Metodologie testare ventilatoare 2024
Turatia ventilatoarelor
Deoarece ventilatoarele ruleaza la turatii diferite, am gandit o metodologie pentru a putea compara performanta atat la turatia maxima, cat si la turatii reduse, avand grija sa avem si 4 praguri unde RPM-ul sa fie identic. Majoritatea site-urile testeaza setand un procent PWM, insa acest lucru genereaza RPM-uri diferite in functie de ventilator, prin urmare nu vom avea niciodata aceasi turatie. Este mai simplu de setat si testat asa, insa nu mi se pare deloc relevant pentru ca in 99% din cazuri vom ajunge sa comparam mere cu pere.
Prin urmare metodologia noastra implica testarea in primul rand la RPM-ul maxim suportat de ventilatoare, apoi coboram treptat la 2000RPM (setare de performanta ridicata), 1600RPM (setare de performanta), 1200RPM (sweetspot intre performanta si silentiozitate) si 800RPM (pentru silentiozitate). In cazul ventilatoarelor care au din fabrica o turatie mai mica de 2000RPM, vom cobori la primul prag inferior, adica 1600RPM. Turatia exacta este setata folosind un controller EK-Loop Connect pentru ventilatoarele PWM, in timp ce modelele cu controller proprietar vor fi setate folosind software-ul producatorului (Corsair, Thermaltake, etc).
Procedurile de test
Utilitarul folosit pentru testare a fost OCCT V12, din care am rulat testul Linpack cu librariile v2021 timp de 15 de minute. Pentru inregistrarea temperaturii lichidului am folosit cea mai recenta versiune a utilitarului iCUE, din care am extras cea mai mare temperatura atinsa in decursul celor 15 minute. In grafice vom trece insa Δt in oC, socotit ca diferenta dintre temperatura maxima maxima a lichidului si temperatura ambientala masurata precis cu o sonda de tip K de mare precizie (OMEGA seria 5TC) cu conector OMEGA seria SMPW cuplata la un aparat ElmorLabs KTH-USB. Dupa mai multe teste pentru a determina cea mai relevanta pozitie, sonda a fost amplasata in fata ventilatorului superior amplasat pe radiatorul de 360mm, distanta fiind mentinuta mereu aceeasi. Temperatura mediului ambient a fost socotita ca media temperaturii ambientale monitorizata pe parcursul celor 15 minute de test, pentru acest lucru fiind logate in medie 55000 valori.
Aceasta metoda de a calcula Δt este cea mai eficienta in cazul testarii ventilatoarelor, pentru ca ne ofera o precizie mai ridicata avand in vedere faptul ca temperatura lichidului si cea a mediului ambient sunt raportate in pasi de 0.1oC (lucru imposibil pentru temperatura nucleelor procesorului). Consistenta rezultatelor este verificata prin minim 3 rulari executate cu o pauza de 10 minute intre ele pentru a permite temperatura lichidului AIO-ului sa revina la normal.
Comentarii
Salut!
Cele Corsair m-ar interesa, QX120 și RX120.
Mulțumesc.
Salutare! QX120 va fi inclus in grafice inca de la primul review in timp ce RX120 va beneficia de un review dedicat