Review – ASUS GeForce GTX 980 Ti STRIX

Scris de: , in categoria: Placi video, in 23 October, 2015.

Nivel de zgomot

 
zl

zm
 

Pentru a masura nivelul de zgomot am utilizat un decibelmetru profesional produs de Voltcraft, mai precis modelul SL200. Acesta a fost pozitionat pe un trepied la 85cm de platforma de test, deasupra cooler-ului de pe procesor. Pentru acest test am tactat procesorul la 3 GHz, am lasat doar 2 nuclee active micsorand tensiunea de alimentare la 1.05v, am dezactivat Hyper-Threading-ul si am folosit cooler-ul Noctua NH-D14 in mod pasiv. Singurul ventilator in afara de cel al placii video a fost ventilatorul sursei, care produce insa un nivel de zgomot cu mult sub ceea ce este capabila o placa high-end.

Testele au fost realizate intr-o camera dotata cu geamuri termopan, zgomotul de fundal in aceasta camera fiind mai mic de 32.9dB. La fel ca si in cazul testelor de consum si de temperatura, trebuie sa retinem ca valorile prezentate in tabelul de mai sus se aplica strict sistemului de referinta folosit in articolul de fata. Nivelul de zgomot nu va fi acelasi in cazul in care sistemul este montat in carcasa, in cazul in care distanta dintre aparatul de masura si placa video difera, in cazul in care orientarea aparatului difera, s.a.m.d.

De aceea, noi am creat un sistem de referinta in cadrul caruia sa putem compara mai multe solutii, insa rezultatele trebuiesc privite ca diferente intre produse, nu ca valori absolute universal valabile in orice situatie. Pentru a inregistra nivelul de zgomot, am rulat Crysis 2 in 1920×1200 4xAA. Valorile pe care le puteti vedea in grafic sunt valorile maxime inregistrate in timpul testului respectiv.

Nu am mai introdus in review graficul cu nivelul de zgomot in Idle doarece toate placile testate de noi isi opresc complet ventilatoarele in Idle. In sarcina insa, Strix-ul este mai galagioasa decat Lightning-ul si Classified-ul, G1 Gaming fiind singura placa mai galagioasa din acest test. As vrea totusi sa mentionez faptul ca exemplarul de Strix testat de noi suferea de pe urma coil noise-ului.

Comentarii

7 comentarii la: Review – ASUS GeForce GTX 980 Ti STRIX

  1. ayyu a scris pe:

    poate ma insel eu insa tot urmaresc de la voi un review pt gtx 970 si inca nu a aparut. ati omis intentionat aceasta placa :)?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Nu i-am facut review separat pentru ca Nvidia nu a trimis sample-uri in momentul lansarii. O gasesti totusi testata aici:

    http://lab501.ro/placi-video/review-nvidia-geforce-gtx-960-gigabyte-g1-gaming

  3. Florin a scris pe:

    Doar eu observ ciudatenia lui Strix?(FPS-ul minim scade in multe din jocuri cand setarile jocului sunt reduse, exemplu: Pag 11 Metro Last Light, 11 fps minim pe 2560×1600, 10 fps min pe 1920×1200, in timp ce restul placilor testate au un “boost” de cel putin vreo 5 fps-uri in plus la fps minim).

  4. Andrei P. a scris pe:

    Sunt suprins si putin dezamagit de perfomanta d.p.d.v a temperaturilor a Strixului, am un 960 si e superb de rece si silentios. (1425 boost, 62C pe profilul auto/silentios)

    Diferenta si ineficienta apare la placile mai puternice, cum ai spus tu, dar sunt socat de ineptitudinea lor de a raci.

    Per total, frumos review, informativ si scris foarte clar si concis.
    Big up!

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Andrei – eu nu as zice neaparat “ineptitudine”. GTX 980 si Fury in implementarea Strix se comporta foarte bine. Doar ca la nivelul asta (980 Ti) sistemul face fata mai greu, prin comparatie cu cele mai bune solutii de pe piata.

  6. rage fuury a scris pe:

    Un review bine structurat (ca de obicei) si niste concluzii oneste si curajoase ( nu oricine are curajul sa spuna cititorilor, dupa ce primesc o placa video pentru teste, ca aceasta placa video nu-si merita banii fiindca exista variante mai bune…)
    As avea o mica obiectie in privinta programului ales pentru testul de overclocking: 3DMark 2011 (care ruleaza la rezolutia de 1280p) nu are cum sa solicite un GPU atat de puternnic precum 980Ti, astfel incat nu-i de mirare ca ai ajuns la 1500MHz cu placa primita pentru teste in ciuda ASIC-ului slab pe car il are. Daca ai fi folosit Firestrike Extreme de pilda mi-e greu sa cred ca placa video in cauza ar fi terminat testul la o frecventa mai mare de 1450MHz…

    Oricum, multumim pentru munca depusa… Daca nu ma insel, acest review face ca NVidia 980Ti sa fie cea mai testata placa video din instoria lab501 (nu mai putin de 7 review-uri!)

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Da, dar il folosim ca sistem de referinta si pentru celelalte placi, deci comparatia este corecta.

Lasa-ne un comentariu: