Review – Creative Sound Blaster AE-9

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 December, 2019.

Constructie

 

Shield-ul metalic EMI ce acopera intregul PCB lasa sa se vada numai cele 4 OPAMP-uri situate pe socket-uri pentru o inlocuire usoara. Spre deosebire de AE-5 nu mai avem suport pentru benzi RGB, lucru normal tinand cont de faptul ca AE-9 este destinata in principal audiofililor si creatorilor de continut. Asta nu inseamna ca nu avem iluminare pe placa, in partea superioara avem logo-ul Sound Blaster iluminat in alb precum si modelul (AE-9) luminat in galben.

Pe laterala placii din interiorul carcasei regasim o mufa PCI-Express cu 6 pini pentru alimentarea amplificatorului de casti si microfon aflat in unitatea externa (ACM), practic fara acest conector nici macar nu se aprinde breakout box-ul. Aproape 30% din PCB-ul placii este dedicat sursei de alimentare CleanLine, necesara pentru a stabiliza si curata tensiunea necesara pentru amplificatoarele de casti si microfon, inclusiv Phantom Power-ul de +48V necesar microfoanelor XLR. O sursa de alimentare buna inseamna mai putin zgomot de fond precum si o imbunatatire a sunetului prin rezerva de putere pe care o poate furniza atunci cand avem de-a face cu tranzienti rapizi.

Pe cealalta parte avem panoul I/O unde gasim 2 RCA-uri pentru iesire frontala, 2 jack-uri de 3.5″ (iesire surround, iesire centru + subwoofer), 2 conectori optici TOSLink (intrare, iesire) precum si un conector mini HDMI pentru conectarea unitatii externe ACM.

 

 

Unitatea externa ACM are un design modern, aceasta continand pe partea din fata conectorii pentru casti (6.3mm, 3.5mm) precum si cei pentru microfon (3.5mm, XLR). In functie de impedanta castilor avem un selector prin care putem modifica gain-ul amplificatorului Xamp: impedanta mica (IEM), medie (N) sau ridicata (HIGH). De remarcat faptul ca amplificatorul de casti foloseste exclusiv componente discrete intr-o arhitectura Bi-amp, ceea ce inseamna ca fiecare canal este amplificat separat pentru a micsora crosstalk-ul intre canale. Butonul de volum digital este iluminat de jur imprejur, o apasare intre 2 si 4 secunde schimba iesirea de pe Line-Out pe casti in timp ce o apasare scurta are efectul de Mute.

Tot pe partea din fata mai avem butonul SBX care activeaza sau dezactiveaza profilul SBX setat prin intermediul SB Command, dar si butonul +48V prin care putem porni alimentarea Phantom Power in cazul in care avem un microfon XLR instalat. Pe partea din spate gasim intrarea auxiliara, sub forma a 2 conectori RCA.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Creative Sound Blaster AE-9

 1. Laur a scris pe:

  Interesanta comparatia de OPAMP. Mi-ar fi placut sa aud de la cineva cum s-ar comporta la reproducerea fisierelor MQA, folosind in test playerul Audirvana. Un NU Audio Pro e un competitor de luat in seama. Din pacate nu-mi ramane decat sa astept rabdator asezarea pretului dar si aparitia competiei de la EVGA. Multumesc!

 2. Daca pretul nu ar fi o problema, s-ar merita incerca aceasta placa cu OPAMP-uri Burson?

 3. George a scris pe:

  Stiu ca opa627 e mono, se folosesc doua opa627 sau doar unul?

 4. Monstru a scris pe:

  George – aprobam comentariile manual, dureaza o perioada pana apar, nu trebuie sa te sperii (am vazut ca ai pus intrebarea de mai multe ori).

  Legat de intreabarea ta, il voi lasa pe Matei sa raspunda, tinand cont ca el a testat placa de sunet.

 5. Daniel Elefteriadis a scris pe:

  Daca vreti sa schimbati OP-Amp-urile, primul sir din marginea bracketului PCI este cel pentu ieșirea pentru vasti.
  Sunt unii care deja montează OP-ampuri scumpe de la Burson, dar alea fiind destul de măricele, merge doar sa fie montate pe ieșirea ptr. casti dacă nu vrei sa scoti carcasa cu totul.
  …dar bineinteles nu au destul Wattzi ca modelele AE5 și AE7 care folosesc cate 2 tranzistori per canal în configurație push-pull PNP+NPN

Lasa-ne un comentariu: