Cooler Master Silent Pro M2 1500W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 10 July, 2012.

 

 

Ventilatorul folosit este un DFS132512H produs de Young Lin, un ventilator de 135mm ce foloseste de un lagar de tip Hysint bearing. Aceasta constructie este o alternativa pentru mai cunoscutele HDB sau FDB care se regasesc pe ventilatoarele high-end si ar trebui sa ofere o fiabilitate asemanatoare lagarelor cu rulmenti in timp ce zgomotul produs de motor nu ar trebui sa fie perceptibil de la distanta. De pe site-ul Young Lin am putut afla ca H-ul din coada numelui presupune o turatie de 1700rpm la 12V. Ramane de vazut daca este suficient pentru o sursa de 1.5kW cu eficienta de nivel 80Plus Silver.

 

 

 

Aranjarea interioara si marimea radiatoarelor indica faptul ca electronica ar fi produsa de Enhance. Acum se poate vedea si de ce sursa a fost construita atat de lunga, PCB-ul are niste dimensiuni foarte generoase din cauza numarului si a marimii componentelor. In primar, de exemplu, se gasesc nu mai putin de 4 condensatori electrolitici, iar transformatorul este mult mai mare decat in alte surse din moment ce el duce greul pentru toti cei 1500W pe care sursa trebuie sa ii livreze.

Partea de filtrare arata foarte bine, fiind construita din 4 condensatori X, 2 condensatori Y, doua bobine, doi termistori si un varistor pe baza de oxid de metal. Nimeni nu vrea sa afle ca sursa lor scumpa s-a ars, iar acest etaj ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru a proteja sursa de eventualele varfuri de tensiune din reteaua electrica.

 

 

 

Aruncand o privire mai atenta, se poate constata cu placere utilizarea exclusiva a condensatorilor electrolitici niponi. Cei 4 din primar sunt produsi de Panasonic-Matsushita, fiecare avand o capacitate de 270uF (in total 1080uF) certificata la 105˚C. In secundar nu se gasesc decat condensatori electrolitici produsi de ChemiCon, din seria KZE, si ei certificati pentru buna functionare la 105˚C.

 

 

 

Comentarii

6 comentarii la: Cooler Master Silent Pro M2 1500W – Test practic

  1. Salve,

    Nu inteleg de ce in plina vara nu se fac si niste teste sau/si prezentari, la diferite siteme de racire: ventilatoare, siteme alternative de racire sau, de ce nu, ceva din zona excentrica! 🙂
    Inteleg ca pentru anumite componente primite de la firmele producatoare sau reprezentatii acestora, trebuiesc facute niste articole prioritare (reviews), dar as dori sa tineti cont si de sezonul in care ne aflam.
    Ce ar cere micul utilizator in acest sezon?
    M-ar interesa daca se poate, niste teste cu ventilatorul – Joujye BW-1238B-PWM (http://www.jj-computer.com/index.php?id=730).

    Multumesc pentru intelegere. 🙂

  2. Monstru a scris pe:

    La categoria racire gasesti suficiente teste pe aceasta tema. In al doilea rand, nu testam ventilatoare si in al treilea rand, maestrul racirii, Ramiro, este in vacanta.

  3. Monstru a scris pe:

    Si da, este vorba si de producatorii care trimit produsele la test. Ramiro asteapta de luni bune Thermalright Silver Arow SB-E ca sa il compare cu Phanteks si NH-D14. Daca tovarasii de la Thermalright sau reprezentantii lor locali nu trimit sample-ul odata, eu ce sa le fac?

  4. @Monstru, sper ca te-ai grabit cind ai scris: “nu testam ventilatoare”. Doar nu sint masini de cusut sau articole din domeniul papetariei.
    In orice caz, ar trebui facute si cronici despre acest segment (ventilatoare) asa cum se pot intilnii si pe alte site-uri. Exeple sint destule. Doar fac parte integranta din cadrul PC-ului; sint niste componente alte acestuia.
    Prin chestiunea mentionata mai sus am crezut ca o sa prezinte interes, prin acest fel aducindu-se citeva mici exemple de sezon, din partea vostra sau a altor utilizatori pasionati de asa ceva. De la poze, la diferite articole de pretutindeni, amuzante sau nu.
    Ca o sugestie. Ar trebui sa scrieti la mai multi producatori de componente fie ca sint “noi in bransa” sau “mari”. Important sa primiti componente din partea lor iar utilizatorii sa-si faca o parere despre acestea, desigur, prin intermediul cronicilor voastre. 🙂

  5. Monstru a scris pe:

    Ehehe, cat de gresit ai inteles ce am zis. Noi nu testam ventilatoare, asa e. Nu pentru ca nu le consideram importante, ci pentru ca odata, de mult, cand ne-am gandit sa punem la punct o metodologie corecta pentru testarea lor, am ajuns la concluzia ca nimeni din industria asta nu testeaza ventilatoare asa cum trebuie, si ca sa o facem asa cum credem noi ca ar trebui testate defapt ne-ar costa foarte multi bani si foarte mult timp.

    Problema nu tine de scule (dBmetru sau anemometru), avem sau le putem cumpara. Problema tine de reactia diferitelor categorii de oameni la anumite frecvente si de perceptia lor legata de silenziozitate. Asa ceva se poate testa doar pe esantioane mai mare de 100 de subiecti, in conditii speciale.

    Inainte de testele lui Ramiro, nimeni nu testa cooler-e asa cum ar trebui. In timp, chiar si cei de la SPCR si-au modificat incet incet metodologia, influentati de nebuniile pe crae le face haiducul. Acolo a fost relativ simplu de rezolvat – pasiune si munca titanica a unui om au schimbat ceva. Ei bine, in cazul ventilatoarelor, lucrurile sunt mai complicate decat in cazul cooler-elor, daca iti vine sa crezi asa ceva 🙂

  6. Cosmin a scris pe:

    Ca posesor de Enermax MaxRevo 1500W, pot sa afirm (chiar nu sunt subiectiv), ca sursa celor de la Cooler Master lasa de dorit, daca ne raportam la suma platita. Un exemplu concret e constructia acesteia. Comparati CM cu poza de mai jos, si cred ca v-ati convins:

    http://www.techpowerup.com/reviews/Enermax/EMR1350EWT/images/in_top_quarter.jpg

Lasa-ne un comentariu: