Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

Coolink Corator DS

Corator DS si-a “castigat” dreptul de a face parte din acest roundup multumita unor caracteristici care il recomanda ca unul dintre favoritii la castigarea testului. Este primul HDT cu o baza imbunatatita, este urias si nu in ultimul rand este bazat pe arhitectura twin tower, foarte potenta. Daca nu sunteti in teme cu aceasta arhitectura va pot pune la dispozitie unul dintre articolele mele dedicat special acestei arhitecturi: Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14.

PACHET, ARHITECTURA SI CONSTRUCTIE

Pachetul coolerului este complet, avem tot ce trebuie pentru a raci procesorul, de la instructiunile de instalare, ventilator sau pasta termica pana la renumitul sistem de prindere multi sochet Secufirm 2, unul din cele mai bune sisteme de prindere. Ventilatorul inclus in pachet (Coolink SWiF2-120P) este unul de calitate foarte buna si are o turatie maxima de 1700rpm, fiind de tip pwm. Pasta termica inclusa in pachet se numeste Chillaramic si ne este cunoscuta din testul de paste termice in care s-au infruntat 23 de TIM-uri de foarte multe feluri. Performanta acestei paste termice nu este prea buna si cu siguranta este un punct negativ, mai ales ca HDT-urile sunt “sensibile” cand vine vorba de transferul termic ihs/baza.

Arhitectural Corator DS se remarca prin marime si optimizare pentru low air flow. Cele doua “turnuri” au lamelele distantate in mod diferit, primul turn aflat in fata intake-ului ventilatorului are lamele distantate la 3mm iar cel de-al doilea turn are lamele distantate la 2mm. Aceast design este numit de Coolink “asmetrical dual fin stacks” si are rolul de a optimiza airflowul. Este specificata o suprafata de disipare de peste 7500cm2, nu foarte mare dar avand o arhitectura optimizata pentru low airflow ne putem astepta la performante bune in mod fanless si low rpm dar nu foarte bune la TDP/CFM mare. Cele patru heatpipe-uri de 8mm nu sunt nichelate si nici sudate de cele 70 de lamele din aluminiu. Constructia este de calitate, chiar se poate observa ca prima lamele este sudata de capatul a doua din heatpipe-uri cu un fel de rasina epoxidica, pentru ca la aceste lamele exista un risc mai mare de a se misca. Acest lucru nu va aduce nici un fel spor de perfotmanta dar este bine de vazuta aceasta grija pentru detalii. Mai putem observa din poze o banda de cauciuc lipita pe partea interioara a coolerului pentru a ajuta la fixarea mai buna a ventilatorului si bineinteles pentru a preveni vibratiile.

“Pincipala atractie” a acestui cooler este baza GDT, pe care o vom studia in detaliu, dar pana atunci putem observa comparatii cu alte coolere pentru a vedea marimea lui, precum si detalii arhitecturale si specificatii.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: