Apogee Astro Drive A101 USB 3.0
In Noiembrie 2009, colegul mei Matei publica unul dintre primele teste despre noile tehnologii USB 3.0 si S-ATA 3. Testul era realizat folosind un hard-disk extern intr-un enclosure USB 3.0 si rezultatele erau cel putin promitatoare. De atunci, ne-am intalnit cu tehnologia USB 3.0 de nenumarate ori, atat cu ocazia noilor lansari de placi de baza cat si cu ocazia targurilor de IT la care am fost anul acesta. Astfel, atat la CeBit cat si la Computex, USB 3.0 a fost un subiect foarte intens discutat, majoritatea producatorilor de unitati de stocare externe prezentand in premiera propriile solutii care folosesc acest standard. Fie ca vorbim despre hard-disk-uri externe, stick-uri USB 3.0 sau unitati de stocare USB 3.0 de tip SSD, avalansa de produse de acest gen a infierbantat cu siguranta imaginatia unui numar mare de pasionati, fascinati de posibilitatea de a avea la dispozitie dispozitive externe capabile de rate de transfer foarte mari.
Din pacate, majoritatea dispozitivelor USB 3.0 disponibile in comert sunt hard-disk-uri externe, stick-urile USB 3.0 fiind o pasare rara in rafturile virtuale ale magazinelor on-line; evident, si numarul testelor realizate cu alt tip de dispozitive USB 3.0 decat hard-disk-uri externe este foarte redus. In aceste conditii, ne-am gandit ca nu ar strica sa investigam problema si sa testam un dispozitiv de stocare USB 3.0 fara parti in miscare, asa ca in cadrul Computex-ului am cautat dispozitivul potrivit. Desigur, una este sa vezi mai multe produse in vitrina si alta este sa gasesti respectivele produse disponibile in comert. Practic, in momentul de fata numarul stick-urilor USB 3.0 disponibile in magazine este extrem de redus (iar in cazul pietei locale cred ca tinde spre zero), datorita costurilor ridicate pe care aceste dispozitive le implica. Din acest motiv, am ales pentru testare un dispozitiv care a ajuns in stadiul de mass-production, chiar daca nici acesta nu are un pret foarte prietenos si nu este chiar un stick USB.
Totusi, Apogee AstroDrive A101 USB 3.0 este un dispozitiv mult mai apropiat de conceptul de stick USB decat hard-disk-urile externe, fiind lipsit de piese in miscare si avand dimensiuni reduse. A101 este disponibil in 3 variante, de 32, 64, respectiv 128GB. Performantele difera in functie de capacitate, modelele de 64 si 128 GB beneficiind de intregul potential al controller-ului folosit, in timp ce modelul de 32GB ofera o performanta putin mai mica datorita numarului mai mic de IC-uri care nu ocupa toate canalele puse la dispozitie de controller-ul Indilinx. Cu toate acestea, modelul de 32GB este cel mai accesibil, pretul recomandat de producator fiind 130 USD, deci aproximativ 130 EURO + TVA in Romania, dupa cum stim ca functioneaza importatorii locali. Preturile variantelor mai mari si mai rapide nici nu cred ca vreti neaparat sa le auziti (220USB modelul de 64GB si 365USD modelul de 128GB), tinand cont ca nici mezinul nu este chiar ieftin. Totusi, preturile prohibitive sunt firesti tinand cont de raspandirea foarte redusa a acestor dispozitive, si vom vedea cu siguranta scaderi masive de preturi in viitor, pe masura ce raspandirea tehnologiei USB 3.0 va fi din ce in ce mai mare.
Comentarii
imm da un stick foarte bun abia astept sa iasa pe piata ca imi ani pana copii cate ceva pe un stick U.S.B 2 🙁
Pingback: lab501 » Review – GIGABYTE Vision Drive 1TB – USB 3.2 Gen 2×2