AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe
Concluzii
Dupa doua saptamani de teste pot spune ca m-am imprietenit destul de bine cu platforma AM4, desi de multe ori am fost certati. Este o platforma noua, placile de baza au BIOS-ul inca imatur iar pe drum se afla o noua versiune AGESA ce repara bug-uri si aduce imbunatatiri importante la foarte multe capitole printre care si performanta. Ne putem plange de overclocking-ul memoriei si diferitele limitari date de strapuri dar daca stam bine sa ne gandim Intel s-a aflat in aceeasi situatie cu Nehalem, cand aveam nevoie de racire subzero pe CPU pentru a putea urca memoria. Lucrurile se vor imbunatati cu siguranta, fiind posibil ca AMD sa introduca noi divizori de memorie si poate vor permite placilor de baza sa seteze subtiming-urile memoriilor. Reglarea frecventei Infinity Fabric precum si cea a controller-ului de memorie sunt alte optiuni ce ar putea fi introduse pe viitor.
Cei de la AMD au fost practic fortati sa prioritizeze in cazul acestei lansari, acesta fiind si motivul pentru care unele lucruri par ilogice sau pur si simplu nu functioneaza. Performanta este in parametrii si se va mai imbunatati in timp, iar impresia de platforma in stadiul “beta” va disparea in cateva luni. Momentan eu nu recomand utilizarea de SSD-uri NVMe pe aceasta platforma pana nu sunt rezolvate anumite bug-uri atat de performanta 4K cat si de stabilitate.
Pentru utilizare zilnica, aproape toate procesoarele Ryzen 7 reusesc un 4GHz cu memoria la 3200MHz, ceea ce ar trebui sa ofere rezultate bune, in special in aplicatiile multithread. Peste acest prag lucrurile devin delicate, iar frustrarea acumulata pur si simplu nu merita efortul. La fiecare crash suferit sunt necesare cateva restarturi pana cand placa de baza isi revine, experienta de overclocking nefiind chiar cea mai placuta. Partea buna este ca imi aminteste de platformele de pe timpuri (Intel P45 si Core 2 Duo) unde performanta scaleaza liniar si este dependenta de mai multi parametrii, fiind o platforma ce raspunde foarte bine la tweakuri. Urmaresc cu interes ce vor aduce urmatoarele update-uri de BIOS, mai ales update-ul cumulativ continut de ultimul AGESA, acesta urmand sa fie lansat candva saptamana viitoare.
Pana atunci, trebuie sa va marturisesc ca al treilea articol al nostru dedicat subiectului Ryzen este departe de a fi si ultimul, prin urmare asteptati-va sa vedeti in curand si alte teste, noi procesoare ba chiar si un eventual sistem construit de noi pe aceasta platforma. Dupa ani de zile de asteptare, un procesor ca Ryzen merita toata atentia noastra!
Comentarii
Multumesc pentru review! Il asteptam cu mult interes! La cum se prezinta lucrurile, un articol ce il continua pe acesta e mai mult decat binevenit!
P45 si C2D E8200 a fost o platforma ce mi-a placut sa o optimizez. Daca AM4 si Ryzen e similar atunci va fi urmatoarea mea platforma 😀 Incep sa strang banutii!
Multumim pentru efort Matei! Si banuiesc ca nu e ultimul articol pe acest subiect, am auzit ca primavara asta se poarta diverse tonori de portocaliu… 😉
Ryzen pare un produs lansat la repezeala pe piata,fortati de necesitati financiare,si asa e un produs bun,daca vor remedia si micile probleme de constructie,si mai ales de softuri care sunt optimizate pentru procesoarele intel va fi ok.
In pagina 8, asta e gresita: “Am pomenit mai devreme cuvantul de strap”
Excelent articol.
Prin urmare daca dorim o platforma stabila si performanta de la AMD sa mai stam 2-3 luni sa ne urcam putin si bugetul si sa asteptam sa rezolve bug-urile critice de inceput ale platformei.
Deci cel putin in cazul AMD se merita sa punem memorii cu frecventa ridicata, am vazut comentarii pe alte site-uri ca peste 2400 nu se merita, se pare ca la Ryzen merita …
Savurez cu placere orice scrieti despre Ryzen . Aveti un stil aparte . Nu cred ca sunt fan AMD, nu ma intelegeti gresit, dar ma bucur pentru lucrurile pozitive aduse si complicatia ecuatiei la alegerea unei platforme in 2017. Tentatia prin mai cand fac upgrade va fi 1700X, dar daca bugetul va fi mai “restrans” voi alege 1700.
Intrebare: daca slotul M.2 este ocupat cu un SSD , unul din porturile Sata este blocat asa cum se intampla la Z170/Z270?
Nu, conexiunea M.2 vine direct din procesor asadar porturile SATA nu sunt afectate.
Pingback: AMD Ryzen 7 1800X – Overclocking, DDR4 si NVMe | Stiri IT & C
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube