Review – Creative Sound Blaster AE-9

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 December, 2019.

Sub capota

 

Ca de obicei vom analiza Sound Blaster AE-9 in amanunt – inginerii de la Creative inoveaza constant ceea ce este interesant de vazut de fiecare data. Incepem evident de la cea mai importanta piesa, anume DAC-ul folosit care in acest caz vine de la ESS. ES9038Q2M este un DAC stereo de exceptie ce face parte din linia Sabre HiFi cu specificatii de neimaginat acum cativa ani: 32 biti cu DNR de 129dB si suport pentru 768kHz PCM, DSD256 via DoP si DSD512 in mod nativ. Similar cu ES9016K2M folosit de Creative in Sound Blaster AE-5, ES9038Q2M este un integrat destinat utilizarii in dispozitive mobile. Nu lasati insa dimensiunea redusa sa va pacaleasca, pentru ca acesta este bazat pe arhitectura varfului de gama ES9038PRO, un DAC de referinta cu 8 canale ce poate ajunge la un DNR de 140dB daca este folosit in mod mono.

Ca si topologie, Sound Blaster AE-9 foloseste iesirea diferentiala in curent a lui ES9038Q2M, pentru conversie utilizand doua OPAMP-uri JRC 2114D (o solutie de buget, insa implementata corect nu suna deloc rau). Pentru a transforma iesirile diferentiale in tensiune proaspat obtinute in single-ended (pentru Line-Out), AE-9 foloseste pe fiecare canal cate un NE5534 de la TI pe post de buffer diferential si totodata LPF pentru a filtra aberatiile cu frecventa inalta capatate pe parcurs (de exemplu in urma interpolarii). De remarcat ca inca din stadiul conversiei I/V, AE-9 foloseste trasee separate pentru cele doua canale, spre deosebire de AE-5 sau placile de sunet mai vechi care foloseau un singur OPAMP dual pentru ambele canale in etapa de buffer / LPF. OPA1652 este un OPAMP din seria SoundPLUS a celor de la Texas Instruments, folosit in cazul circuitului de fata pentru alimentarea sectiunii analogice (AVCC) a DAC-ului ES9038Q2M. Aceasta tensiune este cruciala pentru calitatea sunetului dar si pentru THD si DNR, din acest motiv se foloseste un OPAMP de precizie cu zgomot si distorsiuni reduse pentru generarea ei.

De notat aici ca doar iesirea frontala (Line-Out) si cea de casti poate beneficia de sunetul produs de DAC-ul ES9038Q2M, celelalte iesiri raman in sarcina lui ES9006 de la ESS, un DAC cu 8 canale ce poate ajunge la 120dB DNR si -102dB THD-N daca este implementat cum trebuie. Asa cum ne puteam astepta, Creative nu se joaca si foloseste tot iesirile diferentiale in curent trecand prin JRC 2114M pentru conversie I/V si LME49720 pentru buffer / LPF si iesire single-ended. Desi nu beneficiaza de aceeasi performanta a DAC-ului ca si iesirea frontala, canalele surround nu sunt neglijate calitatea sunetului fiind oricum mult peste medie.

Pentru a putea lucra cu cele doua DAC-uri distincte aflate pe placa precum si cu multiplele intrari, Creative a folosit doua procesoare Sound Core3D (CA0132) ceea ce inseamna ca avem la dispozitie doua DSP-uri pentru o putere de procesare impresionanta. Pentru cei interesati de inregistrare folosind intrarea auxiliara, AE-9 foloseste un ADC PCM4220 de la Texas Instruments, care suporta 24 biti cu un DNR de 123dB si o separatie intre canale de 135dB. Calitatea constructiei este buna, capacitorii de filtrare din circuitul audio sunt Nichicon Fine Gold, in timp ce condensatorul principal din componenta sursei de alimentare CleanLine este fabricat de catre Samxon.

 

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Creative Sound Blaster AE-9

 1. Laur a scris pe:

  Interesanta comparatia de OPAMP. Mi-ar fi placut sa aud de la cineva cum s-ar comporta la reproducerea fisierelor MQA, folosind in test playerul Audirvana. Un NU Audio Pro e un competitor de luat in seama. Din pacate nu-mi ramane decat sa astept rabdator asezarea pretului dar si aparitia competiei de la EVGA. Multumesc!

 2. Daca pretul nu ar fi o problema, s-ar merita incerca aceasta placa cu OPAMP-uri Burson?

 3. George a scris pe:

  Stiu ca opa627 e mono, se folosesc doua opa627 sau doar unul?

 4. Monstru a scris pe:

  George – aprobam comentariile manual, dureaza o perioada pana apar, nu trebuie sa te sperii (am vazut ca ai pus intrebarea de mai multe ori).

  Legat de intreabarea ta, il voi lasa pe Matei sa raspunda, tinand cont ca el a testat placa de sunet.

Lasa-ne un comentariu: