Review – Sparkle Intel Arc A580 ORC OC
Concluzii
Daca stau si ma uit la cele 337 de articole dedicate placilor video publicate in ultimii 16 ani ajung la concluzia ca anul acesta a fost destul de linistit, putin sub medie (21 de articole pe an) chiar. Pentru ca anul acesta am scris 14 articole (15, daca il includem si pe cel de fata) dedicate acestui subiect si nu cred ca vom mai avea mai mult de 2-3 articole publicate pe aceasta tema pana la sfarsitul anului. Unul cel putin mai publicam, mai precis Intel Arc A770 cu 16GB, sub forma de round-up de final de an, iar mai departe depinde doar de producatori daca vom vedea sau nu un 7600XT, de la AMD, sau un RTX 4050, de la Nvidia.
Pana atunci insa, avem de-a face cu una dintre ultimele lansari de placi video de anul acesta, o lansare venita de aceasta data din partea celor de la Intel, care ataca si mai agresiv segmentul entry-level, unde au facut deja o figura destul de frumoasa cu cele doua modele din seria Arc A7xx. Din pacate, datorita lipsei sample-urilor de RTX 3050 si RTX 3060 din laborator, nu am putut da va oferim o comparatie exacta si cu aceste modele, insa ne bazam totusi pe AMD Radeon RX 6600 pe post de referinta pentru comparatia noastra.
In fond, aceasta a fost comparata atat cu RTX 3050 si RTX 3060, cat si cu Arc A580, este disponibila in magazinele din Romania si are un pret de aproximativ 1099 RON, cu 100-200 RON mai mult decat ar trebui sa coste Sparkle Intel Arc A580 ORC OC. Iar lucrurile sunt destul de clare, AMD Radeon RX 6600 oferind per total un spor de performanta cuprins intre 2 si 8%, in functie de ce referinta luam pentru calcule. Totusi, Arc A580 obtine rezultate mai bune in rezolutie 4K, dar mai important, in jocurile care utilizeaza intensiv raytracing in timp real, are un consum mai mare dar functioneaza la temperaturi mai scazute.
Practic, daca Intel Arc A580 reuseste sa isi faca aparitia in magazinele din tara noastra la un pret apropiat de cel recomandat, cu 1-200 RON sub AMD Radeon RX6600, putem considera ca Intel au reusit o lansare de succes in segmentul entry-level, oferind o performanta solida in Fulld HD, dar si ecodare hardwarwe AV1 pentru cei care au nevoie de asa ceva, la un pret atragator chiar si pentru cei care sunt chiar la limita cu bugetul.
Comentarii
E mare diferența dintre vârful de gama și “entry-level “. Parcă am compara produse duse la extrem, cu “clone” făcute pe vapor… nu știu dacă sa râd sau sa plâng. Până una alta mă încăpățânez să păstrez același buget, 200-300eur pentru wqhd, și să-mi hrănesc alte pasiuni!
Excelenta treaba facuta de Intel. In ritmul acesta in cativa ani vor recupera cu siguranta decalajul de experienta in domeniu; sa nu uitam de cat timp activeaza ceilalti doi mari actori pe aceasta piata. Sper vor rezolva si problema consumului exagerat, mai ales in idle
In ceea ce priveste articolele, nu se poate evidentia in grafice placa curenta mai bine? Bold sau alta culoare eventual.
Multumim pentru munca depusa.
Pingback: Gadget News – 12.10.23 (Google vrea să renunțăm la parolele clasice, Sony lansează PS5 Slim, Tesla s-a apucat de colantat automobile etc) - Oltenia News