Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012..
Si daca tot vorbim de schimbari, stati sa ajungem la capitolul specificatii, unde vantul schimbarii a batut mai abitir decat in orice alta parte. Doamnelor si domnilor, avem de-a face cu o dubla premiera in istoria placilor video. Astfel, este pentru prima oara cand Nvidia lanseaza un varf de gama echivalent/direct concurent tactat mai sus decat produsul AMD, si este de asemenea pentru prima oara cand numarul de tranzistori, suprafata chip-ului si consumul acestuia sunt mai mici decat in cazul produsului concurent. Daca analizam cu atentie tabelul de mai sus, o sa intelegem perfect toate zvonurile initiale legate de “mainstream-ul” GK104.

Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun, imaginati-va ca dimensiunile lui GK104, adica 294 mm2 sunt mai mici decat cele ale primei versiuni de G92 (65nm, 334 mm2). Si mai simplu spus, daca analizam imaginea de mai jos, ne dam seama ca dintre 4870, 5870, 6970, 7970, 8800GTS 512MB, 8800GTX, GTX 480/580 si GTX 280, singurul nucleu mai mic decat GK104 este RV770, adica nucleul care motoriza HD 4870 si HD 4850 ! Da, faptul ca in aceasta suprafata descoperim nu mai putin de 3,54 miliarde de tranzistori este o frumusete a procesului de fabricatie pe 28nm, si in general o frumusete intrinseca a progresului tehnologic in particular.

GK104 este tactat la 1006 MHz, cu o frecventa Turbo declarata de 1058 MHz. In realitate insa, aceasta frecventa creste pana la 1110 MHz in majoritatea aplicatiilor. Memoria GDDR5 este tactata la 1500 MHz, pentru a compensa partial latimea de banda mai redusa datorata bus-ului de 256 de biti. TDP-ul specificat de Nvidia pentru GTX 680 este de 195W, cel mai scazut TDP al unui varf de gama Nvidia de la 8800 GTX incoace (155W, respectiv 175W 8800 Ultra). Mai mult decat atat, GTX 680 este dotata cu o metoda foarte bine pusa la punct de control a frecventei in functie de TDP si prin urmare de limitare a TDP-ului exact in gama de putere dorita de producator. Vom detalia acest procedeu in pagina urmatoare.

Pentru un privitor neavizat, GTX680 pare a fi modul celor de la Nvidia de a spune – uite cum ar fi trebuit facut HD 6970 de fapt. Daca stam sa ne gandim mai bine, numarul de procesoare de shader, cantitatea de memorie si limitarea consumului sunt foarte similare cu ceea ce am putut vedea in cazul lui HD 6970. Exista insa trei diferente majore – puterea de calcul, procesul de fabricatie si pretul, diferente care pozitioneaza GK104 in gama high-end. Da, un astfel de chip este ieftin de produs, o astfel de placa este ieftina de produs, iar GK104 ar fi putut fi denumit cu usurinta GTX 660Ti/GTX 670 Ti si vandut cu un pret corespunzator. Pe de alta parte, datorita tuturor modificarilor operate de Nvidia asupra frecventelor de functionare, performanta a ajuns intr-o cu totul alta gama, si prin urmare pretul i-a urmat cu nonsalanta.

.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: