Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012.


.

Platforma de test

.

.

Pentru a analiza performanta intr-un sistem de referinta cunoscut, cu un numar redus de variabile, am rulat 3DMark 2003, 3DMark 2005, 3DMark 2006, 3DMark Vantage si 3DMark 2011. Acestea doua din urma au fost rulate folosind doua preset-uri (Performance si Extreme), pentru a analiza comportamentul in diferite rezolutii. In ceea ce priveste jocurile am vrut sa va oferim o imagine cat mai exacta legata de comportamentul placilor testate, motiv pentru care am folosit 10 de jocuri in testul de astazi si pentru fiecare joc am inregistrat si framerate-ul minim.

Fiind vorba despre cele mai puternice placi grafice ale momentului, am folosit doua rezolutii (2560×1600 si 1920×1200) cu cate doua setari pentru fiecare rezolutie: 8xAA si 2xAA, inlocuind cu 4xAA si NoAA atunci cand 8xAA nu a fost posibil. In toate jocurile detaliile au fost ridicate la maxim, atata timp cat acest lucru presupune folosirea unor setari identice pentru toate placile din test. Desi 2560×1600 este o rezolutie extrem de rar folosita, este totusi o rezolutie foarte potrivita pentru cele mai puternice placi grafice de pe planeta.

De asemenea, tinand cont de puterea placilor video testate astazi, nu puteam sa testam mai jos de 2X AA, deoarece orice cumparator care va da banii pe o astfel de placa video va urmari rularea celor mai noi jocuri cu cele mai ridicate setari de calitate. Daca nu folosim AA nu avem nevoie neaparat de GTX 680 sau HD 7970. Intr-un mod similar, cine cumpara asemenea monstrii sigur va avea un monitor pe masura si nu va rula in 1680×1050, motiv pentru care am exclus aceasta rezolutie in testul de astazi.

La fel cum colegul meu Matei a testat HD 7970 impreuna cu HD 6970, GTX 580 si HD 6990, si eu am introdus in test cel mai puternic GPU AMD (HD 7970), cel mai puternic GPU Nvidia din generatia anterioara, GTX 580, si cea mai puternica placa video Nvidia, adica GTX 590. De altfel, metodologia folosita pentru testare este aceeasi ca si in cazul articolului colegului meu, cu mentiunea ca in cazul Unigine am folosit versiunea 3.0, nou aparuta, in cazul Crysis 2 am folosit un alt nivel pentru benchmark (mai precis Downtown), iar in cazul Total War: Shogun 2 am folosit 16x AF. Din acest motiv, precum si datorita versiunilor diferite de driver, pot exista diferente intre cele doua articole, motiv pentru care retestam intotdeuna atunci cand este vorba despre un articol nou, pentru a asigura acelasi nivel de referinta pentru toate placile testate.

Pentru a nu limita performanta placilor video am folosit o platforma compatibila standardului PCI-Express 3.0, adica Sandy Bridge-E. In acest scop am alaturat un Core i7 3960X unei placi de baza GIGABYTE X79-UD7 si am overclockat procesorul pana la 4500MHz perfect stabil la un voltaj de 1.4v si racit cu un cooler Noctua NH-D14, impreuna cu doua ventilatoare Coolink SwiF2 120P. Memoriile folosite au fost un kit quad-channel GEIL Evo Corsa 16GB DDR3-2133 CL10 ruland in specificatii, in timp ce sursa a fost obisnuita deja Cooler MAster UCP 1100. Testele au fost realizate in regim open-stand, cu ajutorul unei mese de teste HSPC Top Deck Station. Sistemul de operare folosit a fost Windows 7 Ultimate x64 SP1, instalat pe un Kingston HyperX 240GB.

Am folosit cea mai noua versiune de driver AMD, mai precis 8.95 (Catalyst 12.2 conform site-ului AMD, Catalyst 12.3 conform GPU-Z). Indiferent de nume, aceasta era versiune disponibila pentru download pe 7 Martie, si chiar si astazi tot acest driver poate fi downloadat de pe site-ul AMD pentru HD 7970. In cazul Nvidia, am folosit driverul BETA pus la dispozitie de producator, mai precis Forceware 300.99. Ca de obicei, nu mai abordam subiectul overclocking in articolul principal, acesta fiind tratat indelung intr-un articol separat scris de colegul meu Ramiro.

.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: