Review – MSI GeForce RTX 3080 GamingX Trio

Scris de: , in categoria: Placi video, in 1 October, 2020.

De la arhitectura la nucleu

 


 
Inainte de a trece mai departe, profit de ocazie pentru a adresa o parte din problemee care au fost semnalate in ultima saptamana, internetul fiind plin de informatii mai mult sau mai putin corecte. In general, noi nu discutam despre eventualele probleme care pot aparea in cazul primelor batch-uri de produse noi, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca dureaza foarte mult pana cand avem informatii concrete, nu supozitii. In al doilea rand, pentru ca de multe ori nu adresam un comportament pe care nu l-am intalnit in practica. Si in al treilea rand, pentru ca utilizatorii au garantie si orice problema ar putea avea un produs ar trebui in mod normal sa se poata rezolva prin garantie, daca alte metode (driveri noi, versiuni noi de BIOS) nu par a rezolva problema.

Acestea fiind zise, haideti sa discutam putin despre cum se construieste o placa video. Totul pleaca de la arhitectura nucleului si modul in care acesta este imprimat pe waferul de siliciu. Iar modul in care nucleul este imprimat pe siliciu depinde de eficienta arhitecturii, de strategia de vanzari, de planul pe termen lung al producatorului, de disponibilitatea fabricii, de conditiile socio-politice din anumite zone s.a.m.d.

In momentul de fata, unul dintre cele mai performante procese de fabricatie este faimosul 7nm al celor de la TSMC. Acesta ofera eficienta energetica ridicata si o rata mare de succes, motiv pentru care multe nume grele din domeniu incearca in ultimii ani sa acapareze cat mai mult din capacitatea de productie a celor de la TSMC.

Un alt proces de fabricatie performant, disponibil pe piata de ceva timp, este litografia pe 8nm de la Samsung. Poate eficienta energetica este putin mai mica, iar procesul a fost gandit pentru chip-uri de dimensiuni medii, nu mari, insa capacitatea fabricilor este mult mai ridicata. Asta inseamna ca un producator care isi doreste o capacitate de productie ridicata si rapida poate apela la facilitatile celor de la Samsung, probabil pentru un pret mai competitiv decat cel perceput de TSMC in acest moment.

Datorita avansului tehnologic pe care il au fata de AMD, Nvidia au ales procesul de fabricatie pe 8nm de la Samsung. Acesta a fost insa gandit pentru chip-uri mai mici (SoC-uri pentru telefon, etc), Drept urmare, yield-urile pentru un mamut ca GA102 sunt ceva mici la inceput. Nu avem cifre exacte, dar aceste lucruri sunt destul de logice.

Acum sa privim putin wafer-ul – in cazul procesului de fabricatie pe 8nm de la Samsung, acesta are un diametru de 300mm. Daca folosim formula de calcul de mai sus, pentru a afla cam cate nuclee GA102 incap pe un astfel de wafer, obtinem 85.91. Asta inseamna ca in linii mari, pe un wafer de 300mm, incap 85 de nuclee GA102.

Desigur, asa cum spuneam, la inceput rata defectelor va fi ceva mai ridicata. Asta inseamna ca per wafer, vor fi doar cateva nuclee GA102 perfecte, cu 10752 procesoare de shader, 280 Tensor cores si 70 RT cores. Acestea vor ajunge in Quadro si posibil Titan, impreuna cu 48GB GDDR6X.

Apoi, exista cateva nuclee in plus care au doar cateva defecte minore. Acestor nuclee li se dezactiveaza 2 SM-uri si rezulta RTX 3090, cu 10496 procesoare de shader, 328 Tensor cores si 82 RT Cores. Marea masa a wafer-ului este alcatuita din chip-uri defecte, care nu se califica pentru RTX 3090. Acestea raman cu 68 de SM-uri, adica 8704 procesoare de shader, 272 Tensor cores si 68 RT Cores si ajung in RTX 3080.

Evident, defectele nu apar in acelasi loc inantrul nucleului, motiv pentru care vor exista chip-uri cu SM-urile grupate, chip-uri cu SM-uri mai distantate, s.a.m.d. iar acest lucru are ca efect obtinerea unor grade de performanta dupa care sunt categoristie chip-urile. Cele mai performante, ar trebui in mod normal sa ajunga in implementari de varf, de genul AORUS, Strix sau GamingX Trio, deoarece permit atingerea unor frecvente mai mari cu o tensiune de alimentare cat mai mica.

Marea masa a chip-urilor au performante medii, fiind potrivite pentru implementarile standard, cu mai putine pretentii la capitolul frecventa maxima atinsa si implicit cu un pret mai mic. Nu intelegeti gresit – toate ofera aceeasi performanta in jocuri sau aplicatii, dar potentialul de overclocking si tensiunea necesara pentru a sustine o anumita frecventa difera de la chip la chip. Ceva ce utilizatorii pasionati cunosc sub denumirea de ASIC quality…

Ei bine, pe masura ce timpul trece si yield-ul creste, vor exista mai multe chip-uri GA120 full (84 SM), mai multe chip-uri cu 82 SM (RTX 3090) si mai multe chip-uri cu peste 68 de SM-uri functionale. Astfel, peste 6 luni, sau cine stie cand, vom vedea o versiune de baza cu 68 SM si 20GB, sau versiuni SUPER sau Ti cu oriunde intre 70 si 80 SM-uri active. Asta inseamna pozitionare…

Comentarii

7 comentarii la: Review – MSI GeForce RTX 3080 GamingX Trio

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    Asta crapă în jocuri? Pe spate se văd cinci drăcii d-alea…

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Nu, nu crapa in jocuri. Vezi paginile 5 si 6…

  3. Alice Ionescu a scris pe:

    Deci versiunile retail vor fi 4 cu 20. Chiar daca exemplarul dvs. este 5 cu 10 si nu “a crapat” în jocuri (cel putin în benchmark-urile acestora), înseamna ca nu este neaparat un criteriu… Oricum poate sunt si ajustari din driver…

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Driverul folosit de noi este cel vechi, tocmai pentru a verifica daca apar probleme. Din ce stiu de la MSI toate modelele, indiferent de configuratie, sunt testate riguros si nu au intalnit probleme, asa ca nu vor schimba configuratia – am actualizat informatiile dupa ce am discutat cu ei.

    Ce trebuie retinut este ca suita noastra de teste este mult mai brutala decat orice activitati de gaming ar intreprinde cineva acasa, drept urmare, pe termen scurt, in 2-3 zile de incarcare maxima, sunt sanse mai mari ca noi sa observam probleme daca acestea exista.

    Pe de alta parte, ce nu putem observa noi este comportamentul in timp, in 2,3,6 luni. Aici este mai relevanta experienta celor care utilizeaza placa zilnic in sistem.

  5. ayu a scris pe:

    multumim pt review si abordarea in detaliu a subiectului ref la problemele semnalate online in luna septembrie (CTD); lucrurile par mai clare si aduc un plus de incredere/obiectivitate locala cu atat mai mult cu cat vin din partea echipei lab501 recunoscuta pana la urma pe plan international. daca voua lab501 nu vi s-a intamplat in sutele de ore de testare cumparatorul uzual poate sta mai linistit ca nu da 1k/2k eur ca sa dea ulterior retur catre garantie cu tot deranjul de rigoare (e.g. vezi politica execrabila cel.ro pe partea de returnare/service). problema stocurilor mi se pare si mai mare insa. oare cand va putea cineva sa poata cumpara din RO produsele noi nvidia , eventual big navi ce trebuia anuntat inca din 28.10 (cu data de vanzare retail incerta)? intreb fiindca personal stau pe placa grafica incorporata de cand am vandut-o pe cea veche la o zi dupa momentul anuntului nvidia 🙂

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Atentie – nu ni s-a intamplat pentru modelele testate de noi (FE, Asus TUF, MSI Trio, Palit GamerPro). Nu pot baga mana in foc pentru alte modele.

    Legat de disponibilitate… asta mi se pare si mie cea mai mare problema

  7. God of RNG a scris pe:

    Singurii zei ai stocului sunt imbecilii care cumpara 3080 si 3090 la preturi mai mult decat aberante, dandu-le de inteles retailerilor romani ca pot ridica pretul oricat.

Lasa-ne un comentariu: