GeForce GTX Titan – studiu de overclocking & EK-FC Titan Waterblock
CONCLUZII
GTX Titan si GK110 au fost asteptate de entuziasti inca de la aparitia lui GTX680, o placa buna pentru jocuri, cu un GPU eficient dar nu destul de bun pentru a face fata puternicului Tahiti cand vine vorba de bench. Odata cu GK110, Tahiti a devenit istorie si Nvidia si-a luat din nou coroana binemeritata, pentru cel mai performant GPU din istorie.
Referinta GTX Titan a supravietuit (destul de miraculos as putea spune) conditiilor mele prelungite si foarte solicitante de testare si daca vorbesc din punctul de vedere al utilizatorului obisnuit, nu am ce reprosa acesti placi grafice, GPU-ul este foarte performant si PCB-ul bine construit. Din fericire (sau din nefericire pentru placi) nu sunt un utilizator obisnuit, si nici articolele mele nu sunt facute pentru a menaja placile video.
Inaintea testelor (de oc si rezistenta) l-am sunat pe Tudor si l-am intrebat daca vrea ca placa sa supravietuiasca sau vrea sa merg pana la capat, dar ca de fiecare data a mers pe mana mea, adica o mana crunta (in privinta duritatii conditiilor). Initial am hotarat ca voltaj maxim ceva de genul 1.25v, pentru ca desi vreau conditii foarte grele, nu le folosesc aiurea ca sa decimez placile (de precizat ca din cate placi am avut pentru articolele de OC, nici una nu a murit, nici macar esecul monumental numit GTX590).
Intre timp, m-am hotarat sa merg mai departe cu voltajul, peste 1.3v si racire pe aer, conditii extrem de grele daca tinem cont de TDP-ul atins si de dimensiunea nepotrivita a VRM-ului pentru voltaje foarte mari. Placa a supravietuit si nu a avut absolut nici o problema pe durata testelor.
Fiind oarecum multumit de cei 1400mhz atinsi pe aer, am decis sa nu continui tortura aplicand un voltaj mai mare, pentru ca in cele din urma, placa nu ar fi supravietuit. Pentru voltaje de peste 1.3v trebuie sa schimbati VRM-ul cu unul mult mai puternic, solutie prezentata de mine in articolul cu referinta GTX 680.
GK110 este un GPU foarte puternic si dupa cum ati vazut, foarte overclokabil, in ciuda dimensiunilor monstruoase. Asta inseamna ca Nvidia chiar stie ce face cand vine vorba de proiectat GPU-uri, dar nu vrea sa stie din pacate sa construiasca si un PCB pe masura acestui GPU.
Inca o data spun, aici nu vorbim aici din punctul de vedere al unui utilizator obisnuit, pentru ca placa s-a comportat impecabil in conditii foarte dure, dar a fost limitata de VRM-ul slab, care nu avea ce cauta la acest nivel, sau la acest pret, pentru ca la pretul enorm pe care il cer pentru Titan, Nvidia nu dadea faliment daca punea 10 faze la gpu si 2 faze foarte solide la memorie, ducand aceasta opera de arta la bun sfarsit.
In incheiere nu ne ramane decat sa asteptam implementarea lui GK110 pe un PCB pe masura, pentru ca am auzit zvonuri ca asa ceva ar fi posibil, dar dupa cateva luni de la lansarea referintei. Iar un waterblock de la EK ar putea fi solutia perfecta pentru a obtine un sistem foarte puternic si silentios, pentru cei care isi permit un Titan.
Comentarii
Ăăăă.. Nu prea văd cum poți avea o temperatură mai mică decât a agentului de răcire… fără schimbare de fază..
Aici vorbesc de răcirea pe apă..
Simplu, senzorul raporteaza cu ~ 6 oC mai putin.
Un pret pentru EK-FC TITAN WATERBLOCK ?
http://www.ekwb.com/shop/blocks/vga-blocks/fc-geforce/geforce-titan-series/ek-fc-titan-nickel.html
multam pentru articol maestre… sunt inca socat de diferenta mica intre maxim overclocking pe aer si pe apa, insa cu apa poti sustine acest overclocking pe o lunga durata de timp cu temperaturi si zgomot scazut asa ca avantaje inca exista…
Mai erau si alte variante de waterblockuri, o sa trimit poze in sectiunea articole putin mai tarziu…
@poparamiro :
Ms pentru link,se pare ca nu este chiar atat de costisitor pe cat ma asteptam,dar inainte de toate trebuie sa stii sa montezi asa ceva…ma bate gandul,dar nu am Titan :|.
Imi faceti si mie o recomandare va rog?
Ma intereseaza o placa care sa pot simti ca oricate aplicati as deschide, calculatorul nu se va ingreuna deloc.
Nu vreau sa ma joc jocuri ce consuma ceva mai multe resurse, pur si simplu folosesc mai multe aplicati.
Spre exemplu am un lenovo g580 si nu pot spune ca sunt incantat de el, insa nici sa dau 5000 de lei pe un pc nu-mi permit.
adică să inţeleg că peste câteva luni o să vedem un titan mai bun cu PCB şi un VRM modificate; plus vreo 4 ventilatoare şi o frecvenţă dr 1200-1300Mhz? Ceva după modul in care a fost modificat gtx 680 de Zotac Gigabyte Asus? Oare câte luni mai tre’ să aşteptăm? O să apară intre timp Nvidia gtx 780?
cât de fiabil este acest sistem de răcire? Necesită un anumit tip de carcasă? Se poate combina in aceeaşi carcasă un sistem de răcire a procesorului de la această firmă?(EK)
Citind acest articol si fiind mare pasionat de watercooling cred ca setup-ul e cel putin ciudat:
-nu stim ce radiator (presupun, cu mici indicii din poze ca se foloseste un radiator)
-pompa este complet inadecvata, pompa de acvariu, alimentata la 230V cu presiune aprox. 3m si un flow de 3400 L/H care consuma 80W. Si acum, orice a citit despre watercooling stie ca orice pompa isi degaja mare parte din caldura proprie in circuitul de racire si ca o pompa care consuma mai mult de 25W e deobicei daunatoare temperaturilor din circuit. Notez faptul ca pompa e submersibila si se racea partial in apa in care era submersata. De ce nu o pompa mai des utilizata in watercooling gen Laing etc. care sa nu sfideze logica?
-Blocurile full cover sunt mai restrictive si mai complexe in constructie decat cele GPU-only iar rezultatele mult mai bune la capitolul temperaturi pentru cele GPU-only. In schimb placile recente au nevoie de racire serioasa pe partea de alimentari si blocurile GPU-only nu asigura asa ceva.
As propune un add-on test cu chestii mai uzuale (care se pot incadra si la daily use) pe care le pot imprumuta eu (radiatoare, pompe, etc.)
@ ghita
Nu cred ca o sa vedem un astfel de Titan, vom ramane din nou cu un gust amar din cauza unui VRM marca Nvidia, facut in bataie de joc.
@ alin m
Eu am testat doar blocul de apa, in conditiile mele, specifice overclockingului extrem pe apa. Pentru daily use va trebui sa folosesti alta pompa, un rezervor si un radiator, care pot fi comandate si de la EK Waterblocks.
@Draculea
Se vede clar din poze ca nu exista nici un radiator, nu e nevoie de radiator in cazul racirii pe apa pentru overclocking, cand folosim apa la temperaturi reduse.
Setupul nu este ciudat si pompa nu sfideaza logica in acest caz pentru ca articolul este unul de overclocking si destinat in special entuziastilor (overclockerilor).
Dupa cum am specificat in articol, scopul testului a fost sa determin care solutia de racire imi ofera cele mai bune temperaturi, adica care trebuie folosita pentru overclocking.
In acest caz, temperatura nu va fi influentata negativ de consumul pompei pentru ca partea cu elicea este la un capat al pompei si caldura motorului e prea putin transmisa prin legatura de plastic dintre cele doua parti.
In al doilea rand pompa este scufundata in apa rece, deci cu siguranta nu vor fi probleme de caldura suplimentara introdusa in circuit. Mai mult, in sesiunile mele de OC pe apa, am folosit apa la temperaturi foarte mici (1-3 oC), deci nici vorba de astfel de probleme.
Daca vorbim de utilizarea obisnuita, nu pot spune mare lucru pentru ca nu am facut o comparatie cu o pompa Laing, pentru ca nu dispun deocamdata de asa ceva, dar oricum nu va folosi nimeni asa pompa in setupul daily. Daca voi face in viitor aceasta comparatie, o voi face doar sa probez cele spuse de tine in legatura cu influenta asupra temperaturii in conditii normale.
In legatura cu blocul full cover ai dreptate. Racirea VRM-ului in special, este mult mai importanta decat cele 3-4 oC diferenta dintre blocul Koolance (GPU only) si cel full cover. Daca se folosesc voltaje foarte mari si VRM-ul e fragil este clar ca blocul full colver a cea mai buna alegere, la fel ca si in cazul daily use, indiferent de conditiile de folosire.
La ambient mic insa (si nu numai), daca avem un VRM solid care se poate raci usor si pe aer, blocul ce ofera temperaturile cele mai bune este solutia de ales.
Inca o data spun, articolul este unul special de overcloking, nu despre utilizarea obisnuita.
Toate articolele mele sunt destinate in special entuziastilor si contin teste extreme, iar cele de OC pentru placi video cu atat mai mult.
Acesta este specificul LAB501, de la OC a plecat totul si pentru mine asa va ramane intotdeauna, prioritate are extremul, cu toate ca am in foarte multe article si teste “mai obisnuite” chiar si in carcasa sau fanless – vezi articolele mele de coolere pe aer.
Draculea – daca esti un pasionat al watercoolingului fa-ti cont pe forumul lab501, orice pasionat sau entuziast este binevenit acolo. Acolo vei putea aduce sugestii sau critici la toate articolele mele, si vom putea vorbi mult mai usor.
@ rage fuury
Diferenta mica dintre oc-ul pe aer si cel pe apa provine de la un GPU care nu scaleaza bine cu temperatura, este un lucru des intalnit la multe placi video/GPU-uri.
@ Mihai
La ce spui tu acolo ai nevoie de un CPU rapid cu multe threaduri, memorie ram multa si nu in ultimul rand un SSD super rapid, preferabil unu care se descurca bine cu fisiere foarte mici.
Din articolele colegilor mei poti afla tot ce trebuie.
Am văzut că au apărut Evga titan ; Asus titan; gainward titan….chestiile ăstea nu au VRM ul şi PCB ul modificat? Sunt doar aceeaşi Mărie cu altă ….firmă?
Păi a apărut Asus titan; Gainward titan; Evga titan; …chestiile ăstea nu au VRM ul şi PCB ul modificat? Sunt doar o altă Mărie… cu o altp firmă?
Sunt referinte cu alta cutie, atata tot.
Pingback: NEWS - Placi video - Page 426 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube