Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 4 June, 2010.

TITAN FENRIR

Penultimul cooler HDT din acest articol este Titan Fenrir si a fost ales pentru ca este un cooler foarte popular, care a facut valuri pe internet dand dovada de performante bune in teste la un un pret foarte bun, calitati ce-l fac favorit la titlul de “coolerul cu cel mai bun raport pret performanta”.

PACHET, ARHITECTURA SI CONSTRUCTIE

Primul lucru pe care l-am remarcat la scoaterea lui Fenrir din cutie a fost marimea lui. Are o arhitectura simpla, bazata pe patru heatpipe-uri de 8mm dispuse in linie, lucru ce poate optimiza airflowul si lamele de suprafata mare (50 la numar) distantate la 2mm. O distanta de 2mm intre lamele este un bun compromis pentru a atinge o eficinta bune in conditii de low si medium air flow, bineinteles daca avem si o suprafata mare de disipare, prezenta la Titan Fenrir. Nu este prezent suportul pentru doua ventilatoare dar montarea celui de al doilea ventilator se face foarte usor, eu testand si in acest fel mai ales pentru ca arhitectura coolerului (lamele late) ar trebui sa permita sclalarea buna cu doua ventilatoare.

Forma lamelelor seamana putin cu forma lamelelor lui True, dar sunt mai late si fara indoiturile de pe laterale. Acest design are scopul de a mari anumti coeficienti de aerodinamicitate:

“In fluid dynamics, the drag coefficient (commonly denoted as Cd, Cx or Cw) is a dimensionless quantity that is used to quantify the drag or resistance of an object in a fluid environment such as air or water. It is used in the drag equation, where a lower drag coefficient indicates the object will have less aerodynamic or hydrodynamic drag. The drag coefficient is always associated with a particular surface area.”

Per total calitatea este buna, din nou spun la aceasta categorie de pret nu putem avea mari pretentii precum nichelarea sau solderingul. Fenrirul mi-a lasat o impresie buna, arhitectura lui este simpla si cu potential, lucruri care ar trebui sa ii aduca o performanta buna la un pret competitiv.

Pachetul coolerului este un alt aspect pozitiv al acestui cooler. Precizez de la bun inceput ca revizia care am cumparat-o eu este mai veche si spre deosebire de revizia noua nu contine prindere pentru socket 1366. Avem tot ce trebuie in pachet, pasta termica de calitate buna, sistemele de prindere destul de solide, in intregime din metal si cu backplate, dispunand si de saibe de protectie pentru placa de baza. Ventilatorul desi nu are o finisare de calitate, este de tip pwm cu o turatie intre 800 si 220rpm si are un adaptor care ii reduce turatia la o valoare de proximativ 1300rpm, facilitate ce este foarte bine venita.

Pot sa spun ca am fost multumit de pachet, ventilatorul putea fi de calitate mai buna dar la acest pret se accepta, mai ales ca avem un TIM care la o analiza simpla pare ca ar fi din oxid de aluminiu si nu este pasta siliconica (cum nu ma pot abtine sa amintesc, am intalnit la Thermalright Arrow). Amintesc din nou prinderile metalice reprezinta un lucru rar la acest pret.

Specificatiile, comparatii pentru a vedea marimea lui si continutul pachetului le vedeti in pozele urmatoare.

Comentarii

14 comentarii la: Arhitectura HDT, intre dezamagire si miracol

  1. Bravo Maestre, un articol de nota 10 ! Foarte bine documentat.

  2. walftob a scris pe:

    Nu pot sa cred cat review de mare! Am ce citi week-end-ul asta. Cred ca ti-a luat ceva timp.

  3. rob overseer a scris pe:

    felicitari pentru articol

  4. Hai ca mai aveai putin si ti se terminau paginile la caiet de atat scris:)

  5. cirthix a scris pe:

    Impressive article, I can only imagine how much time it consumed.

  6. Wow, cand ma gandesc cum arata coolerul meu mi-e rusine.

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    Multumesc (thank you), 26.02.2010 was the date of the begining – link:

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  8. Tile a scris pe:

    Initial am ramas masca la numarul mare de pagini al review-ului. Ceea ce imi place la acest review este profesionalismul si faptul ca nu scapi nici un detaliu in analiza fiecarui cooler.

  9. meseriasugt a scris pe:

    Cu adevarat impresionant, rar vezi un review atat de complex, ar trebuie sa iti dam fiecare din noi cate o zi din viata pentru a recupera timpul pierdut.

  10. Kebola a scris pe:

    Ciao!
    Pe mine ma intereseaza in ce masura CoolIT ECO poate fi modat.
    Pentru ca eu as vrea:
    1. sa imi cumpar 1 si sa-i adaug un extra radiator (dublu sau triplu). Dar nu stiu cum este partea de mufare.
    SAU
    2. sa imi cumpar 2 si sa folosesc cele 2 radiatoare in serie. (pompa extra o pastrez de rezerva)

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Salut,

    Nu sunt un expert in watercooling dar nu cred ca este o solutie buna sa modezi acest sistem.

    Este posibil ca la adaugarea unui radiator mai mare sa imbunatatesti temperaturile, dar pentru ceva consistent cred ca trebuie sa schimbi si pompa (adica blocul cpu cu totul) si sa adaugi un rezervor, adica alt sistem de racire.

    Trebuie sa elimini toate punctele slabe pentru performante (mult) mai bune, care sa te multumeasca si din pacate lucrul acesta inseamna un custom water cooling si nu modarea lui CooliT.

    Cel mai bine ar fi sa te inscrii pe forum si cu siguranta vei beneficia de sfaturi mult mai bune decat ale mele in ceea ce priveste racirea pe apa.

  12. Silviu a scris pe:

    Eu zic că ar fi fost interesant să vedem şi nişte rezultate ale coolerului stock de la intel. Pentru că intrebarea aia cu “de ce să dau 200 pe un cooler când pot să dau şi 100” se poate transforma in “de ce să iau un cooler când ăla stock poate e suficient?”

  13. danny a scris pe:

    Imi place ca nu scapi niciun detaliu in materie de coolere

  14. Anonim a scris pe:

    Ai aratat tot ce trebuie cu foarte mult profesionalism. Se vede ca acest review este facut cu foarte mult devotament…ai pus suflet in ceea ce ai reusit sa faci, ceea ce noua,cititorilor ne place foarte mult. Esti de nota 11. Felicitari! Un rewiev…”dat dracu'” .
    PS. am invatat multe de aici…Multumesc!

Lasa-ne un comentariu: