Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 March, 2010.

Nici nu ne revenisem bine dupa Craciun, revelion, concediul prilejuit de ele si atmosfera de rigoare, cand Intel a lansat noua gama de procesoare pe 32nm, primele procesoare ce nu necesita o placa video separata datorita faptului ca integreaza un GPU. “Clarkdale” poarta numele variantele pentru desktop si sunt intruchipate in modele Core i5 si Core i3 – la care se adauga si foarte accesibilul Pentium G6950, iar noi am avut o oarecare retinere fata de topologia aleasa de Intel pentru aceasta platforma. Chip-ul grafic penaliza anvelopa termica disponibila, adauga costuri pentru cei care doresc procesoarele pe 32nm insa nu au nevoie de grafica integrata iar cuplarea GPU si CPU in aceeasi capsula a dus la limitarea latimii de banda a memoriei disponibile pentru CPU.

“Arrandale” insa, varianta mobila a lui Clarkdale, ne-a lamurit exact de ce Intel a ales aceste solutii tehnice si carui segment ii se potrivesc perfect aceste procesoare. Prezentandu-se sub forma modelelor Intel Core i3, Core i5 sau Core i7, aceste procesoare sunt o solutie excelenta pentru notebook-uri, tintind sa ofere performanta net superioara generatiei anterioare cu un consum de energie mai redus, multumita procesului de fabricatie pe 32nm precum si a facilitatilor de power saving caracteristice unui derivat din arhitectura Nehalem.

Precum vedeti, gama de performanta e bine acoperita, oferta incluzand procesoare cu frecventa de baza intre 1.06Ghz si 2.66Ghz. Precum stiti din articolele despre arhitectura Nehalem respectiv despre procesoarele Clarkdale, si aici vom regasi tehnologia Intel Turbo Boost insa intr-o integrare mult mai agresiva, in sensul cat se poate de imbucurator: nu numai ca permite cresteri ale frecventei atat de mari in functie de solicitare incat in unele cazuri aceasta se dubleaza, cum e cazul procesorului Core i7-620UM, dar actioneaza si asupra chip-ului grafic, crescandu-i sau reducandu-i frecventa in caz de nevoie si daca anvelopa termica permite acest lucru.

Fiind fratele mai economic al lui Clarkdale, orice procesor Arrandale va avea doua nuclee fabricate pe 32nm, 4MB de L3 cache si va suporta Hyperthreading. Consumul energetic e insa faptul ce le deosebeste cel mai mult, daca in cazul Clarkale avem specificat 73W sau chiar 87W, Arrandale se multumeste cu un consum maxim intre 18 si 35W, in functie de model. Pe langa asta, Intel au lucrat destul de mult in a defini un model de utilizare cat mai exact, astfel incat sa puna la dispozitia user-ului resursele utilizate cel mai des intr-o proportie cat mai potrivita, acest lucru afectand atat arhitectura per ansamblu a platformei cat si comportamentul PCU (Power Control Unit) ce are in sarcina management-ul starilor de performanta (sleep, idle, activitate, frecvente, turbo boost etc) ale procesorului si al chip-ului grafic integrat. Rezultatul a fost obtinerea unei autonomii cat mai bune fara a irosi prea multa performanta, facand platforma per total una extrem de eficienta.

Comentarii

Un comentariu la: Platforma pentru notebook Intel Arrandale – Asus KF52

  1. Centrale Viessmann a scris pe:

    Imi place articolul tau, foarte interesant nu ma pricep prea bine in acest domeniu insa am invatat cate ceva. Multumesc.

Lasa-ne un comentariu: