Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 22 March, 2012.


.

Concluzii

.

Acum ca am inteles mai bine coordonatele acestei lansari, precum si dezavantajele produsului prezentat astazi, haideti sa aruncam o privire si asupra avantajelor. Din pacate, oricat de mult ma loveste pe mine personal, in calitate de overclocker, strategia celor de la Nvidia, atunci cand vine vorba de performanta produsului asa cum il vor folosi cei mai multi utilizatori trebuie sa recunosc ca toate departamentele din Nvidia si-au facut treaba cu varf si indesat, iar GTX 680 este o bijuterie. Atat prin prisma performantei, a consumului de curent, a nivelului de zgomot si nu in ultimul rand a simplitatii si eficientei produsului GTX 680 este dovada vie ca Nvidia pot realiza si altfel de produse in afara de mastodontii care se impun prin forta bruta.

Desigur, in acest proces au fost sacrificati overclockerii, GTX 680 fiind mult mai dificil de overclockat la adevaratul sau potential datorita limitarii puterii maxime consumate, insa in ansamblu, aceasta strategie pare a fi optima pentru Nvidia in momentul de fata. Privind GTX 680 ca pe un produs pe care utilizatorul il scoate din cutie, il monteaza si incepe sa se joace, trebuie sa recunoastem ca Nvidia au reusit sa ofere un produs mai performant (10-15%, pe alocuri chiar 20% in plus fata de concurenta), si mult mai eficient. Acest lucru are un impact pozitiv asupra silentiozitatii, ceea ce s-ar putea sa reprezinte un avantaj pentru multi utilizatori (desi atunci cand te joci se presupune ca o faci cu sunet…). Din pacate insa, acest avantaj se aplica doar in cazul celor care folosesc placile video la frecvente stock, deoarece un HD 7970 overclockat poate intrece GTX 680 in marea majoritate a jocurilor.

Nu in ultimul rand, pretul recomandat pentru Romania este 2199 RON, ceea ce pozitioneaza GTX 680-ul sub cea mai ieftina varianta de HD 7970 existenta pe piata, ceea ce este din nou o premiera Nvidia, produsul lor fiind mai puternic si mai ieftin decat produsul concurentei (pretul de referinta pentru Europa, fara TVA, este 419 Euro). Desigur, sunt convis ca pretul recomandat de producator nu va fi respectat de toti comerciantii din tara noastra in primele saptamani de la lansare, disponibilitatea unui numar redus de exemplare ducand, ca deobicei, la aparitia adaosurilor marite. Din pacate, acest lucru este inevitabil in Romania, si nu se aplica numai in cazul placilor Nvidia, deci nu putem reprosa prea multe verzilor (in afara, evident, de lipsa unei strategii mult mai agresive de pret).

In final, pot spune ca GTX 680 m-a contrariat, si mi-a produs diferite impresii, in functie de aplicabilitatea acestui produs. Ca si placa video pentru overclockeri, HD 7970 reprezinta o solutie mult mai buna. Ca si placa video pentru cei care isi optimizeaza la sange sistemul, tot HD 7970 reprezinta o solutie mai viabila, frecventa potrivita (1150-1200 MHz) putand duce la rasturnarea clasamentului.

GTX 680 castiga insa in cazul marii majoritati a utilizatorilor, care vor scoate produsul din cutie, il vor monta in sistem si il vor folosi ca atare, caz in care GTX 680 este intr-adevar cea mai puternica placa grafica single GPU a momentului. Sincer sa fiu, poate gresesc eu, si poate nu inteleg pe deplin avantajele eficientei si ale performantei per watt, insa dupa ce m-am jucat mai bine de o saptamana cu GTX 680, nu pot sa nu ma gandesc decat…minunat pentru gameri, se misca foarte bine, un produs extraordinar, sa curga FPS-urile…acum dezvaluiti odata Kraken-ul, pentru ca mie unul imi este dor de forta bruta si de azot fumegand pe GPU…

.

.

Pretul in momentul lansarii

.

In acest moment, un singur magazin din Romania a listat GTX 680. Asa cum ne asteptam, pretul depaseste cu mult pretul specificat, si depaseste de asemenea pretul variantei echivalente de la AMD. Produsele Asus sunt deobicei mai scumpe, insa placa ar trebui sa coste cu ~100 RON sub produsul echivalent. Ramane de vazut cum va evolua pretul in urmatoarele saptamani, din pacate evolutia pretului solutiei AMD in ultimele 30 de zile, in cadrul aceluiasi magazin online nu a cunoscut doar reduceri, asa cum putem vedea in graficul de mai jos.

.

Comentarii

52 comentarii la: Nvidia GeForce GTX 680: Partea I – Performanta

 1. Monstru Post author a scris pe:

  Asta este frumusetea overclocking-ului domnule, sa poti sa ai performante bune chiar si cu hardware mai vechi. Asta pe o parte. Pe de alta parte, de ani de zile progresul in domeniul acesta se ofera cu lingurita, pentru a maximiza profitul. Chestie care se intampla din pacate si in multe alte domenii.

 2. Alonewolf a scris pe:

  Parca mi-ai citit gandurile;da asa este suntem aburiti,inselati si manipulati de greii din IT(chiar daca de pe spinarea noastra se imbogatesc ei) dar vina este in totalitate a noastra ca inghitim cu prea multa usurinta toate mizeriile care ni se baga pe gat.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Pai, avem contact cu domeniul asta zilnic, e normal sa gandim la fel.

 4. Costi a scris pe:

  Alonewolf te aproprii de performanțele noilor plăci însă cu un consum mai mare. Asta în testele sintetice. Încearcă pe un joc și vezi ce dă.

 5. Alonewolf a scris pe:

  Costi ai dreptate,dar s-a zgariat DVD-ul cu Caysis iar de pe lasttorent n-am reusit sa trag un joc functional,cred ca s-au prostit si astia(urmare ACTA?).

 6. Alonewolf a scris pe:

  Sorri, dar cand overclockezi cred ca e normal sa nu te mai uiti la consum,n-ui asa?

 7. a aparut monstrul de la Asus …”GeForce GTX 680 DirectCU II Top” garnisită cu PCB propriu, frecvenţe ridicate din fabrică, etaj de alimentare modificat, etc. …abia astept sa fie pusa pe masa de OC

Lasa-ne un comentariu: