3, un conector USB 3.1 frontal, inca doi conectori pentru benzi led, precum si conectorii pentru front panel. Conectorul USB 3.1 Gen 2 Type-C frontal este pozitionat in continuare in pozitie verticala, in timp ce conectorul audio frontal si doua switch-uri pentru BIOS sunt pozitionate pe latura inferioara, ascunse de un capac din plastic.

La capitolul conectica avem de-a face cu doi conectori PCI-E 4 x16 (x8/x8), precum si 3 conectori M.2 (PCI-E 3) protejati de radiatoare. Trebuie mentionat ca infrastructura hardware (PCB, switch-uri, pini) este PCI-E 4.0 pentru doua slot-uri PCI-E x16, respectiv un conector NVMe, insa pentru functionalitate PCI-E 4.0 avem nevoie de procesor care sa suporte aceste tehnologii. Si cum Comet Lake S nu suporta PCI-E 4.0, probabil vom vedea acest lucru pe procesoarele din seria Rocket Lake.

Conectivitatea la retea este asigurata de catre o solutie Aquantia 10GbE LAN si o solutie Intel 2.5Gbe LAN, precum si de o solutie combo Intel WiFi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax – Bluetooth 5.0.

Solutia audio este bazata pe un codec Realtek ALC1220-VB, cuplat cu doua DAC-uri ESS SABRE9218, doua Texas Instruments L49720 pentru cele doua canale stereo si 4 OP-AMP-uri Burr Brown, secondate de condensatori WIMA, respectiv Nichicon Fine Gold.

 


 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: