Review – Creative Sound Blaster AE-9

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 December, 2019.

Medologie si teste

 

La o placa de sunet de un asa calibru am ales sa testez folosind 3 seturi de casti, incepand de la unele usor de amplificat (Creative Aurvana Live!2), continuand cu legendarele Sennheiser HD 600 si incheind cu cireasa de pe tort: Audeze LCD 2 Classic. La un pret de aproximativ 400lei, Aurvana Live!2 de la Creative sunt o pereche de casti cu un raport pret / calitate extrem de ridicat, acestea fiind echipate cu difuzoare cu membrana textila de la Foster si o impedance “accesibila” de doar 32ohmi.

Lansate pentru prima oara acum 22 ani, Sennheiser HD 600 au suferit mai multe revizii pana acum – exemplarul nostru este fabrica chiar in Romania, unde cei de la Sennheiser si-au deschis recent o fabrica. Cu o impedanta de 300ohmi, HD 600 nu sunt chiar usor de dus de catre amplificator, insa caldura sunetului, claritatea si dinamica care le definesc vor compensa din plin investitia.

Trecand de la Sennheiser HD 600 ce au un pret de 1300lei catre Audeze LCD 2 Classic simtim o diferenta destul de mare, in principal datorita tehnologie magnetice planare folosita. Asta implica amplasarea de magneti pe ambele parti ale diafragmei, din acest motiv castile fiind mai voluminoase si mai grele decat cele echipate cu difuzoare normale. Impedanta de lucru este de doar 70ohmi insa tehnologia Planar magnetic necesita curenti mai mare, asadar Audeze LCD 2 Classic vor fi cel mai greu de dus casti pentru amplificatorul integrat in AE-9. Pretul acestor casti este de 2800lei, insa soundstage-ul, bass-ul si nivelul detaliilor sunt greu de atins de castile uzuale.

Datorita design-ului ce implica o membrana foarte subtire, raspunsul acesteia este mult mai rapid, lucru care poate fi observat cu usurinta in cazul bass-ului care este puternic dar nu coplesitor, precum in cazul multor casti echipate cu difuzoare dinamice (clasice). LCD 2 Classic coboara mai jos in frecventa decat HD 600, atenuarea bass-ului atunci cand coboram sub 70-80Hz este simtitor mai mica. Melodia care a dat cele mai bune rezultate aici a fost Ying Yang Twins – The Whisper Song.

Pentru testare am folosit Deezer HiFi in format lossless, in SB Command am bifat Direct Mode iar selectorul de impedanta a fost setat pe Normal (N) pentru Creative Live!2, respectiv pe Ridicat (HIGH) in cazul lui Sennheiser HD 600 si Audeze LCD 2 Classic.

 

 

Pentru auditie am folosit o multitudine de melodii, insa ca referinta am avut in principal piesele: Phoenix – Negru Voda, Katie Melua – The one I love is gone, Ying Yang Twins – The Whisper Song, Jinger – Pisces, Dave Brubeck – Take Five, Dido – White Flag. Avand in vedere pretul de comercializare, Creative Aurvana Live!2 se comporta admirabil, sunetul cald, placut, dat de membranele de bio-celuloza impresioneaza prin naturalete, chiar daca sufera usor la liniaritate (se simte un profil in “V” in ceea ce priveste raspunsul in frecventa). Limitarile difuzoarelor de 40mm se simt atunci cand utilizam volume mai ridicate, bass-ul devine usor distorsionat si “murdar” daca pot sa-i spun asa. Amplificatorul integrat in unitatea externa ACM a placii Creative AE-9 nu a avut nici un fel de problema cu impedanta de 32ohmi, le-a condus fara probleme pe setarea de impedanta medie (N).

Trecerea la Sennheiser HD 600 ne obliga sa selectam impedanta ridicata pe ACM, astfel avand volum suficient chiar si pentru cei mai “surzi” dintre noi. Imbunatatirea sunetului se cunoaste imediat, HD 600 fiind liniare, mai detaliate si cu mai mult soundstage daca e sa comparam cu Live!2. O imbunatire majora vedem si la separatia intre instrumente, iar frecventele joase coboara mai jos si sunt mai clare si aerisite datorita arhitecturii deschise.

 

 

Cireasa de pe tort, dar si platforma de test pentru pagina urmatoare, unde vom testa mai multe perechi de OPAMP-uri urmarind modificarea (speram imbunatatirea) sunetului, sunt castile cu tenologie Planar magnetic LCD 2 Classic de la americanii de la Audeze. Calitatea constructiei, inclusiv cablurile modulare, tipa din toti rarunchii High-End, insa pretul este unul destul de ok in acest moment pentru o asemenea calitate si un asemenea sunet: 2799lei.

Trecand de la HD 600 la LCD 2 Classic e ca si cam ai lua un val de peste difuzoare, sunetul devine mai deschis, mai prezent si mai dinamic. Bass-ul coboara pana spre 10Hz fiind percutant si nemilos, instrumentele vin mai aproape iar inaltele, desi sunt prezente, nu obosesc deloc ascultatorul. Ce sa mai … sunetul emis intra in alta clasa, insa Audeze LCD 2 Classic sunt mai greu de dus de catre amplificatorul de casti, desi impedanta lor este mult mai mica decat cea a modelului HD 600. Bine, HD 600 sunt printre cele mai usor de dus casti de 300ohmi iar LCD 2 Classic sunt bazate pe tehnologia Planar magnetic, care prin constructie necesita un curent mai ridicat, ceea ce le face mai greu de condus. Pe pagina urmatoarea ne apucam sa modificam OPAMP-urile care vin in configuratia de baza a Creative Sound Blaster AE-9 si vom nota diferentele.

 

 

Comentarii

8 comentarii la: Review – Creative Sound Blaster AE-9

  1. Laur a scris pe:

    Interesanta comparatia de OPAMP. Mi-ar fi placut sa aud de la cineva cum s-ar comporta la reproducerea fisierelor MQA, folosind in test playerul Audirvana. Un NU Audio Pro e un competitor de luat in seama. Din pacate nu-mi ramane decat sa astept rabdator asezarea pretului dar si aparitia competiei de la EVGA. Multumesc!

  2. Daca pretul nu ar fi o problema, s-ar merita incerca aceasta placa cu OPAMP-uri Burson?

  3. George a scris pe:

    Stiu ca opa627 e mono, se folosesc doua opa627 sau doar unul?

  4. Monstru a scris pe:

    George – aprobam comentariile manual, dureaza o perioada pana apar, nu trebuie sa te sperii (am vazut ca ai pus intrebarea de mai multe ori).

    Legat de intreabarea ta, il voi lasa pe Matei sa raspunda, tinand cont ca el a testat placa de sunet.

  5. Daniel Elefteriadis a scris pe:

    Daca vreti sa schimbati OP-Amp-urile, primul sir din marginea bracketului PCI este cel pentu ieșirea pentru vasti.
    Sunt unii care deja montează OP-ampuri scumpe de la Burson, dar alea fiind destul de măricele, merge doar sa fie montate pe ieșirea ptr. casti dacă nu vrei sa scoti carcasa cu totul.
    …dar bineinteles nu au destul Wattzi ca modelele AE5 și AE7 care folosesc cate 2 tranzistori per canal în configurație push-pull PNP+NPN

  6. zsolt csordas a scris pe:

    Pentru I/V LM6172 este candidatul ideal (probabil va necesita si niste condensatoare de decuplaj a alimentarii lipite direct pe pinii 4/8 sa nu intre in oscilatii pentru ca este un integrat foarte rapid cu SR.3000V/uS ! )care poate fii urmat in etapa L/P filtru dupa preferinte de AD712 ,AD797 sau OPA627.

  7. Marinescu Catalin a scris pe:

    De unde cumpar AD8599 si AD797BRZ??? De 2 ore tot caut pe net si dau de saituri numai din China… Prefer un magazin din Romania pt ca le vreau cat mai urgent.

    Am reusit sa le ard pe cele originale de pe placa si acum “stau cu dintii la gard”… Inca mai am ceva sunet dar e plin de distorsiuni si paraituri, deci restul placii e functional aparent.
    Daca va intrebati cum am reusit performata asta, e foarte simplu, lipsa impamanrare la calculator!

    Daca sunt varianta SMD un link daca se poate de unde iau si adaptorul pt soclu.
    Va multumesc

  8. matose Post author a scris pe:

    Salut, te pot ajuta eu cu ele. Scrie-mi te rog pe mail, il gasesti pe site

Lasa-ne un comentariu: