Review – Creative Sound Blaster AE-9

Scris de: , in categoria: Diverse, in 16 December, 2019.

Concluzii

 

Si asa am ajuns la finalul acestui articol, care a implicat destul de multe ore de pregatire si testare (multe din OPAMP-uri au fost in format SO-8 si au trebuit montate pe adaptoare pentru a le folosi in socket-urile DIP-8), insa nu regret deloc acest lucru. Spun asta pentru ca Sound Blaster AE-9 este prima placa de sunet cu adevarat high-end de la Creative dupa 6 ani de pauza si nu dezamageste deloc. Nu are specificatii SF si nici componente in plus doar de dragul de a le include in promovarile de marketing. Compenseaza cu o implementare atent studiata a unui DAC cu un foarte bun potential: ES9038Q2M. Alimentarea partii analogice (AVCC) impreuna cu topologia folosite intre iesirile DAC-ului si iesirea de linie sau cea de casti este vitala pentru calitatea sunetului, iar asta este ceea ce Creative au facut perfect. AE-9 suna excelent inclusiv cu OPAMP-urile din fabrica, adica modestele JRC 2114D si NE5534.

Unitatea externa ACM are un design elegant si isi indeplineste scopul fara a ocupa prea mult spatiu pe birou. Amplificatorul de casti cu componente discrete a fost testat din plin cu Sennheiser HD 600 si ai sai 300ohmi dar mai ales de Audeze LCD 2 Classic, care folosesc tehnologia Planar magnetic, mare consumatoare de curent. Gain-ul ajustabil ne-a permis sa ascultam confortabil atat casti normale, precum Aurvana Live!2 (32ohmi), cat si “monstrii” precum HD 600 si LCD 2 Classic. Pentru streameri si gameri avem suportul pentru microfoane XLR, iar prin intermediul SB Command ne putem juca cu diferite efecte suportate hardware in timp real datorita celor doua DSP-uri Sound Core3D integrate.

Inlocuirea OPAMP-urilor montate din fabrica poate aduce o modificare a sunetului, asa cum am putut vedea pe pagina precedenta. Insa nu in toate cazurile costurile sunt justificate, in opinia mea combinatiile MUSES8920D + AD797BRZ si AD8599 + AD797BRZ sunt de incercat, iar costul de upgrade nu este unul prohibitiv. Momentan Creative Sound Blaster AE-9 poate fi achizitionata de la PCGarage, pentru 1770RON. Da, nu este putin, insa este un pret justificat pentru cea mai buna placa de sunet a momentului, indiferent daca vorbim de gameri, streameri, audiofili sau cinefili. Stati pe aproape – cat de curand pregatim un review si pentru fratele sau mai mic, pe numele lui de scena Sound Blaster AE-7.

 

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Creative Sound Blaster AE-9

 1. Laur a scris pe:

  Interesanta comparatia de OPAMP. Mi-ar fi placut sa aud de la cineva cum s-ar comporta la reproducerea fisierelor MQA, folosind in test playerul Audirvana. Un NU Audio Pro e un competitor de luat in seama. Din pacate nu-mi ramane decat sa astept rabdator asezarea pretului dar si aparitia competiei de la EVGA. Multumesc!

 2. Daca pretul nu ar fi o problema, s-ar merita incerca aceasta placa cu OPAMP-uri Burson?

 3. George a scris pe:

  Stiu ca opa627 e mono, se folosesc doua opa627 sau doar unul?

 4. Monstru a scris pe:

  George – aprobam comentariile manual, dureaza o perioada pana apar, nu trebuie sa te sperii (am vazut ca ai pus intrebarea de mai multe ori).

  Legat de intreabarea ta, il voi lasa pe Matei sa raspunda, tinand cont ca el a testat placa de sunet.

Lasa-ne un comentariu: