Metodologie testare ventilatoare 2024

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 23 April, 2024.

Cuvant inainte

 

Lipsa mea de activitate jurnalistica din ultimul timp se datoreaza dezvoltarii unei metodologii de testare pentru ventilatoare, aceasta stand de acum incolo la baza tuturor review-urilor dedicate ventilatoarelor de 120mm. Spre deosebire de testarea sintetica folosind un tunel de vant, care este relevanta mai mult pentru ventilatoarele de carcasa, noi vom aborda evaluarea ventilatoarelor in primul rand prin prisma performantelor oferite.

O atentie deosebita am acordat-o masurarii zgomotului dezvoltat de fiecare ventilator in parte, atat cantitativ prin intermediul unui decibelmetru, cat si calitativ, folosind un microfon calibrat si un program de analiza spectrala. In acest scenariu ne intereseaza frecventele dominante emise de ventilator atat in gama de frecvente generate de obicei de un ventilator prin miscarea rotorului si a aerului (20Hz – 1000Hz), cat si gama de frecvente specifice motorului (1000Hz – 2500Hz). Sunete mai inalte de 2.5kHz nu ar trebui sa avem, insa mai pot aparea rezonante sau interferente care nu tin de zgomotul generat de ventilator in sine.

Sutele de ore dedicate elaborarii metodologiei de test, constructiei incintei antifonate pentru masura precum si testarii in sine vor fi pe deplin justificate in timp, comparatiile devenind semnificativ mai usoare odata ce toate protocoalele sunt in puse la punct. Avand in vedere ca diferenta intre ventilatoare este destul de mica in unele cazuri, cel mai greu a fost sa gasesc cea mai buna metoda de a evalua performanta ventilatoarelor in conditiile unei repetabilitati cat mai bune a rezultatelor. A implicat folosirea unui AIO de 360mm cu senzor de temperatura a lichidului integrat precum si o sonda K de mare precizie cuplata la un dispozitiv care poate inregistra continuu temperatura mediului ambient.

Vom trece in revista toata procedura de test pe care o vom folosi de acum incolo pentru testarea ventilatoarelor de 120mm, asadar haideti sa trecem prin analiza platformei de test pe pagina urmatoare.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Metodologie testare ventilatoare 2024

  1. Bugsy004 a scris pe:

    Salut!
    Cele Corsair m-ar interesa, QX120 și RX120.
    Mulțumesc.

  2. matose Post author a scris pe:

    Salutare! QX120 va fi inclus in grafice inca de la primul review in timp ce RX120 va beneficia de un review dedicat

Lasa-ne un comentariu: