Review – Nvidia GeForce RTX 3090Ti Founders Edition

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 19 July, 2022.

Prezentare

 
Pentru a avea de la bun inceput un numitor comun, m-am gandit ca nu ar strica sa incepem cu o comparatie. Vedeti voi, chestia aia mica si neagra de sus nu este un RTX 3060. Stiu, asa pare, dar de fapt acela este un RTX 3080, o placa grafica absolut liliputana prin comparatie cu monstruozitatea despre care discutam astazi. Da tovarasi, Nvidia GeForce RTX 3090Ti Founders Edition este o placa grafica absolut uriasa, impresionanta din orice punct de vedere. O exagerare, o hiperbola, o bestie care spune un singur lucru – sunt cea mai puternica placa grafica produsa vreodata si sunt perfect constienta de asta!

Pe de alta parte, legatura de rudenie dintre cele doua modele este cat se poate de clara. Astfel, etajul de alimentare, nucleul grafic si memoria GDDR6X sunt racite cu ajutorul unui ansamblu hibrid vapor chamber / heatpipe, adica un vapor chamber pe care au fost sudate 4 heatpipe-uri.

Mare parte din sistemul de racire care este montat deasupra acestora este alcatuit din lamele de aluminiu, care ocupa aproape toata lungimea placii. In zona conectorului, avem de-a face cu un ventilator montat pe partea din spate a placii video, care trage aer rece prin acest radiator, respectiv heatpipe-uri si il evacueaza in sus, inspre cooler-ul procesorului / ventilatorul de evacuare montat pe partea din spate a carcasei.

La polul opus, gasim un ventilator pozitionat clasic, pe partea din fata a placii video, care trage aerul cald prin radiatorul de aluminiu, peste heatpipe-uri si vapor chamber si il evacueaza direct in afara carcasei. Dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos, I/O shield-ul este generos decupat pentru a nu obtura fluxul de aer.

Modul in care aerul trece prin lamelele de aluminiu este definit atat de pozitionarea ventilatoarelor, cat si de prezenta unei rame din aluminiu care inconjoara solutia de racire, fortand ventilatoarele sa evacueze in doua directii bine definite – in sus si in spate.

Practic, avem de-a face cu acelasi tip de sistem de racire ca si in cazul lui RTX 3080… doar ca daca atunci ventilatoarele masurau 84mm diametru, de aceasta data avem de-a face cu ventilatoare de 108mm. Si daca atunci aveam de-a face cu o placa video normala… ei bine, Nvidia GeForce RTX 3090Ti Founders Edition este pur si simplu un monstru, cu o grosime de aproape 60mm si o greutate de peste 2Kg!!!

Iar un astfel de monstru are nevoie de un etaj de alimentare pe masura, in cazul de fata fiind vorba de 18 faze MP86957 de 70A pentru nucleul grafic si 3 faze MP86957 de 70A pentru memorii, controlate de un integrat Monolithic Power Systems MP2891.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – Nvidia GeForce RTX 3090Ti Founders Edition

  1. Negaterium a scris pe:

    Great article, as usual. Monster delivery 🙂

Lasa-ne un comentariu: