Metodologie testare AIO-uri si coolere pe aer 2023

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 11 August, 2023.

Metodologie

 

Asa cum obisnuim de ceva timp, testam coolerele in conditii real-life, asa cum le vor utiliza multi dintre voi acasa. In acest scop, vom monta coolerul pe aer sau AIO-ul intr-un sistem realizat special, iar masuratorile vor fi efectuate cu carcasa inchisa. Utilitarul folosit pentru testare a fost OCCT V12, din care am rulat testul Linpack cu librariile v2021 timp de 15 de minute. Pentru inregistrarea temperaturilor am folosit HWiNFO64, din care am extras cea mai mare temperatura atinsa in decursul celor 15 minute. In grafice vom trece insa Δt in oC, socotit ca diferenta dintre temperatura maxima atinsa si temperatura ambientala masurata precis cu o sonda de imersie tip K cuplata la un aparat ElmorLabs KTH-USB.

Pentru ca nivelul de zgomot emis de catre coolerele sau AIO-urile testate este o caracteristica importanta si un criteriu de cumparare pentru multi utilizatori, am decis ca noua metodologie sa includa si aceasta masuratoare. In acest scop am utilizat un decibelmetru Multicomp Pro amplasat pe un trepied la o distanta de 40cm de catre centrul panoului superior al carcasei, care este si principalul loc pe unde zgomotul poate iesi din carcasa. Trepiedul va fi amplasat mereu in aceeasi pozitie, la fel cum si carcasa va sta pe birou intotdeauna in aceeasi pozitie, pentru o repetabilitate cat mai buna a rezultatelor. Masuratorile se fac intr-o camera cu zgomot de fundal masurat la 33.3 dBA (A-weighted decibel), iar ventilatorul suplimentar (Nidec Servo) folosit atunci cand testam coolere pe aer va fi deconectat.

 

 

La final

 

Desigur orice noua metodologie implica testarea si verificarea unui numar ridicat de parametrii, activitate pe care am intreprins-o de altfel intensiv in ultimele saptamani. Asta nu inseamna insa ca metodologia este gata 100% – asa cum va spuneam, avem in lucru atat o sarcina sintetica pentru anumite scopuri mai putin uzuale, cum ar fi masurarea performantei pastelor termice sub azot lichid, dar si o metodologie dedicata circuitelor de racire cu lichid, respectiv componentelor care intra in alcatuirea lor.

Pana atunci insa, mai aveti putin de asteptat, insa cat de curand veti avea ocazia sa vedeti in practica primele review-uri de coolere testate utilizand noua metodologie LAB501. Ba mai mult decat atat, veti intalni in grafice si cateva nume binecunoscute, unele dintre ele chiar referinte in domeniu. Tot ce ne mai ramane acum este sa ne hotaram carui cooler nou lansat sa ii oferim onoarea de a inaugura metodologia noastra. Hmm… oare despre ce poate fi vorba?

Comentarii

2 comentarii la: Metodologie testare AIO-uri si coolere pe aer 2023

  1. darco_2 a scris pe:

    Cand ai un articol dedicat doar metodologiei de testare, stii ca urmeaza ceva epic!

    Looking forward to it!

  2. Dor a scris pe:

    Spor la retestare! Sper sa reușiți sa retestati cât mai multe.

Lasa-ne un comentariu: