Review – Intel Core i9 12900K – Alder Lake

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 4 November, 2021.

Modele si noutati

 
Cea de-a 12-a generatie a arhitecturii Intel Core vine cu un design hibrid, o noutate absoluta in domeniul platformelor desktop. Alder Lake combina 2 microarhitecturi pe aceeasi pastila, mai precis nucleele Performance oprimizate pentru single-thread si multi-thread usor (cum ar fi jocurile) si separat nucleele Efficient care devin active in task-uri ce implica un nivel de paralelizare masiv.

Pentru ca aceasta arhitectura hibrida sa lucreze eficient avem nevoie de un layer suplimentar de control intre nuclee si sistemul de operare. Acesta se numeste Intel Thread Director si este implementat la nivel hardware, adaptand conditiile de functionare in functie de TDP, sarcinile rulate precum si de informatiile furnizate de sistemul de operare, insa numai in cazul in care rulam Windows 11.

Pe langa imbunatatirile arhitecturale avem si progrese pe partea de caching. Astfel, Intel Smart Cache (L3) are acum o dimensiune de pana la 30MB si este comun atat nucleelor P si E, cat si graficii integrate (acolo unde este cazul). Separat, fiecare nucleu Performance are un cache L2 de 1.25MB in timp ce fiecare cluster de nuclee Efficient are un cache L2 de 2MB.

Litografia folosita de Intel pentru Alder Lake este denumita Intel 7, insa asta nu inseamna 7nm, fiind vorba despre un proces “10nm Enhanced SuperFin”, comparabil ca densitate cu ceea ce Samsung si TSMC folosesc pentru procesul lor pe 7nm.

Inaltimea pastilei de siliciu a scazut fata de generatia precedenda, iar Intel au subtiat si stratul de material termic folosit intre pastila si IHS, in acest caz acesta fiind vorba despre cositor. Pentru a mentine aceeasi inaltime a procesorului pentru amplasarea corecta in noul socket LGA1700, IHS-ul a fost ingrosat, ceea ce inseamna ca ar trebui sa avem o disipare mai buna a caldurii, insa asta ramane de vazut in practica.

Procesoarele Alder Lake vin cu un maxim de 16 nuclee (8 nuclee Performance + 8 nuclee Efficient) si 24 fire de executie pentru ca numai nuclee Performance beneficiaza de Hyper-Threading. Astfel, avem de-a face cu trei modele, cu si fara grafica integrata. Varful de gama este Intel Core i9 12900K, echipat cu 8 nuclee P si 8 nuclee E, respectiv 24 de fire de executie. Nucleele P au o frecventa de baza de 3.2GHz si pot urca pana la 5.1GHz, datorita tehnologiei Turbo Boost, respectiv 5.2GHz, datorita Intel Turbo Boost Max Technology 3.0.

Nucleele E au o frecventa de baza de 2.4GHz si pot atinge 3.9GHz in timpul functionarii, gratie tehnologiei Turbo Boost. Intel Core i9 12900K are un TDP declarat de 125W pentru frecventa de baza, respectiv 241W pentru frecventa maxima de functionare. Similar, Intel Core i9 12900KF are exact aceleasi specificatii, dar nu este echipat cu o solutie grafica integrata.

Acesta este procesorul pe care il vom testa astazi. Iar pe parcursul urmatoarelor zile, vom discuta si despre celelalte doua modele, in articole dedicate. Acestea sunt Intel Core i7 12700K, echipat cu 8P+4E si 20 de fire de executie, 12700KF, versiunea fara grafica integrata, respectiv Intel Core i5 12600K(F), cu o configuratie 6P+4E si 16 fire de executie.

 

 

Comentarii

10 comentarii la: Review – Intel Core i9 12900K – Alder Lake

  1. Arion Florin a scris pe:

    Hmmm, doar la PCG se gaseste 12600k si 12700k (la care nimeni nu a facut review).
    Placile de baza sunt scumpe (foarte scumpe pt DDR5) si DDR5 nu se gasesc.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Urmeaza review si pentru i7 si i5.

  3. Bugsy004 a scris pe:

    Mulțumim frumos pentru review Monstru! La cât mai multe! 🙂

  4. Liviu Tatan a scris pe:

    Nu ne mai trebuie termoficare in iarna asta! Pai abia au egalat AMD-ul cu noul procesor si cred ca AMD nu doarme!

  5. Vlad a scris pe:

    La prețurile astea rămân la AMD.

  6. Liviu Tanase a scris pe:

    Consumul are repercusiuni ! Scoate R-ul de acolo. Exagerat consumul si necesitatea de racire . Performanta e crown , dar nu cu asa margine , ci doar au prins din urma … asa imi pare . Pentru multe scenarii comparatia nu-l ajuta cu nimic . Si cand vad preturile din piata , raman cu 10400T :))) mai ales ca se scumpeste curentul in toata EU.

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Vai, ce nu-mi plac cuvintele astea care vin din franceza 🙂

  8. sigma a scris pe:

    Cel mai competent review, mai ceva ca la tomshardware!
    Mi s-a parut mie ca Gamers Nexus l-a umflat bine de tot.
    Fara suparare, dupa 6-7 ani de 14nm+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ma asteptam la ceva mai competent.
    Nu ma impresioneaza P si E core, o vrajeala de marketing cand de fapt consuma ca porcu’
    Sunt foarte curios ce stie sa faca 12700KF ca totul se rezuma la pret pana la urma. Ieftin si bun ca la Kaufland, glumesc…
    Felicitari Monstru, asteptam de ceva vreme!

  9. D.T. a scris pe:

    Proaspat posesor de 2×16 4000MHz CL16, in cautarea unui procesor.
    Urmarind munca voastra, cred ca 5900X va ramane in continuare cea mai buna varianta pentru mine si pentru multi.
    Doresc un PC, fie el si cald, nu calorifer.
    Insa testele sunt interesante, si pentru cei pentru care conteaza puterea maxima, intel e clar alegerea.

  10. alexxfloo a scris pe:

    Intelul se screme puternic, are o constipatie cronica de idei, in conditiile in care AMD prinde viteza. PC-urile sufera puternic in timp ce competitia face procesoare de laptop care sterg pe jos cu procesoare de desktop. Pe cand un review la un procesor cu adevarat revolutinar?

Lasa-ne un comentariu: