Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

CONCLUZII INDIVIDUALE

Nu mai sunt multe lucuri care nu au fost spuse deja dar o sa incerc sa trag mici concluzii la fiecare cooler HDT in parte.

CoolerMaster Hyper 212+

Este cel mai ieftin cooler din acest test si totodata cel mai putin performant. In cazul lui avem parte de un mic “paradox”. Pachetul lui mi-a depasit asteptarile, este de calitate (TIM bun, prindere buna, ventilator bun), cu siguranta peste multe pachete ale unor coolere mult mai scumpe. De ce producatorul a ales sa faca o baza de asa proasta calitate ma depaseste, ea putea fi facuta mai performanta fara costuri suplimentare, lucru pe care l-am precizat in articol. Daca avea o baza mai buna performantele lui ar fi fost cu siguranta mai mult decat decente si raportul pret performanta (destul de bun si asa) ar fi fost de neintrecut. Totusi desi este pe ultimul loc la aproape toate categoriile nu trebuie sa uitam de compania selecta in care a evolutat si mai spun ca un utilizator nepretentios l-ar puta gasi multumitor daca doreste inlocuirea coolerului stoc, pentru ca reuseste sa tina sub 90c nehalemul overclockat la 4ghz cu un voltaj nu tocmai mic. Mai subliniez inca o data, pachetul este un punct forte al acestui cooler, ruinat total de o proiectare gresita a bazei.

3R System BOSS II

Desi este un cooler elegant este proiectat gresit la fel ca si 212+. Din cele 5 heatpipe-uri de 8mm doar 3 functioneaza si chiar daca ar functiona toate ar fi fost necesara o arhitectura mai buna, cu suprafata mai mare de disipare care sa poata ajuta cele cinci heatpipe-uri. Sistemul de prindere nu este performant si nu prea gasesc lucruri bune de spus despre el mai ales ca a costat destul de mult. Am vazut recent clone ale acestui cooler cu preturi mai bune dar tot nu il pot recomanda nici in cazul unui pret mai scazut. Totusi, sa nu fiu rau, un lucru bun tot pot sa spun despre el, si anume acel plate pentru directionarea aerului spre vrm-ul procesorului chiar mi-a placut.c

Xigmatek Balder

Micutul Balder nu este cel mai putin performant cooler din test, are o baza de slaba calitate in privinta transferului termic dar cea mai frumoasa baza HDT facuta pana acum. Chiar daca acest lucru nu ajuta cu absolut nimic si eu nu il pot recomanda ca o alegere buna nu pot sa nu apreciez aceasta mica bijuterie. Balder este foarte subtire, nichelat in intregime si este posibil ca anumiti utilizatori sa il prefere pentru aspectul sau. La tdp mediu se descurca pe nehalem si cu 2x1200rpm, nu tocmai rau avand in vedere dimensiunile sale reduse si baza deloc eficienta.

Xigmatek S1284

Nu are sistem de prindere pentru socket 1366 pentru ca este un cooler mai vechi, eu am folosit prinderea de la Balder si putem considera ca este modat. A fost inclus in test pentru ca aveam nevoie de un cooler de mici dimensiuni ce are patru heatpipe-uri. Inainte de a incepepe teste nu ii dadeam prea multe sanse, neavand multe lucruri de partea sa. Suprafata de disipare nu este mare, baza desi este plana nu face o impresie prea buna din cauza distantei destul de mari dintre heatpipe-uri sau din cauza pozitionarii lor decalate. Cu toate acestea a obtinut o performanta decenta si dupa cum am vazut a obtinut de cateva ori clasari pe podium.

Tuniq Tower 120 Extreme

Urmasul lui Tuniq Tower 120 este bazat pe arhitectura twin tower si este un cooler impunator, de dimensiuni foarte mari. Are probleme la baza (are o suprafata prea mare, fiind prost proiectata) si la sistemul de prindere (care este la fel cu cel de la Boss II). A aratat ca daca se folsesc doua sau trei ventilatoare coolerul se comporta destul de bine, dar din pacate producatorul a ales sa nu ii valorifice intregul potential si l-a facut cu suport doar pentru un ventilator. Arhitectura twin tower are o eficienta mai scazuta la turatii mici in cazul folositii unui singur ventilator (pe mijloc), lucru confirmat din nou de rezultatele foarte slabe obtinute de acest cooler la low rpm. Ca parti pozitive mentionez comportarea la categoria fanless, dar acest lucru nu prea prezinta un avantaj in cazul lui nehalem pentru ca racirea fanless si sochetul 1366 nu se inteleg defel.

Titan Fenrir

Acest cooler este una din surprizele acestui test, el comportandu-se foarte bine la tdp mediu si turatii mici/medii, adica exact acolo unde utilizatorul obisnuit sau mai bine zis marea majoritate a utilizatorilor “tintesc”. Pretul lui este foarte competitiv iar pachetul lui desi nu este de o calitate foarte buna poate multumi pe cei nepretentiosi. Nu este un cooler care functioneaza bine la TDP mare dar cu sigutanta este un cooler cu raport pret/performanta foarte bun si pot sa spun ca reprezinta o laternativa la FZ120 sau Thermolab Baram, chiar daca per total nu ajungle la nivelul vantului coreean.

Coolink Corator DS

Fratele vitreg al lui NH-D14 s-a remarcat printr-o prestatie deosebita in acest test. Calitatea lui este buna, e destul sa mentionez de sistemul de prindere Secufirm 2 sau de inovatia GDT, care aduce mult asteptata imbunatatire a transferului termic ihh/baza in cazul arhitecturii HDT. Nu este un cooler pentru extrme tdp, arhitectura lui este optimizata pentru low rpm, (unde se claseaza foarte bine dar cu toate acestea el obtine rezultate bune si la 1.47v pe nehalem, lucru ce confirma reusita implementarii GDT. Eu ii felicit pe cei de la Coolink pentru inovatia lor si mai astept coolere de calitate de la ei.

Xigmatek Thor’s Hammer

Acest cooler este capodopera companiei Xigmatek si o opera de arta inginereasca. Thor’s Hammer este un cooler complet care isi arata potentialul in special la tdp foarte mare, adica exact acolo unde HDT-urile au probleme. Are un potential foarte mare, arhitectura lui complicata dar si eficienta l-a adus printre cele mai bune coolere, el obtinand rezultate foarte bune nemodat, adica montat exact cum vine din cutie, spre deosebire de Aerocool DCC-C1200 care a beneficiat de foarte performantul si renumitul Vault pressure brachet de la Thermalright. Urma de pasta obtinuta cu ajutorul acestui sistem de prindere ii confera un avantaj mare. Am mentionat acest lucru pentru ca trebuie sa tineti cont de acea modare la evaluarea acestor doua colere (Thor’s Hammer si DCC-C1200). Thor’s Hammer este elegant si cu clasa, fiind cromat in intregime. La partea cu lucuri mai putin bune spun ca pachetul lui trebuia sa contina o pasta de top, nu ceva la pliculet si nu pot sa nu ma gandesc ce ar fi facut acest cooler cu o asa arhitectura avansata daca ar fi avut o baza solida de cupru, el aratandu-si deja potentialul incredibil in testele cu liquid pro.

Deci, domnilor de la Xigmatek, stiu ca numele companiei este sinomin cu arhitectura HDT, dar nu cred ca este o lege care sa interzica coolerelor Xigmatek sa aiba baza solida. Eu imi doresc ca acest lucru sa se intample pentru ca e un foarte mare pacat ca asemenea companie cu potential sa nu incerce sa ajunga acolo unde nici un HDT nu a ajuns, adica in tara legendelor racirii pe aer, legende despre care am vorbit la inceputul acestui articol.

Aerocool DCC-C1200

Cand am inceput sa strang si sa selectez coolere pentru acest articol am dat de acest cooler si am vrut neaparat sa il includ in teste. Am facut rost de el destul de greu pentru ca producatorul m-a anuntat ca este end of life. Decizia este cat se poate de gresita, asa cum putem sa ne dam seama daca urmarim comportarea de exceptie a acestui cooler. Asa cum spuneam mai sus, am folosit prinderea Thermalright pentru ca DCC-C1200 nu are suport pentru socket 1366 si mare parte din comportamentul lui se datoreaza acestei prinderi care l-a ajutat sa obtina una din cele mai bune urme de pasta vazute de mine vreodata. Pretul specificat in momentul in care eu am pus ochii pe al era deosebit de bun si daca pachetul lui ar avea prinderile necesare, ar constitui una din cele mai bune alegeri de buget.

Dupa lupte seculare care au durat mii de ani, mai exact cateva luni, am reusit sa termin acest test de coolere, sper sa va fie util si doresc sa le multumesc celor care m-au ajutat la realizarea acestui articol.

Sa mai aruncam o privire asupra coolerelor castigatoare, producatorii lor merita aprecierile noastre pentru realizarea unor coolere foarte bune, dar nu atat de bune incat sa ajunga legende in racirea pe aer.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: