USB 3.0 Round-up 2012 Partea I – AData, Corsair, Kingston, Silicon Power, TakeMS si Verbatim

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 27 February, 2012.

.

Concluzii

.
Si am ajuns si la sfarsitul primei parti a acestui round-up, si o sa va explic in curand si in ce consta cea de-a doua parte si de ce a fost aceasta necesara. Se pare ca si in cazul celui mai simplu test posibil (recte stick-uri USB), atunci cand vorbim despre tenhologii relativ noi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat par. Stick-urile USB 3.0 sunt inca departe de a ajunge la nivelul de omogenitate pe care il intalnim in cazul stick-urilor USB 2.0, si acest lucru se intampla din mai multe motive.

In primul rand, desi putem discuta despre ce-a de-a treia generatie de stick-uri USB 3.0, si beneficiem de un numar mai mare de controller-e USB 3.0 / NAND Flash, inca nu putem vorbi despre un standard in domeniu, performanta fiind sensibila si la numarul de canale folosite, precum si la tipul IC-urilor folosite, daca este sa fim cat mai exacti. In al doilea rand, chiar daca acum avem de-a face cu 4 controller-e USB 3.0 disponibile pentru integratori (plus versiunile acestora in functie de cate porturi dorim) precum si cu un chipset care integreaza deja tehnologia USB 3.0, tot nu putem vorbi de un standard, deoarece Intel urmeaza sa integreze USB 3.0 de-abia in Z77, iar AMD in 1090FX, cu alte cuvinte chipset-uri cu o circulatie mult mai mare decat A75. Pana atunci, producatorii de stick-uri trebuie sa se raporteze la un numar destul de mare de solutii existente pe piata, si acest lucru nu este deloc usor.

Exemplul cel mai bun este dat de Corsair Voyager GT, care este partial incompatibil in momentul de fata cu AsMedia 1042, obtinand o viteza de scriere semnificativ mai mica decat specificatiile. In fapt, folosind un controller NEC sau Fresco, Corsair a obtinut viteze normale, apropiate de cele specificate de producator (este vorba despre citire, scrierea nu este afectata). Pe de alta parte nu puteam folosi un asemenea controller deoarece cel mai rapid stick din testul nostru obtinea viteze putin mai mici, ceea ce inseamna ca respectivele controller-e sunt mai putin performante decat AsMedia. Pentru a rezolva aceste probleme, in momentul in care am terminat testul de fata ne-am dat seama ca nu putem lasa lucrurile asa, si prin urmare am luat la puricat si solutiile oferite de NEC, Fresco, EtronTec si A75. Cu alte cuvinte, daca in testul de fata am incercat sa testam solutii cat mai interesante si cat mai diferite de stocare pe USB 3.0, in partea a doua veti putea citit un test amanuntit al celor 5 optiuni pe care le avem in momentul de fata daca vrem sa achizitionam o placa de baza sau un portabil dotat cu USB 3.0.

Pana atunci insa, sa revenim la testul de astazi, destul de simplu la prima vedere, dar complicat pe masura ce ne afundam in hatisul de specificatii, preturi diferite si performante diferite. Desi la prima vedere am adunat la un loc solutii cat de cat asemanatoare, de fapt putem spune ca marea majoritate a solutiilor testate astazi sunt diferite, si se adreseaza unor cumparatori diferiti. In primul rand, singurul stick de 32GB din test, Silicon Power, s-a descurcat absolut admirabil, si tinand cont de pretul accesibil va fi cu siguranta un best-buy, 32GB fiind suficienti pentru cea mai mare parte a utilizatorilor.

Pe de alta parte, in gama 64GB, avem doua cazuri distincte. A-Data, Corsair si Verbatim pe de-o parte, si TakeMS pe de alta parte. Desigur, A-DATA N005 PRO se descurca absolut admirabil, fiind al doilea stick din testul de astazi din punct de vedere al performantei. Mai mult decat atat, este si putin mai ieftin decat solutiile oferite de Corsair si Verbatim. Exista si o problema insa – performanta in cazul fisierelor mici, aspect destul de deranjant daca ne gandim ca vom folosi cu siguranta stick-ul si ca sa transferam fotografii sau melodii in format MP3. Corsair-ul pe de alta parte, ofera o performanta destul de buna, insa momentan sufera de problema compatibilitatii cu controller-ul AsMedia. Desigur, pentru toti cei care au o placa de baza putin mai veche, aceasta nu este o problema, deoarece aceasta este dotata mai mult ca sigur cu NEC.

Pe de alta parte, din ce in ce mai multe placi de baza si portabile Asus sunt dotate cu AsMedia, deci aceasta problema ar trebui corectata cat mai curand. Stick-ul Verbatim ofera performante bune, nu la nivelul celor oferite de N005 Pro, dar nici nu sufera de slabiciunea acestuia atunci cand vine vorba de fisierele de mici dimensiuni. Pe de alta parte, TakeMS-ul este singurul stick de generatie mai veche din test, si acest lucru se vede in performantele mult mai scazute decat ale concurentilor. Pe de alta parte insa, si pretul este cu 50% mai mic, deci prin urmare, utilizatorul care are nevoie de 64GB si nu dispune de o suma mai mare, poate sacrifica viteza si poate alege TakeMS-ul, pentru a obtine cel mai bun pret per GB posibil.

Kingston Data Traveler HyperX 128GB face parte cu siguranta dintr-o alta liga, avand viteze demne de un SSD. Pretul per GB nu este mai mare decat al stick-urilor de 64GB, deci prin urmare, daca doriti sa beneficiati de cel mai rapid stick USB 3.0 existent in momentul de fata, precum si de o capacitate de stocare de invidiat, pretul acestui stick nu ar trebui sa va sperie, in fond, HyperX-ul ne ofera posibilitatea de a purta la noi absolut toate datele de care avem nevoie. Pe de alta parte, trebuie sa luam in calcul si cata nevoie de portabilitate si viteza avem cu adevarat. Pentru unii, DT-ul este o mana cereasca, oferind portabilitate si o viteza de neegalat. Pentru altii insa, in cazul in care factorul portabilitate nu este atat de important, investitia intr-un hard-disk extern de mare capacitate, cum este A-Data NH-03 de 3TB poate fi o solutie mai inspirata, pentru un pret similar avand la dispozitie o capacitate de stocare uriasa, sacrificand insa portabilitatea, si partial si performanta.

Intr-un final, cred ca fiecare utilizator se poate regasi in testul de fata, solutiile prezentate fiind pe cat de diferite, pe atat de interesante. Merita cu siguranta remarcat stick-ul produs de Silicon Power, pentru performanta oferita pentru un pret foarte bun, precum si NH-03 pentru capacitatea de stocare uriasa. Totusi, chiar daca pretul il transforma intr-un vis pentru multi, nu putem sa nu admiram Kingston Data Traveler HyperX 128GB, stick-ul USB care atinge viteze de SSD, si trebuie sa recunoastem, ca daca pretul nu ar fi un impediment, cu totii ne-am dori exact acest stick. Fata de testul realizat cu un an in urma, putem spune ca piata stick-urilor USB 3.0 a evoluat destul de mult, oferta fiind acum mult mai variata si mult mai interesanta. Urmatorii pasi sunt previzibili, si vom discuta despre acestia in cadrul partii a II-a a acestui articol.

.

Comentarii

21 comentarii la: USB 3.0 Round-up 2012 Partea I – AData, Corsair, Kingston, Silicon Power, TakeMS si Verbatim

  1. al a scris pe:

    Frumos articolul, dar cu parere de rau domnilor, sunt putini cei care scot peste 200 lei din buzunar pentru un stick usb, fie el si 3.0. Majoritatea de care vorbiti voi cumpara stickuri de 50 lei.

  2. Monstru Post author a scris pe:

    al – e vorba de capacitate de stocare nu de standard. Si sunt destui oameni care folosesc 32GB, cantitate pentru care nu vei plati 50RON, fie USB2 sau 3.

  3. bestbattle a scris pe:

    Bagati si niste Transcenduri prin viitoarele review-uri?

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Bagam orice producator, nu asta este problema, ci disponibilitatea unor produse care sa corespunda cerintelor testului, si bineinteles, sa le trimita producatorii la test.

  5. m1k a scris pe:

    Interesant articol ! Asteptam mai multe modele si sa scada pretul 🙂

    L.E.
    O mica corectie in text la pg. 14
    “…un fisier ISO de 4.14 MB/s ” adica 4.14GB.

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Multumesc m1k, am corectat.

  7. Crysis a scris pe:

    Unde ati gasit TakeMS USB 3.0 Easy III 64GB la 209 lei , cand majoritatea pleaca de la 350 de lei in sus, fie ca sunt pe 2.0 sau 3.0 ?

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Pret comunicat de producator – nu exista in magazinele din Romania.

  9. bestbattle a scris pe:

    Foate improbabil sa ajunga chiar cu pretul ala. Cel mai ieftin stick de 64 GB USB 2.0 e peste 250 ron. Dara mite unul USB 3.0

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Daca ai plangeri sau nelamuriri te poti adresa direct producatorului. Asta este pretul oficial comunicat de ei, nu depinde de noi 🙂

  11. bestbattle a scris pe:

    Numa’ cuvinte de lauda din partea mea daca-l aduc la pretul ala \m/

  12. Bugsy004 a scris pe:

    Interesant review. Poate in partea a II a introduceti si un stick Sandisk, sunt mai scumpe, dar mai calitative.
    In general folosesc Corsair(USB stick) si Sandisk(carduri aparate foto).

  13. Monstru Post author a scris pe:

    Asta depinde de producator daca trimite produs la review il bagam. Pe de alta parte, partea cu “mai calitative” este putin ciudata, in conditiile in care Kingston si AData sunt niste mamuti care detin o cota de piata uriasa pe domeniul asta.

  14. Bugsy004 a scris pe:

    Nu te contrazic, dar o spun din proprie experienta, pe buzunarul meu am facut o comparatie intre un card SD A-Data 16GB class 10 si un Sandisk 16GB class 10 pe un aparat fosto Nikon D5000, iar cardul A-Data nu putea sa-mi salveze toate cadrele intr-o fotografiere in rafala, ori deloc, ori doar bucati din poza. cardul Sandisk nu are probleme de transfer pt salvarea pozelor.
    Am mai citit prin alte parti si am vazut ca mai sunt si alte persoane cu aceeasi problema, vis-a-vis de cardurile SDHC A-Data.
    Din acest motiv am sugerat, daca este posibil, si introducerea produselor Sandisk in teste.

    Multumesc.

  15. Monstru Post author a scris pe:

    Cu D5000 trag si eu, si am un AData SDHC CLass 10 de 8GB si un Silicon Power SDHC Class 10 de 32GB. Nici unul dintre ele nu a avut nici o problema, mai mult decat atat, nu am avut cu nici un card probleme cu D5000, viteza de fotografiere in rafala nu este chiar atat de mare incat sa puna probleme nici macar unui card SDHC Class 6. Pe de alta parte, orice producator poate avea un lot defect, cu probleme, etc 🙂

  16. Bugsy004 a scris pe:

    E posibil ca varianta de la A-Data de 16GB, class 10 sa fie cu probleme.

    http://www.f64.ro/products/description/A_Data_SDHC_SD_16GB_10_MyFlash/index.html
    vezi la Comentarii.

    Sandisk-ul de 16GB imi ajunge pentru o nunta sau botez. Cardul A-Data il folosesc la un bridge de la Fujifilm.

  17. Monstru Post author a scris pe:

    Nu cred ca e vorba de model, mai degraba au avut un lot defect, cum astia vand la container e foarte posibil.

    SanDisk sunt o firma cunoscuta, si am folosit produsele lor, insa “in the big picture” sunt un producator foarte mic prin comparatie cu AData, Kingston, etc. Asta nu inseamna ca nu fac produse de calitate, au fost printre primii intrati pe piata memooriilor flash acum cativa ani, cred ca mai am si acum un MP3 player de la ei 🙂

  18. bestbattle a scris pe:

    Despre SanDisk stiu sa spun ca sunt cei mai scumpi. De obicei telefoanele Samsung vin cu carduri SanDisk de 2GB.

  19. Sorin a scris pe:

    Articolul e foarte interesant pentru informatii. Preturile insa nu sint accesibile chiar oricui, si nici USB 3.0 nu are toata lumea. Ca si stocare externa prefer un HDD extern USB 2.0 in format 1.8″ cu pret/capacitate si viteze mai mult decit rezonabile (personal folosesc un Samsung S1 de 1.8″ de 160 GB si sint f.f.multumit). Ca si la SSD-uri, preturile vor scade, vor aparea alte si alte minunatii, dar spun ca articolul este interesant pentru descrierea detaliata interna a acestor dispozitive, utile pentru a intelege corect de ce unele sint mai scumpe decit altele, si de ce viteza este/nu este pe masura pretului. Felicitari pentru documentare si astept continuarea (continuarile?!).

  20. Laurentiu a scris pe:

    Apreciez mult articolul. Foarte informativ. Desi unii nu cumpara asa ceva pentru ei insisi uneori cand iei o decizie in firma ai nevoie de asa ceva. Apreciez munca dvs. Multa sanatate si la cat mai multe realizari.

  21. Stickurile de 2,4,8 GB incep sa se vanda “la kilogram”. S-au ieftinit foarte mult, dar in acelasi timp spatiul de stocare de 8 gb acum pare insuficient. Felicitari pentru articol

Lasa-ne un comentariu: