USB 3.0 Round-up 2012 Partea I – AData, Corsair, Kingston, Silicon Power, TakeMS si Verbatim
Paradoxal (poate si datorita refuzului Intel de a integra aceasta tehnologie in chipset-urile sale pana anul acesta), vedetele au lipsit cu desavarsire in prima parte a anului 2010, desi toti producatorii se laudau in cadrul targurilor de profil cu modele USB 3.0. In practica, disponibilitatea pe piata a stick-urilor USB 3.0 a devenit o realitate in toamna lui 2010, datorita celor de la Kingston si AData (de altfel cei mai mari producatori de memorii de pe piata). Atunci, daca va mai aduceti aminte, am realizat un test destul de interesant, in cadrul caruia am explicat pe larg arhitectura stick-urilor USB 3.0 folosite in test, am vazut de ce sunt acestea capabile si la final … nu pot sa spun ca am fost multumiti pe deplin, caracteristicile acestora fiind departe de viteza teoretica pe care o poate suporta o conexiune USB 3.0.
Acest aspect este unul normal, daca stam sa ne gandim ca nici o tehnologie nu si-a atins potentialul maxim la inceput, insa este la fel de normal sa ne dorim mai mult de la o idee care are un potential clar. Ei bine, performantele primei generatii de stick-uri USB nu erau foarte impresionante, si asta datorita tehnologiei folosite. Daca ati citit respectivul articol, va amintiti cu siguranta ca stick-urile USB despre care vorbeam noi erau de fapt SSD-uri care incorporau un bridge S-ATA/USB. Mai precis, nu exista inca un controller USB 3.0 similar celor USB 2.0, care sa faca legatura directa intre chip-urile NAND Flash si conexiunea USB 3.0, producatorii folosind controller-e destinate SSD-urilor (JMicron de exemplu), care faceau legatura intre chip-urile de memorie si un bridge S-ATA/USB 3.0. Evident, aceasta solutie prezenta o performanta destul de scazuta, costuri ridicate de productie, temperaturi mari in timpul functionarii, s.a.m.d.
Anul 2011 ne-a adus a doua generatie de stick-uri USB 3.0, care foloseau acum un design uni-chip similar stick-urilor USB 2.0 (din nou, modele produse de Kingston si AData). Costurile de productie au fost reduse, nu mai existau probleme cu temperatura, insa performanta nu a fost mult imbunatatita fata de generatia anterioara, doar viteza de scriere fiind crescuta cu 10-20MB/s. Din acest motiv, desi in momentul respectiv aveam atat G2-ul de la Kingston cat si echivalentul de la AData, am considerat sporul de performanta prea mic pentru a merita un nou articol pe aceasta tema. Fiind la curent cu domeniul, stiam deja ca marii producatori planuiesc ceva mult mai interesant, care merita cu siguranta atentia noastra si a voastra.
Ei bine, sfarsitul anului 2011 a adus ceea ce asteptam de multa vreme – a 3-a generatie de stick-uri USB 3.0, precum si un climat mult mai propice utilizarii acestora (un numar ridicat de controller-e USB 3.0, mai performante, integrarea USB 3.0 in chipset-urile AMD, vestea ca si Intel va integra USB 3.0 in urmatoarele generatii de chipset-uri lansate anul acesta, si nu in ultimul rand, SSD-uri cu viteze foarte mari). In aceste conditii, am strans la un loc 7 solutii USB 3.0, cat mai variate din punct de vedere al pretului, al capacitatii de stocare si al tehnologiei folosite, si ne-am pus pe treaba.
.
Comentarii
Frumos articolul, dar cu parere de rau domnilor, sunt putini cei care scot peste 200 lei din buzunar pentru un stick usb, fie el si 3.0. Majoritatea de care vorbiti voi cumpara stickuri de 50 lei.
al – e vorba de capacitate de stocare nu de standard. Si sunt destui oameni care folosesc 32GB, cantitate pentru care nu vei plati 50RON, fie USB2 sau 3.
Bagati si niste Transcenduri prin viitoarele review-uri?
Bagam orice producator, nu asta este problema, ci disponibilitatea unor produse care sa corespunda cerintelor testului, si bineinteles, sa le trimita producatorii la test.
Interesant articol ! Asteptam mai multe modele si sa scada pretul 🙂
L.E.
O mica corectie in text la pg. 14
“…un fisier ISO de 4.14 MB/s ” adica 4.14GB.
Multumesc m1k, am corectat.
Unde ati gasit TakeMS USB 3.0 Easy III 64GB la 209 lei , cand majoritatea pleaca de la 350 de lei in sus, fie ca sunt pe 2.0 sau 3.0 ?
Pret comunicat de producator – nu exista in magazinele din Romania.
Foate improbabil sa ajunga chiar cu pretul ala. Cel mai ieftin stick de 64 GB USB 2.0 e peste 250 ron. Dara mite unul USB 3.0
Daca ai plangeri sau nelamuriri te poti adresa direct producatorului. Asta este pretul oficial comunicat de ei, nu depinde de noi 🙂
Numa’ cuvinte de lauda din partea mea daca-l aduc la pretul ala \m/
Interesant review. Poate in partea a II a introduceti si un stick Sandisk, sunt mai scumpe, dar mai calitative.
In general folosesc Corsair(USB stick) si Sandisk(carduri aparate foto).
Asta depinde de producator daca trimite produs la review il bagam. Pe de alta parte, partea cu “mai calitative” este putin ciudata, in conditiile in care Kingston si AData sunt niste mamuti care detin o cota de piata uriasa pe domeniul asta.
Nu te contrazic, dar o spun din proprie experienta, pe buzunarul meu am facut o comparatie intre un card SD A-Data 16GB class 10 si un Sandisk 16GB class 10 pe un aparat fosto Nikon D5000, iar cardul A-Data nu putea sa-mi salveze toate cadrele intr-o fotografiere in rafala, ori deloc, ori doar bucati din poza. cardul Sandisk nu are probleme de transfer pt salvarea pozelor.
Am mai citit prin alte parti si am vazut ca mai sunt si alte persoane cu aceeasi problema, vis-a-vis de cardurile SDHC A-Data.
Din acest motiv am sugerat, daca este posibil, si introducerea produselor Sandisk in teste.
Multumesc.
Cu D5000 trag si eu, si am un AData SDHC CLass 10 de 8GB si un Silicon Power SDHC Class 10 de 32GB. Nici unul dintre ele nu a avut nici o problema, mai mult decat atat, nu am avut cu nici un card probleme cu D5000, viteza de fotografiere in rafala nu este chiar atat de mare incat sa puna probleme nici macar unui card SDHC Class 6. Pe de alta parte, orice producator poate avea un lot defect, cu probleme, etc 🙂
E posibil ca varianta de la A-Data de 16GB, class 10 sa fie cu probleme.
http://www.f64.ro/products/description/A_Data_SDHC_SD_16GB_10_MyFlash/index.html
vezi la Comentarii.
Sandisk-ul de 16GB imi ajunge pentru o nunta sau botez. Cardul A-Data il folosesc la un bridge de la Fujifilm.
Nu cred ca e vorba de model, mai degraba au avut un lot defect, cum astia vand la container e foarte posibil.
SanDisk sunt o firma cunoscuta, si am folosit produsele lor, insa “in the big picture” sunt un producator foarte mic prin comparatie cu AData, Kingston, etc. Asta nu inseamna ca nu fac produse de calitate, au fost printre primii intrati pe piata memooriilor flash acum cativa ani, cred ca mai am si acum un MP3 player de la ei 🙂
Despre SanDisk stiu sa spun ca sunt cei mai scumpi. De obicei telefoanele Samsung vin cu carduri SanDisk de 2GB.
Articolul e foarte interesant pentru informatii. Preturile insa nu sint accesibile chiar oricui, si nici USB 3.0 nu are toata lumea. Ca si stocare externa prefer un HDD extern USB 2.0 in format 1.8″ cu pret/capacitate si viteze mai mult decit rezonabile (personal folosesc un Samsung S1 de 1.8″ de 160 GB si sint f.f.multumit). Ca si la SSD-uri, preturile vor scade, vor aparea alte si alte minunatii, dar spun ca articolul este interesant pentru descrierea detaliata interna a acestor dispozitive, utile pentru a intelege corect de ce unele sint mai scumpe decit altele, si de ce viteza este/nu este pe masura pretului. Felicitari pentru documentare si astept continuarea (continuarile?!).
Apreciez mult articolul. Foarte informativ. Desi unii nu cumpara asa ceva pentru ei insisi uneori cand iei o decizie in firma ai nevoie de asa ceva. Apreciez munca dvs. Multa sanatate si la cat mai multe realizari.
Stickurile de 2,4,8 GB incep sa se vanda “la kilogram”. S-au ieftinit foarte mult, dar in acelasi timp spatiul de stocare de 8 gb acum pare insuficient. Felicitari pentru articol
Pingback: USB 3.0 Round-up 2012 Partea I – AData, Corsair, Kingston, Silicon Power, TakeMS si Verbatim
Pingback: NEWS - Stocare - Page 27 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube