TEST – Chipset-uri pentru Conroe

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 25 December, 2007.

Procesare single core / multi core

Testele care lucreaza intensiv cu ansamblul procesor / chipset / Ram au fost castigate detasat de solutia bazata pe i965, viteza chipsetului fiind cheia si in aceste cazuri. Totusi, exceptand SuperPi unde suprematia Dark-ului este zdrobitoare, in celelalte teste rezultatele obtinute au fost apropiate, majoritatea competitorilor ajutand destul de mult puternicul E6600. Chipseturile Nvidia nu prea au stralucit la acest capitol, dar acest fapt este deja bine stiut, deci nici o surpriza din acest punct de vedere.

Teste reale, sau simulari ale unor situatii reale

Am folosit in acest caz atat aplicatii utile in viata de zi cu zi (WinRar si DivX Converter) cat si teste care simuleaza actiuni cu o utilitate finala, cum ar fi Cinebench pentru teste multimedia, Metabench pe post de all-rounder si HDTach pentru a masura influenta pe care chipsetul in combinatie cu South Bridge-ul o au asupra vitezei transferului datelor pe hard-disk. Din nou, majoritatea testelor au fost castigate de Dfi Dark, dar am avut si cateva surprize, X1250 descurcandu-se absolut admirabil in Cinebench (primul loc) iar micuta 610i luand caimacul testelor de hard-disk prin cele mai bune rezultate obtinute in HD Tach (desi a fost singura placa pe care nu a putut fi rulat Metabench). Se pare ca destinatia multimedia pe care cele 3 placi mATX din test o au nu inseamna doar “ceva ieftin cu grafica integrata” ci si imbunatatiri destinate special targetului lor, acest lucru fiind vizibil in cazul tuturor celor 3 solutii in testele multimedia.

Impactul setari CAS

Ultima serie de teste a fost putin mai diferita, avand ca scop observarea modului in care fiecare chipset / implementare stie sa foloseasca diferitele valori ce pot fi setate pentru cea mai importanta latenta a memoriilor, si anume latenta CAS. In acest caz, comportamentul chipsetului depinde foarte mult si de implementare (din acest punct de vedere Dfi Dark fiind o exceptie pentru i965). Setarile au fost schimbate, folosind acum 320×9 pentru CPU, iar frecventa memoriilor a fost setata la 800Mhz, pentru a fi sigur ca absolut toate modelele din test pot rula folosind CAS 3. Am testat ruland de mai multe ori SuperPi 1M, cu urmatoarele setari:

3-3-3-9
4-4-4-12
5-4-4-12
5-5-5-12

Aici si-a dezvaluit adevarata fata implementarea construita de catre inginerii de la Dfi in jurul chipset-ului i965, demonstrand ca timpul necesar pentru lansare acestei solutii pe piata nu a fost pierdut in van. Practic, pe langa rezultatele foarte bune obtinute, a fost singura placa afectata proportional de cresterea latentelor, performanta scazand constant odata cu cresterea acestora. In rest, fiecare placa a afisat comportamente diferite, unele ruland mai bine in CAS 3, altele in CAS 4, altele in CAS 5!!! Asrock-ul de exemplu a obtinut cel mai bun rezultat folosind CAS 4, setarea acestei latente la valoarea 3 respectiv 5 ducand la obtinerea unor rezultate identice, ambele mai slabe decat cel obtinut cu 4. EVGA-urile si P5K-ul au folosit pe deplin CAS3, in timp ce G33 a obtinut rezultate similare folosind CAS3, 4 si 5. Din pacate, X38 fiind gandit in principal pentru DDR3 nu obtine un spor de performanta prin folosirea CAS3. Totusi, in acest tip de teste conteaza foarte mult si implementarea chipsetului, implementari diferite putand duce la rezultate diferite, deci putem considera acest test relevant pentru implementari, nu neaparat pentru chipset-uri.

Comentarii

Niciun comentariu la: TEST – Chipset-uri pentru Conroe

Lasa-ne un comentariu: