Review – ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500XT OC

Scris de: , in categoria: Placi video, in 25 January, 2022.

ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500XT OC

 
Nici nu a inceput bine anul si avem deja de-a face cu lansari de produse la NDA, asa cum ne-am obisnuit de altfel in ultima perioada. Ce-i drept, este vorba in prima faza despre placi grafice entry-level, deci nu discutam despre lansari care tin cititorii cu sufletul la gura, mai ales in conditiile in care in climatul actual sintagma “placa video accesibila” pare mai mult o gluma.

Este si cazul primei placi grafice lansate in 2022, mai precis AMD Radeon RX 6500XT, o piticanie echipata cu 2 IC-uri (4GB RAM) si o magistrala de memorie pe 64 de biti, care ne duce cu gandul, cel putin din specificatii, la o placa video pentru office, nicidecum un produs de gaming. Si fie vorba intre noi, nu suntem foarte departe de adevar, desi, trebuie sa recunosc, RX 6500XT obtine o medie de 60 de cadre pe secunda in suita noastra de teste Full HD, iar noi folosim detalii destul de ridicate.

Am testat RX 6500XT in momentul lansarii si nu as putea spune ca a reusit sa ne impresioneze. Pe de o parte pentru ca nu pot sa trec peste senzatia ca s-a exagerat cu economia. Placa ar fi putut fi echipata fara probleme cu 4 IC-uri (8 GB RAM) si o magistrala pe 128 de biti fara sa ii creasca semnificativ costul, iar pe de alta parte pentru ca MSRP-ul (1099 RON) este si asa destul de ridicat, insa preturile reale din magazine depasesc din nou chiar si imaginatia celor mai pesimisti dintre noi.

Drept urmare, nu as putea spune ca am inceput 2022 cu dreptul daca ne raportam la piata placilor grafice si ceva imi spune ca iminenta lansare a lui RTX 3050 nu va schimba prea mult acest lucru. Pana atunci insa, parca tocmai pentru a contrazice afirmatia mea de mai sus legata de placa video pentru Office, am primit la teste si modelul ASUS, care chiar arata a placa video serioasa. Asa ca, evident, l-am montat pe platforma de teste pentru a vedea despre ce este vorba.

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500XT OC

  1. Bogdan a scris pe:

    De parca preturile nu erau destul de mari, prin europa sunt pur si simplu o bataie de joc.
    Anyway placa era deja proiectata pentru laptopuri, de acolo interfata cu doar x4 lanes si magistrala pe 64 biti. Probabil ca pentru 128 biti si un PCIe 4.0 x8 trebuiau sa faca chip-ul mai mare si…economat ftw. Desi e un produs prost si-ar fi justificat prezenta daca se vindea pe la 1000 lei. Intr-o piata normala nu ar fi costat mai mult de 500 lei.

  2. Viorel Susnea a scris pe:

    AMD a hotarat sa implementeze un chip foarte mic de laptop pe acesta placa, si intr-adevar este o decizie proasta. La 2000 de lei nu este o ofeta atractiva, mai ales ca este cam la nivelul lui rx57, rx580 de acum 5 ani. S-ar putea ca si Nvidia cu al său rtx 3050 de buget, sa dezamageasca, dar cred ca nu asa de mult. Totuși, dacă avem in vedre că TSCM va scumpi pretul chipurilor cu 20% si automat toate preturile placilor grafice va exploda si mai mult, este posibil ca nici la pretul actual din magazine sa nu se prea gaseasca.

Lasa-ne un comentariu: