NVIDIA Reflex – RTX la maturitate – Part V

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 30 July, 2024.

Reflex

 

“Latency kills”, scria pe un tricou pe care l-am primit de la un producator de echipamente de retea in cadrul unui GDC organizat in San Francisco in urma cu mai bine de 12 ani de zile. Desigur, ei se refereau la latenta indusa de conexiunea la internet si echipamentele utilizate in acest scop, latenta care printre gameri este cunoscuta mai bine drept un cuvant foarte, foarte urat, mai precis lag. Si da, lag-ul este unul dintre inamicii numarul unu ai unei experiente de gaming cu adevarat fluide si placute, insa trebuie sa recunoastem ca suntem destul de departe de timpurile in care ne loveam des de aceasta problema in Romania. Pentru ca in zilele noastre, cu exceptia unor probleme legate de aglomerarea serverelor in cazul lansarii unui titlu ca Diablo IV, de exemplu, nu prea mai avem noi probleme cu lag-ul.

Cu toate acestea, latenta ucide in continuare, cel putin in jocuri, nu neaparat din cauza conexiunii la retea, ci pentru ca si intre PC si periferice (mouse si display) exista latenta, ba chiar si in interiorul PC-ului nostru vom avea o latenta specifica procesului prin care jocul, procesorul, driverul video si nucleul grafic comunica intre ele. Traditional, procesorul trimite cadre catre placa grafica pentru a fi randate. Cand un cadru a fost randat de placa grafica, urmatorul cadru este trimis de procesor. Asta inseamna ca pe masura ce numarul de cadre pe secunda creste, latenta PC-ului nostru scade, cu alte cuvinte cu cat folosim o placa video mai puternica cu atat vom avea parte de o experienta mai cursiva de gaming.

Da, spune-mi ceva ce nu stiu, nu-i asa? Ei bine, chiar si in acest caz lucrurile inca pot fi imbunatatite, in special daca discutam despre titluri competitive si jucatori profesionisti. Nu cred ca mai reprezinta pentru nimeni o noutate faptul ca jucatorii de shooter-e competitive cauta de ani de zile mousi cu un input lag cat mai mic, respectiv monitoare cu o rata de refresh cat mai ridicata. In fond, daca un ochi mai batran, ca al meu, a dat un headshot jucand pe un monitor de 60Hz si 8 headshot-uri utilizand un monitor de 360Hz in aceeasi scena, cred ca este clar cat de mult conteaza pentru cei mai tineri, cu reflexe mult mai rapide, sa foloseasca un monitor si un mouse cat mai rapide.

Pentru ca un mouse rapid si un monitor cu o rata de refresh cat mai ridicata ofera o latenta totala a sistemului semnificativ mai scazuta, ceea ce creste viteza de reactie a gamerilor. Ei bine, daca in urma cu 4 ani de-abia existau 2-3 modele de IPS-uri Full HD cu o rata de refresh de 360Hz, astazi avem la dispozitie QD-OLED-uri WQHD cu aceeasi rata de refresh, ba chiar si QD-OLED-uri 4K cu o rata de refresh de 240Hz. In fond, am tot discutat despre ele in ultima vreme.

Ei bine, asa cum spuneam, dincolo de reducerea latentei intregului sistem, care ia in calcul perifericele, cei de la NVIDIA s-au gandit ca nu ar strica sa incerce sa reduca si latenta PC-ului in sine. Cum s-au gandit sa faca asta? Prin implementarea unui set de tehnologii denumite NVIDIA Reflex, care permit procesorului sa trimita cadre spre randat in avans, chiar inainte ca placa video sa fi terminat de randat cadrul la care lucreaza deja, scazand milisecunde pretioase din intreg procesul de randare.

Practic, NVIDIA au pus la dispozitia dezvoltatorilor de jocuri SDK-ul NVIDIA Reflex, mai multe shooter-e competitive (CS2, Overwatch, Fortnite, Valorant) sau titluri AAA (Cyberpunk 2077, Warhammer 40000: Darktide, Diablo IV, Ghosts Of Tsushima) avand acum optiunea NVIDIA Reflex Low Latency in meniu, aceasta putand fi activata fara nici un impact asupra calitatii grafice sau asupra numarului de cadre pe secunda. Iar daca ne dorim latenta minim posibila si suntem dispusi sa sacrificam cateva cadre pe secunda, atunci avem la dispozitie optiunea “On + Boost”, care prioritizeaza obtinerea unei latente minime.

 

Comentarii

5 comentarii la: NVIDIA Reflex – RTX la maturitate – Part V

  1. sebiu a scris pe:

    2004, abia venit broadband prin RO. CS pe orase, judete etc. Aceleasi config cu p3 p4 si monitoare 60hz crt. Zenii dadeau la cap la secunda, idem in lan party local. Restul e can can si marketing.

  2. Dodo a scris pe:

    Că de fiecare data Monstru ne surprinde cu un material excepțional. Mulțumesc ție domnule Monstru cât și echipei Lab501!

  3. gogu a scris pe:

    Nu ar fi bine sa puneti unitatea de masura a latentei in grafic?

  4. Monstru Post author a scris pe:

    gogu – de data asta mi-a scapat, de obicei trec unitatea de masura in grafice.

    sebiu – 2004? 2000.. orice net cafe care se respecta avea si CS si da, se dadea la cap pe 60Hz fara probleme. Asta nu inseamna ca acum nu se da mai bine pe 360 Hz 🙂

    Dodo – multumim pentru aprecieri!

  5. andrei muntean a scris pe:

    un material excepțional si aduce multe amintiri cu orele petrecute in CS 🙂

Lasa-ne un comentariu: