Apogee Astro Drive A101 USB 3.0
.
Concluzii
.
Atunci cand vorbim despre tehnologii noi, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte in momentul in care trebuie sa tragem concluziile. Privit separat, ca un produs oarecare, Apogee Astro Drive A101 ofera o performanta foarte buna celor care transfera cantitati mari de fisiere, copierea catorva fisiere ISO de 4GB putand dura mai putin de un minut. De asemenea, A101 este un produs elegant, de mici dimensiuni, care poate fi purtat cu usurinta in buzunar. Doua minusuri am putea sa-i reprosam acestui dispozitiv, modalitatea de conectare si pretul. Modalitatea de conectare aleasa (cablu USB 3.0) nu este cea mai fericita alegere pentru un dispozitiv portabil de mici dimensiuni. Desigur, un cablu poate fi purtat cu usurinta in geanta, insa acelasi lucru l-am putea spune si despre un HDD extern pe USB 3.0. Pe de alta parte, pretul este destul de piperat, un utilizator care doreste sa transfere cantitati mari de date cat mai rapid fiind nevoit sa scoata din buzunar aproximativ 600 RON. La prima vedere aceasta suma pare destul de mare, insa, daca ne gandim ca un stick USB 2.0 de 64GB costa aproximativ 600 RON (Kingston DT200 64GB), realizam ca tehnologia USB 3.0 este pe drumul cel bun, acaparand incet-incet piata. In momentul in care raspandirea acestor device-uri va fi comparabila cu pretul actualelor dispozitive USB 2.0, pretul nu va mai fi cu siguranta o problema.
Ramane totusi problema implementarii acestei tehnologii in dispozitive de tip stick USB, deoarece mai intai am vazut hard-disk-uri externe USB 3.0, apoi dispozitive de genul A101, insa mult-asteptatele stick-uri USB 3.0, desi prezente in cadrul expozitilor de profil, intarzie totusi sa isi faca aparitia pe piata. In momentul in care am ridicat aceasta problema in atentia mai multor producatori (printre care si Apogee), am fost asigurat ca aceste produse vor depasi stadiul de prototip pana la sfarsitul acestui an. Problema de care se lovesc marea majoritate a producatorilor este gasirea unui controller performant care sa aiba si un pret competitiv. Spun asta deoarece atat HDD-urile externe cat si SSD-urile externe de tip A101 folosesc totusi un alt principiu de functionare, bazat pe existenta a doua controller-e, in timp ce stick-urile USB 3.0 veritabile (si nu ma refer aici la SSD-uri cu mufa USB 3.0) ar trebui sa implementeze acelasi principiu de functionare ca si in cazul actualelor stick-uri USB, dar cu viteze mult mai mari. Momentan, acest aspect prezinta anumite dificultati, insa deja putem vorbi despre existenta unor solutii care odata ajunse in stadiul de producere in masa vor deveni cu siguranta competitive si din punct de vedere al preturilor.
Momentul in care ne aflam in acest moment este unul deosebit de interesant, deoarece asistam practic la ultimele zile de glorie ale batranului standard USB 2.0. Indiferent daca inlocuitorul se va numi USB 3.0 sau Intel LightPeak, la anul pe vremea aceasta multi dintre noi vor beneficia din plin de avantajele unui stick USB 3.0. Si cine stie, poate ca unii dintre noi se vor bucura de un Apogee Astro Drive A101, cu arome de 32, 64 sau 128GB.
Puteti adresa intrebarile voastre si producatorului:
http://www.chaintech.com.tw
Walton Chaintech Corporation
4F., No.48-3, Minquan Rd., Xindian City,
Taipei County 231, Taiwan
Mail : edwardyang@chaintech.com.tw
Tel : (886-2) 2913 – 8833
Comentarii
imm da un stick foarte bun abia astept sa iasa pe piata ca imi ani pana copii cate ceva pe un stick U.S.B 2 🙁
Pingback: lab501 » Review – GIGABYTE Vision Drive 1TB – USB 3.2 Gen 2×2