GeForce GTX Titan – studiu de overclocking & EK-FC Titan Waterblock

Scris de: , in categoria: Placi video, in 1 April, 2013.

P1310871

REZULTATE

GTX Titan stoc cooling/max RPM/21 oC ambient/2 unigine EX loops/1.21v – DeltaT=41 oC

21 oC_1.21v_stoc cooling_max rpm_heaven ex

P1310783

TRUE/6000 RPM/21 oC ambient/2 unigine EX loops/1.21v – DeltaT=12 oC

21 oC_1.21v_TRUE_6000 rpm_heaven ex

P1310786

EK Titan/21 oC ambient/10 oC water/2 unigine EX loops/1.21v – DeltaT=7 oC

21 oC_1.21v_Ek Titan_10 oC water_heaven ex

P1310836

P1310843

Koolance GPU 220/21 oC ambient/10 oC water/2 unigine EX loops/1.21v – DeltaT=3 oC

21 oC_1.21v_GPU220_10 oC water_heaven ex

P1310858

P1310866

Castigatorul este Koolance GPU 220, care a avut un incredibil DeltaT de 3 oC, confirmat si de testele preliminare facute la un ambient mult mai mic si la o temperatura a apei de ~ 2 oC.

Urma de TIM a fost mai buna la GPU 220, dar in poza este partial distrusa la demontare, fiind imposibil sa o desfac fara putina miscare pe laterala. GPU-ul are o suprafata foarte mare de disipare si nu pot atribui o diferenta de 4 oC intre cele doua blocuri doar urmei de TIM, dar nici faptului ca blocul EK este incalzit si de alte componenete pe langa GPU pentru ca daca studiem screen-urile cu temperatura observam ca ea s-a stabilizat extrem de repede (undeva pe la 10 secunde), iar dupa a mai crescut doar cu un grad pana la sfarsitul celor doua loop-uri de Unigine.

Pot atribui 1-2c diferentei intre grosimile straturilor de TIM, dar restul probabil ca arhitectura lui GPU 220 a profitat mai mult de flow-ul imens al pompei. Totusi, pentru a fi sigur as avea nevoie de un contact perfect intre DIE si baza blocului EK Titan. Un nou rand de teste in acele conditii ar elucida o parte din problema.

Alta problema o constituie raportarea temperaturii lui GK110. Daca studiati cu atentie screen-urile se observa o temperatura de plecare de 5 oC in cazul lui GPU 220 si de 6 oC in cazul lui EK Titan. Pentru fiecare test a fost schimbata apa din galeata cu alta de la retea (la ambele teste apa a avut 10 oC) si inainte de a porni platforma am lasat sa functioneze 2 minute doar instalatia de apa, dupa care a fost pornita platforma.

Este imposibil ca la apa de 10 oC sa ai un minim de 5 oC pe GPU, dar senzorul raporteaza temperaturi mai bune pentru GPU 220, deci il pot declara castigator, chiar daca nu am date foarte exacte.

De ce am ales TRUE ca reprezentant al coolerelor pe aer pentru aceasta confruntare? E foarte simplu: multi producatori scriu pe cutiile coolerelor lor slogane de marketing gen 250 Watt cooler, 300 Watt cooler, iar cand ajung pe mana mea iau foc si la 1.5v pe nehalem, sa nu vorbim de teste cu TDP Extrem.

Daca acum o gramada de vreme Thermalright scria pe cutia lui Ultra 120 Extreme 400+ Watt cooler, cu siguranta nu se gasea nici un “nebun” care sa il testeze in asemenea conditii, si nici nu putea, pentru ca nu era hardware sa permita asemena TDP. Dar iata ca dupa ceva vreme aceste lucruri au devenit posibile, iar TRUE este un veritabil 400+ Watt cooler si unul din cele mai bune coolere pentru bench (cu anumite modificari bineinteles). Eu il folosesc si acum in 99% din sesiunile mele de overclocking, care permit acest tip de racire.

Cu un DeltaT de 12 oC este la doar 5 oC de EK Titan, un rezultat exceptional (mai ales pentru baza convexa, nepotrivita pentru un DIE plan si foarte mare), ce arata ca “a fost un cooler cu mult inaintea timpului sau”, cu o arhitectura si o calitate a materialelor de la care foarte multi producatori ar avea de invatat.

Batranul TRUE ar fi obtinut aproximativ acelasi DeltaT si la un ambient foarte scazut (lucru demonstrat de mine in trecut) dar prestatia lui a fost la inaltime pentru o racire pe aer, ajutat insa mult de suprafata imensa a lui GK110, la fel ca si blocurile dealtfel. Din multele mele teste, GPU 220 nu se poate apropia de un DeltaT asa mic la folosirea unui GPU cu DIE de suprafata mica si puternic voltat.

Concluzia mea nu este una generala, ci se refera daor la conditiile mele si este strict legata de scopul prospus: gasirea solutiei care imi da cele mai bune rezultate pentru bench.

In alte conditii este posibil ca rezultatele sa difere sunbstantial, dar ce pot spune este ca blocul EK are avantaje mari pentru folosirea daily si chiar pentru bench in configuratii multicard, pentru ca raceste foarte bine si VRM-ul, lucru foarte greu de realizat in cazul acestei placi daca folosim un bloc precum GPU 220.

14

P1150999

Comentarii

15 comentarii la: GeForce GTX Titan – studiu de overclocking & EK-FC Titan Waterblock

  1. Costi a scris pe:

    Ăăăă.. Nu prea văd cum poți avea o temperatură mai mică decât a agentului de răcire… fără schimbare de fază..
    Aici vorbesc de răcirea pe apă..

  2. poparamiro Post author a scris pe:

    Simplu, senzorul raporteaza cu ~ 6 oC mai putin.

  3. Un pret pentru EK-FC TITAN WATERBLOCK ?

  4. poparamiro Post author a scris pe:

    http://www.ekwb.com/shop/blocks/vga-blocks/fc-geforce/geforce-titan-series/ek-fc-titan-nickel.html

  5. rage fuury a scris pe:

    multam pentru articol maestre… sunt inca socat de diferenta mica intre maxim overclocking pe aer si pe apa, insa cu apa poti sustine acest overclocking pe o lunga durata de timp cu temperaturi si zgomot scazut asa ca avantaje inca exista…

    Mai erau si alte variante de waterblockuri, o sa trimit poze in sectiunea articole putin mai tarziu…

  6. @poparamiro :

    Ms pentru link,se pare ca nu este chiar atat de costisitor pe cat ma asteptam,dar inainte de toate trebuie sa stii sa montezi asa ceva…ma bate gandul,dar nu am Titan :|.

  7. Mihai a scris pe:

    Imi faceti si mie o recomandare va rog?
    Ma intereseaza o placa care sa pot simti ca oricate aplicati as deschide, calculatorul nu se va ingreuna deloc.
    Nu vreau sa ma joc jocuri ce consuma ceva mai multe resurse, pur si simplu folosesc mai multe aplicati.

    Spre exemplu am un lenovo g580 si nu pot spune ca sunt incantat de el, insa nici sa dau 5000 de lei pe un pc nu-mi permit.

  8. ghiţă a scris pe:

    adică să inţeleg că peste câteva luni o să vedem un titan mai bun cu PCB şi un VRM modificate; plus vreo 4 ventilatoare şi o frecvenţă dr 1200-1300Mhz? Ceva după modul in care a fost modificat gtx 680 de Zotac Gigabyte Asus? Oare câte luni mai tre’ să aşteptăm? O să apară intre timp Nvidia gtx 780?

  9. alin m a scris pe:

    cât de fiabil este acest sistem de răcire? Necesită un anumit tip de carcasă? Se poate combina in aceeaşi carcasă un sistem de răcire a procesorului de la această firmă?(EK)

  10. Draculea a scris pe:

    Citind acest articol si fiind mare pasionat de watercooling cred ca setup-ul e cel putin ciudat:

    -nu stim ce radiator (presupun, cu mici indicii din poze ca se foloseste un radiator)

    -pompa este complet inadecvata, pompa de acvariu, alimentata la 230V cu presiune aprox. 3m si un flow de 3400 L/H care consuma 80W. Si acum, orice a citit despre watercooling stie ca orice pompa isi degaja mare parte din caldura proprie in circuitul de racire si ca o pompa care consuma mai mult de 25W e deobicei daunatoare temperaturilor din circuit. Notez faptul ca pompa e submersibila si se racea partial in apa in care era submersata. De ce nu o pompa mai des utilizata in watercooling gen Laing etc. care sa nu sfideze logica?

    -Blocurile full cover sunt mai restrictive si mai complexe in constructie decat cele GPU-only iar rezultatele mult mai bune la capitolul temperaturi pentru cele GPU-only. In schimb placile recente au nevoie de racire serioasa pe partea de alimentari si blocurile GPU-only nu asigura asa ceva.

    As propune un add-on test cu chestii mai uzuale (care se pot incadra si la daily use) pe care le pot imprumuta eu (radiatoare, pompe, etc.)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    @ ghita

    Nu cred ca o sa vedem un astfel de Titan, vom ramane din nou cu un gust amar din cauza unui VRM marca Nvidia, facut in bataie de joc.

    @ alin m

    Eu am testat doar blocul de apa, in conditiile mele, specifice overclockingului extrem pe apa. Pentru daily use va trebui sa folosesti alta pompa, un rezervor si un radiator, care pot fi comandate si de la EK Waterblocks.

    @Draculea

    Se vede clar din poze ca nu exista nici un radiator, nu e nevoie de radiator in cazul racirii pe apa pentru overclocking, cand folosim apa la temperaturi reduse.

    Setupul nu este ciudat si pompa nu sfideaza logica in acest caz pentru ca articolul este unul de overclocking si destinat in special entuziastilor (overclockerilor).

    Dupa cum am specificat in articol, scopul testului a fost sa determin care solutia de racire imi ofera cele mai bune temperaturi, adica care trebuie folosita pentru overclocking.

    In acest caz, temperatura nu va fi influentata negativ de consumul pompei pentru ca partea cu elicea este la un capat al pompei si caldura motorului e prea putin transmisa prin legatura de plastic dintre cele doua parti.

    In al doilea rand pompa este scufundata in apa rece, deci cu siguranta nu vor fi probleme de caldura suplimentara introdusa in circuit. Mai mult, in sesiunile mele de OC pe apa, am folosit apa la temperaturi foarte mici (1-3 oC), deci nici vorba de astfel de probleme.

    Daca vorbim de utilizarea obisnuita, nu pot spune mare lucru pentru ca nu am facut o comparatie cu o pompa Laing, pentru ca nu dispun deocamdata de asa ceva, dar oricum nu va folosi nimeni asa pompa in setupul daily. Daca voi face in viitor aceasta comparatie, o voi face doar sa probez cele spuse de tine in legatura cu influenta asupra temperaturii in conditii normale.

    In legatura cu blocul full cover ai dreptate. Racirea VRM-ului in special, este mult mai importanta decat cele 3-4 oC diferenta dintre blocul Koolance (GPU only) si cel full cover. Daca se folosesc voltaje foarte mari si VRM-ul e fragil este clar ca blocul full colver a cea mai buna alegere, la fel ca si in cazul daily use, indiferent de conditiile de folosire.

    La ambient mic insa (si nu numai), daca avem un VRM solid care se poate raci usor si pe aer, blocul ce ofera temperaturile cele mai bune este solutia de ales.

    Inca o data spun, articolul este unul special de overcloking, nu despre utilizarea obisnuita.

    Toate articolele mele sunt destinate in special entuziastilor si contin teste extreme, iar cele de OC pentru placi video cu atat mai mult.

    Acesta este specificul LAB501, de la OC a plecat totul si pentru mine asa va ramane intotdeauna, prioritate are extremul, cu toate ca am in foarte multe article si teste “mai obisnuite” chiar si in carcasa sau fanless – vezi articolele mele de coolere pe aer.

    Draculea – daca esti un pasionat al watercoolingului fa-ti cont pe forumul lab501, orice pasionat sau entuziast este binevenit acolo. Acolo vei putea aduce sugestii sau critici la toate articolele mele, si vom putea vorbi mult mai usor.

  12. poparamiro Post author a scris pe:

    @ rage fuury

    Diferenta mica dintre oc-ul pe aer si cel pe apa provine de la un GPU care nu scaleaza bine cu temperatura, este un lucru des intalnit la multe placi video/GPU-uri.

    @ Mihai

    La ce spui tu acolo ai nevoie de un CPU rapid cu multe threaduri, memorie ram multa si nu in ultimul rand un SSD super rapid, preferabil unu care se descurca bine cu fisiere foarte mici.

    Din articolele colegilor mei poti afla tot ce trebuie.

  13. Ghiţă a scris pe:

    Am văzut că au apărut Evga titan ; Asus titan; gainward titan….chestiile ăstea nu au VRM ul şi PCB ul modificat? Sunt doar aceeaşi Mărie cu altă ….firmă?

  14. ghiţă a scris pe:

    Păi a apărut Asus titan; Gainward titan; Evga titan; …chestiile ăstea nu au VRM ul şi PCB ul modificat? Sunt doar o altă Mărie… cu o altp firmă?

  15. Monstru a scris pe:

    Sunt referinte cu alta cutie, atata tot.

Lasa-ne un comentariu: