Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012.


.

Tehnologii

.

GPU Boost


.
GTX 680 a fost prezentata presei insotita de sintagma “Faster, Smoother, Richer”. Faster se refera la faptul ca avem de-a face cu cel mai rapid GPU de pe planeta, conform celor de la Nvidia. Una dintre metodele prin care acest lucru a putut fi obtinut de la un chip de dimensiuni atat de mici, cu un consum atat de mic, a fost o “noua” tehnologie numita GPU Boost, similara Turbo Boost-ului implementat in procesoarele Intel. Asa cum stim, in cazul procesoarelor Intel, cu cat sunt folosite mai putine nuclee, cu atat mai mare va fi frecventa nucleelor active. Practic, aceeasi tehnologie, aplicata placilor grafice, nu difera foarte mult.

Asa cum se poate observa cu usurinta, nu toate jocurile/aplicatiile folosesc la maxim nucleul grafic. Unele dintre ele vor impinge consumul si temperatura la limita, in timp ce altele nu folosesc probabil toate unitatile de calcul, si prin urmare nu produc atingerea TDP-ului maxim specificat de producator. Nvidia s-au folosit de acest lucru, si au creeat un sistem de monitorizare si control, care jongleaza frecventa de functionare a nucleului grafic si voltajul aplicat acestuia in functie de TDP. Practic, avem o serie de componente care monitorizeaza consumul placii, care lucreaza in tandem cu controller-ul de voltaj si cu generatorul de tact pentru a creste voltajul aplicat nucleului grafic si frecventa de functionare. Evident, controlul se realizeaza la nivel software, deci pe viitor exista posibilitatea sa apara programe care inlatura limitarea de consum.

In momentul de fata insa, in conditii stock placa nu va depasi 100-110% din TDP (adica 195-210W) in timpul functionarii, iar in momentul in care overclockam placa putem seta aceasta limita la 132%; in practica, asa cum veti vedea din articolul colegului meu Ramiro, in momentul in care este atinsa valoarea de 128% din TDP (250W), frecventa va fi redusa automat indiferent de setarile noastre. Asa cum am putut observa pe toata durata testelor, in afara de anumite aplicatii sintetice, frecventa de functionare a nucleului atinge valoarea de 1110 MHz in toate jocurile incluse de noi in test.

Limitarea puterii maxime afecteaza si overclocking-ul. Practic, acum putem overclocka placa in doua moduri, fie crescand limita de putere, fie crescand frecventa de baza. Atunci cand crestem frecventa de baza, practic mutam in sus pe scala intervalul base-clock/gpu boost clock, deci GPU Boost-ul va functiona si in cazul overclocking-ului, in limita puterii setate in software (in practica, asa cum spuneam, intre 100 si 128%). Mai multe informatii legate de frecventele care pot fi atinse, precum si de modul in care aceste tehnologii afecteaza overlcocking-ul, puteti citi in articolul colegului meu Ramiro.
.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: