Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012.


.

O noua abordare…

.
Si am ajuns si la sfarsitul razboiului de gherila, si presupun ca nu toata lumea a inteles inca primele paragrafe ale acestui articol. Unde este strategia, unde este “dar”-ul acestei serii, avem de-a face cu o lansare “de Martie” sau nu ? Ei bine, inainte sa va raspund la aceste intrebari, trebuie sa precizez de la bun inceput ca GTX 680 poate fi privita din doua puncte de vedere – in primul rand ca si produs pe care cumparatorul il scoate din cutie, il infige in placa de baza si incepe sa se joace, iar in al doilea punct de vedere, ca si produs pe care entuziastul doreste sa il overclockeze la limita, sa obtina rezultate cat mai bune in benchmark-uri, eventual sa foloseasca raciri extreme si sa obtina rezultate neatinse pana acum. Desigur, cea de-a doua categoria de utilizatori este mult mai mica insa, tinand cont ca suntem pe LAB501, este o categorie foarte importanta. De aceea, GTX 680 beneficiaza de doua articole, fiecare corespunzand unuia dintre cele doua puncte de vedere. Articolul de fata trateaza performanta produsului GTX 680, in timp ce articolul colegului meu Ramiro trateaza potentialul de overclocking si rezultatele care pot fi atinse in benchmark-uri.

Datorita faptului ca articolul de fata este articolul principal, “de lansare”, trebuie sa ating insa si subiectul tratat de colegul meu, si prin urmare trebuie sa amintesc si dezavantajul acestui produs. Dar pentru a intelege mai bine acest aspect, ar trebui sa intelegem mai intai strategia care sta la baza acestei lansari (si nu numai). Practic, din 2006 si pana acum am vazut la treaba 3 arhitecturi Nvidia, fiecare in diverse declinari. In cazul lui G80 (urmat de G92 si alte variante), s-a plecat de la un nucleu monolitic monstruos, care a bagat pur si simplu in corzi concurenta vreme de cativa ani. Sunt convins ca Nvidia a capitalizat cum se cuvine acest moment, insa chip-urile erau complexe si costurile de productie erau considerabile. Aspect care a devenit si mai clar odata cu G200, cel mai mare chip grafic (din punct de vedere al suprafetei pastilei de siliciu) produs pana in momentul de fata.

Nvidia si-au pastrat avansul fata de ATI/AMD, insa in continuare chip-urile erau complexe si placile erau de asemenea mai complexe decat produsele concurentei. A venit momentul fatidic G100, cu un GTX 480 mult intarziat fata de programul initial, care aducea in prim plan un alt chip monstruos dotat cu o putere bruta enorma. Practic, vorbim despre trei arhitecturi unde avantajul Nvidia in fata concurentei a fost dat de complexitatea arhitecturii si de masivitatea chip-urilor lansate pe piata. Ei bine, aceasta este marea schimbare in cazul familiei Kepler. Primul chip lansat, denumit GTX 680, are o arhitectura mai simpla si mai eficienta, fapt care coroborat cu procesul de fabricatie pe 28 nm i-au permis producatorului american sa lanseze o solutie rapida si agila, care contrasteaza evident cu stilul “tanc” impus de G80, G200 si GF100.

Demonstratia de forta la care am asistat astazi nu este rodul unei arhitecturi monstruoase, ci a unei optimizari magistrale a unui produs suplu, dar capabil de o performanta foarte buna in conditiile optime. Iar cei de la Nvidia au asigurat exact conditiile optime, frecventele de lucru si GPU Boost-ul fiind cireasa de pe tort in cazul lui GTX 680, si practic modul in care GK104 poate depasi cu 10-20% puternicul nucleu Tahiti. Aceasta strategie are insa si un dezavantaj, un “dar”, si anume faptul ca produsul este optimizat deja foarte bine de producator, si prin urmare frecventele pe care le putem atinge nu sunt atat de mari fata de frecventa stock precum in cazul Tahiti-ului, iar scalarea nu este la fel de impresionanta. Din acest motiv, GTX 680 este cea mai puternica placa video de pe piata, care nu va dobora insa niciodata un record mondial, partea de benchmark-uri si overclocking extrem fiind dominata in continuare de AMD HD 7970.

Si nu este greu sa ne dam seama ca Nvidia au preferat sa foloseasca la maxim avantajele aduse de un chip mai simplu, reusind sa pastreze in acelasi timp in maneca un produs amenintator (GK110) care poate face fata fara probleme urmatoarei generatii de produse AMD completand pur si simplu marja de putere ramasa libera de la 195 la 295W. Daca stam sa ne gandim, este o situatie similara cu lansarea lui G80, insa de aceasta data strategia este cu totul alta, Nvidia planificandu-si mult mai atent pasii pentru a elimina riscul unor potentiale situatii de genul “GTX 480” in viitor, testand mai intai apele cu “8800GTS-ul seriei” Kepler. Ceea ce este foarte interesant este ca modul in care Nvidia au ales sa pozitioneze GTX 680 le permite concurentilor sa pastreze preturile produselor in aceeasi zona. Eu personal as fi foarte curios daca AMD vor dori sa initieze o competitie directa, lansand un potential HD 7980, fortand astfel Nvidia fie sa scada preturile, fie sa lanseze un produs nou, sau se vor bucura de aceasta situatie si vor profita in continuare de pe urma actualului line-up al seriei 7. Ceva imi spune ca a doua varianta este mult mai plauzibila…

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: