Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012..
Probabil va intrebati de ce am intitulat pagina anterioara “Vantul schimbarii”. Ei bine, totul s-a schimbat. Strategia Nvidia, pozitionarea produselor, si nu in ultimul rand arhitectura. Cu GTX 680 asistam la nasterea unui nou capitol in industria placilor grafice, iar aceste schimbari pornesc de la nivelul arhitecturii. Primul lucru pe care il vom observa este faptul ca Nvidia au renuntat la modul de functionare tipic al nucleului grafic; astfel, ca si in cazul produselor concurentei, incepand cu GTX 680 nu mai avem de-a face cu frecvente separate pentru shadere. Nu ni s-a comunicat daca anumite parti ale chip-ului functioneaza la alte frecvente, dar nu mai avem structura clasica Nvidia, cu shaderele tactate la o frecventa dubla fata de cea a nucleului grafic.

In al doilea rand, avem de-a face cu o noua arhitectura a shaderelor. Astfel, structura unitatilor de baza (Shader Module) a fost modificata. Daca in cazul lui GTX 580 aveam 16 Shader Modules alcatuite din 32 de shadere complexe fiecare, in cazul lui GTX 680 s-a trecut la un nou tip de unitate, numita SMX, care contine 192 de shadere mai simple, similare arhitecturii actuale AMD. GTX 680 are 8 astfel de unitati SMX, totalizand 1536 procesoare de shader. In conditiile in care fiecare SMX este dotat cu noul Polymorph Engine 2.0, este de la sine inteles ca toate unitatile de calcul continute in acesta sunt mai putine per total decat in cazul GTX 580-ului, dotat cu 16 Polymorph Engines. Cei de la Nvidia ne asigura insa de eficienta sporita a noilor unitati de calcul, aspect pe care il vom verifica in practica in paginile acestui articol.

.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: