CES 2020 – SiFive – HiFive Unleashed pentru dezvoltatorii RISC-V

Scris de: , in categoria: Stiri, in 12 January, 2020.

SiFive

 
Trebuie sa va spun ce la bun inceput ca in cadrul CES-ului avem de-a face preponderent cu produse care tin mai putin de PC/Hardware si mai mult de latura consumer a segmentului IT&C. Ma refer aici la televizoare, mijloace de transport inteligente, ba chiar si sepci care ar trebui teoretic sa amelioreze efectele calvitiei (da, am vazut si asa ceva aici). Exista insa si latura hardware a domeniului tech, nume ca AMD, Intel, Nvidia, MSI, GIGABYTE, Crucial, HyperX, Lenovo sau Dell fiind prezente cu noutati la fata locului.

Si totusi, exista si companii si mai tehnice de atat, daca va vine sa credeti. Un exemplu in acest sens ar fi SiFive, companie pe care am intalnit-o in pelerinajul meu la evenimentul Pepcom. Cine sunt SiFive? O companie fondata in 2015 de catre Krste Asanović, Yunsup Lee si Andrew Waterman, trei cercetatori de la Universitatea Berkley din California.

Cu ce se ocupa SiFive? Ei bine, sunt ceea ce noi in acest domeniu numim “fabless semiconductor company”. Ganditi-va de exemplu la ARM, o companie care se ocupa cu design-ul arhitecturii microprocesoarelor, care sunt integrate apoi sub licenta de catre alte companii, cum ar fi Samsung, Qualcomm sau MediaTek.

SiFive au un obiect similar de activitate, doar ca in cazul lor arhitectura se numeste RISC-V, iar SiFive pot produce atat design-uri pentru SoC-uri, cat si design-uri custom, la cerere, pentru o larga gama de clienti. Un exemplu in acest sens ar fi colaborarea cu Samsung, care au anuntat in Decembrie parteneriatul cu SiFive pentru parti din modem-urile 5G ale companiei, respectiv pentru partea de AI integrata in senzorii de imagine din produsele Samsung.

Un anunt similar au facut si cei de la CEVA, chiar in urma cu mai putin de o saptamana, utilizand design-urile celor de la SiFive pentru DSP-uri audio, procesoare pentru imbunatatirea procesarii imaginii s.a.m.d.

Ei bine, la CES 2020 am avut ocazia sa ne intalnim cu James Prior, Head of Global Communications – SiFive, care ne-a aratat dev-board-ul HiFive Unleashed, care ofera pasionatilor posibilitatea de a face primii pasi in programarea pentru RISC-V. Este adevarat, HiFive Unleashed este prezenta pe piata de ceva vreme, insa aceasta a fost prima data cand am avut ocazia sa o vedem pe viu si ne-am bucurat sa vedem si elemente ceva mai … “tech” in cadrul CES 2020.
 

Comentarii

Niciun comentariu la: CES 2020 – SiFive – HiFive Unleashed pentru dezvoltatorii RISC-V

Lasa-ne un comentariu: