Nvidia GeForce RTX 4090 & RTX 4080 – Part IV – Nvidia GeForce RTX 4080 Founders Edition

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 15 November, 2022.

Relative performance

 
Asa cum v-am obisnuit, am trecut placa prin toata metodologia noastra – puteti analiza graficele in acest review – si am publicat framerate-ul mediu, atat per total, cat si per rezolutie. Drept urmare, concluzia legata de performanta o tragem aici. Inainte sa mergem mai departe, trebuie sa discutam insa cateva lucruri. Astfel, a devenit clar deja inca din momentul lansarii generatiei trecute faptul ca avem de-a face cu placi grafice extraordinar de puternice, motiv pentru care, chiar si utilizand cel mai puternic procesor al momentului, in rezolutii mai mici performanta este limitata de procesor. Este si logic, daca stam sa ne gandim, pentru ca nimeni nu plateste peste 10000 RON pentru a se juca in Full HD.

In al doilea rand, placile video din ultimele generatii pot face mult mai multe lucruri decat rasterizare, producatorii incercand sa ofere un spor de performanta atat in rasterizare, cat si in raytracing in timp real. Si cu cat sarcina este mai grea, cu atat sporul de performanta va fi mai ridicat.

Tocmai de aceea am spus de fiecare data ca media rezultatelor nu este neaparat reprezentativa pentru performanta absoluta, fiind o normalizare raportata la platforma noastra de teste, jocurile utilizate de noi si setarile utilizate de noi. Fiecare metodologie diferita va avea alt rezultat si acest lucru este perfect normal. Pe de alta parte, este o metoda rapida de a ne da seama de performanta relativa a placii testate, motiv pentru care si folosim aceasta metoda.

Iar la final, compiland rezultatele obtinute de noul Nvidia GeForce RTX 4080 Founders Edition, lucrurile stau cam asa: GeForce RTX 4080 Founders Edition aduce un spor de performanta per total de 15% fata de RTX 3090Ti, 21% fata de RTX 3090 si RTX 3080Ti, respectiv 26% fata de RTX 3080. Comparand cu referinta in materie de performanta aleasa ca fiind GeForce RTX 4090 FE, placa lansata astazi – GeForce RTX 4080 – este in medie cu 13% mai lenta.

Astfel, daca ne referim la rezolutia care pune cel mai bine in valoare placile grafice high-end, adica 4K, Nvidia GeForce RTX 4080 Founders Edition obtine in medie o performanta cu 13% mai ridicata decat RTX 3090Ti, 20% fata de RTX 3090 si RTX 3080Ti, respectiv 25% fata de RTX 3080. Cifra importanta aici este 25% fata de produsul echivalent din generatia anterioara, insa mai spectaculos mi se pare faptul ca depaseste cu 13% varful de gama al generatiei trecute (RTX 3090Ti), in ciuda magistralei memoriei limitate la 256 biti (vs 384 biti) si a cantitatii de memorie de 16GB (vs 24 GB).

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Nvidia GeForce RTX 4090 & RTX 4080 – Part IV – Nvidia GeForce RTX 4080 Founders Edition

  1. eidos a scris pe:

    Sincer asta e placa ce trebuia sa se denumeasca RTX 4070, iar pretul e de japca

  2. Sergiu a scris pe:

    @eidos: faci confuzie cu 4080 de 12GB care nu se mai lanseaza.

  3. sevenrulz a scris pe:

    Am citit acest review in detaliu si mi-am adus aminte ca iubesc ideea de calculator de cand ma stiu si cu toatea astea, nu am avut niciodata unul top specs. Dupa parcurgerea acest review, am hotarat ca este momentul potrivit sa imi fac un sistem care sa includa RTX4090. Multumesc pentru review si ca desi in ultimii ani nu am mai fost asa activ pe lab501, cineva a continuat sa-si faca treaba cu cel putin aceeasi pasiune si dedicare. Succes!

Lasa-ne un comentariu: